Καβάφης, Απ έξω και τραγουδιστά (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Written by

kabafi

Η καλλιτεχνική «ομάδα Καβάφης» άνω Σύρου  παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  μία παράσταση,  με απαγγελίες ποιημάτων και συνθέσεις τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή, σε σκηνοθεσία του κ. Μπάμπη Κουλούρα. Ο εμπνευστής αυτής της δράσης με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης- απ’ έξω και τραγουδιστά, σε συνεργασία με την «Ομάδα Καβάφης» που απαρτίζουν οι μουσικοί Τάσος Ρούσσος (πιάνο), Ζαννής Μαραγκός (κιθάρα), Βαγγέλης Αραγιάννης (μπάσο), Αντώνης Κονσολάκης (μαντολίνο), Νίκος Απέργης (φυσαρμόνικα, ακορντεόν), Ελένη Μπαίλη (νέυ, μπεντίρ), Κατερίνα βαρδούση (βιολί), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (τραγούδι), Νικολέττα Ρούσσου (αφήγηση), έκανε μια στάση (40ή παράσταση- η πρώτη δόθηκε στη Σύρο το 2006) και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της «Όασις»(κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων) .

kabafiΗ  καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση με τρόπο λιτό και  άμεσο κατέδειξε τη διαχρονική αξία της ποιητικής σκέψης που ακολουθεί το ευάλωτο όνειρο των ανθρώπων αιώνες τώρα…

Στην περίπτωση του Κ.Π.Καβάφη (29.4.1863-29.4.1933),η γλώσσα, η ιστορία, η ομορφιά, ο στοχασμός,η ανάμνηση, ο πόνος του θανάτου,αναδύθηκαν μέσα από τις συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Νικολόπουλου, Σωκράτη Μάλαμα και του Μπάμπη Κουλούρα με τρόπο λεπταίσθητο και εκλεκτικό.

Η απαγγελία των ποιημάτων από τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Αλέξη Κωστάλα και τον Κ. Μπάμπη Κουλούρα, ανέδειξε το λόγο της τόσο ιδιαίτερης και σύνθετης αυτής ποίησης των στιγμών ενός ποιητικού προσώπου που το χαρακτηρίζει η μελαγχολική ειρωνεία που ανιχνεύει τις ρίζες ενός πνεύματος Ελληνικού…

Συγχαίρουμε τον κ. Μπουτάρη γιατί διάβασε ατίθασα, χωρίς πρωτόκολλο τα ποιήματα, γιατί συνέδεσε βιωματικά το γεγονός της ζωής και της ποίησης, τον κ. Κωστάλα γιατί έχει βαθύτατη παιδεία και διάβασε αισθαντικά αυτόν τον αριστοκράτη ποιητή και τον κ. Κουλούρα γιατί απήγγειλε απροσποίητα,τόσο ζεστά,τόσο τρυφερά τα ποιήματα σαν να βρισκόταν στους δρόμους του ποιητή τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας,  σαν να απευθυνόταν στα είδωλα που αιχμαλωτίζουν οι καθρέφτες στα παλαιά καφενεία.

Κάτω από το μελαγχολικό –ελαφρά ειρωνικό βλέμμα του ποιητή,  ο θεατής άκουσε τα λόγια που ηχούν πεζά στην καθημερινή μάσκα και ποιητικά ακριβή στο προσωπείο της τέχνης που συνέχει το νόμισμα της ζωής και του θανάτου.

 

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!