Μια αλλιώτικη Κυριακή: Κυριακή χωρίς αυτοκίνητα!

Written by

DSC02635Mακάρι να ήταν έτσι πάντα ή έστω πιο συχνά. Να μπορούμε να χαιρόμαστε την πόλη μας, το κέντρο της, το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Με αφορμή τον θεσμό της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» διοργανώθηκε μια άλλη εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν πολλοί και αυτό δείχνει πώς υπάρχει ελπίδα για συνεργασίες: Παράλλαξη, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών και μαζί ΔΕΘ, ΟΑΣΘ, ΚΘΒΕ, ΟΛΘ, ΧΑΝΘ,  Αρχαιολογικό Μουσείο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου αλλά και ιδιώτες.

Με δωρεάν μετακινήσεις, με δωρεάν ποδήλατα, με ελεύθερο πάρκινγκ. Αχ αυτοί οι Θεσσαλονικείς που δεν μπορούν χωρίς αυτοκίνητα και τα κατέβασαν αρκετοί με αποτέλεσμα πάλι να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

DSC02631Όμως οι περισσότεροι κατέβηκαν με λεωφορεία ή με ποδήλατα και δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα.

 

Με εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης: Μουσικές, μπάντες, χοροί, φιλαρμονικές, θεατρικά δρώμενα, ξεναγήσεις της πόλης, πιγκ –πογκ, ξιφασκίες, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

 

Είδαμε ξαφνικά τους Τρεις Σωματοφύλακες και την παρέα τους να κάνoουν βόλτα στους δρόμους της πόλης μας παρέα με τους Θεσσαλονικείς.

DSC02572

 

 

Θα πάμε να τους δούμε στο Κρατικό Θέατρο, τώρα που τους κάναμε φίλους μας!

 

 

DSC02586Στην Αγία Σοφία δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό, εμείς και άλλοι πολλοί ,και λικνιστήκαμε στον έξαλλο χορό της «ζούμπα». Το κέφι ήταν διάχυτο και η καλή διάθεση παντού.

 

 

 

 

Και μετά συνεχίσαμε με κάτι πιο ήρεμο για να χαλαρώσουμε.  Τις κινήσεις τις κουτσοκαταφέραμε όπως όπως αλλά είπαμε μετράει DSC02667η διάθεση και η προσπάθεια. Η ομάδα όμως πετούσε!

 

 

 

 

DSC02617Πιο κάτω η ομάδα της ΧΑΝΘ προσπάθησε να μας μυήσει στα μυστικά του πινγκ -πονγκ. Η προσπάθεια απέβη άκαρπη για εμάς. Τα παιδιά όμως αετοί!

DSC02644Μετά από τόση κούραση κατηφορίσαμε στην  Πλατεία Αριστοτέλους που ετοιμάζεται για την βραδυνή προβολή μιας ταινίας σχετικής με τη σημερινή μέρα.  «Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας».  Μέχρι το βράδυ όμως το πράσινο γρασίδι γνωρίζει άλλες χρήσεις. Αυτές που τις έχουμε ανάγκη. Κόσμος διαβάζει το βιβλίο του, παιδιά παίζουν, μια οικογένεια κάνει πικ-νικ. Αχ πόσο έχουμε ανάγκη το πράσινο στη ζωή μας, να κυλιστούμε πάνω του βρε αδελφέ! Και αυτές οι αναπλάσεις  πεζοδρόμων, παραλιών, πλατειών άλλο δεν κάνουν από το να μας γεμίζουν τσιμέντο. Ε!  Δημαρχαίοι! Πράσινο θέλουμε! Ακούτε;

DSC02696Αλλά η πόλη είχε και άλλο φεστιβάλ στο πάρκο της ΧΑΝΘ . Το  Πράσινο φεστιβάλ με πολλές δράσεις επίσης. Ένα φεστιβάλ για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Συμμετέχουν επίσης πολλοί φορείς και πολλές οργανώσεις. Πάγκοι με βιολογικά προϊόντα για να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας αλλά και μουσική το βράδυ.

Και όπως βλέπετε οι Θεσσαλονικείς είναι συνειδητοποιημένοι και αφού ήταν η μέρα χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο, τα παρκάρισαν μπροστά στην είσοδο του φεστιβάλ, συμμετέχοντας και αυτοί με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στη σημερινή μέρα.

DSC02704

DSC02678DSC02575

Και η μέρα χωρίς αυτοκίνητα δεν τέλειωσε ακόμα. Του χρόνου ελπίζουμε να  κλείσουν όλοι οι δρόμοι και να συμμετέχουν όλοι οι Θεσσαλονικείς!