Carpooling, Couch-surfing, Dopios…: ταξίδεψε τζάμπα, μπορείς!

Written by

Είναι οι έντονες τάσεις φυγής που μας κατακλύζουν ώρες-ώρες  –όλες τις ώρες. Είναι και οι φίλοι που έχουν διασκορπιστεί εντός και εκτός Ελλάδος. Δε θέλει και πολύ για να αρχίσει το μυαλό τα νοητά ταξίδια. Κάπως έτσι μπαίνουν οι σκέψεις και για τα πραγματικά ταξίδια. Λίγες στιγμές χαράς, ονειροπόλησης,  μέχρι να γίνει αντιληπτή για άλλη μια φορά, η έλλειψη μετρητών. Λοιπόν, όχι! Υπάρχει τρόπος να ταξιδέψει κανείς, με τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Απαραίτητη η κατοχή ανοιχτού μυαλού και η αφαίρεση παρωπίδων. Παρακολουθείστε.

Μετάβαση-Γυρισμός

Για ταξίδια εντός Ελλάδος τα πράγματα είναι πιο απλά. Για κεντρικούς προορισμούς ο ίδιος ο ΟΣΕ έχει βγάλει αρκετές προσφορές, οι οποίες πολλές φορές ακουμπούν το ποσό των εννιά ευρώ. Από την άλλη, ήγγικεν η ώρα που η ραϊαναιρ ανοίγει τα φτερά της για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με ποσά εξευτελιστικά. Τέλος, για τους πιο εξωστρεφείς υπάρχει και το carpooling (http://carpooling.gr/, http://www.sinepivatismos.gr/, http://www.pamemazi.gr/ ). Πιο αναλυτικά, στους συγκεκριμένους ιστότοπους δημιουργείς ένα προφίλ, ώστε οι μελλοντικοί συνεπιβάτες σου να μάθουν παραπάνω πράγματα για σένα. Δε θα ήθελε κανείς, να έρθει προ εκπλήξεως με τον Τζακ το μαχαιροβγάλτη! Αν είσαι κάτοχος αμαξιού το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να δημοσιεύσεις στο site τη διαδρομή που πρόκειται να κάνεις, την ακριβή ημέρα και τη χωρητικότητα του μέσου σου και να περιμένεις προσφορές. Στη χειρότερη δεν έρχεται κανείς και αναγκάζεσαι να κάνεις το ταξίδι μόνος, όπως και επρόκειτο να γίνει. Στην καλύτερη το όχημα σου γεμίζει από συντρόφους carpoolers, μοιράζεστε τη βενζίνη, τα διόδια αλλά και μια κούρσα. Τοπ σενάριο, αποκτάς και ένα-δυο φίλους.

Για ταξίδια εκτός Ελλάδος, θα επιστρέψω στις αγαπημένες low cost αεροπορικές εταιρίες και στις προσφορές που μόνο αυτές ξέρουν να κάνουν! Το carpooling φυσικά δε θα μπορούσε παρά να είναι παγκόσμιο (http://www.carpooling.com/ ), έτσι μπορείς σε οποιαδήποτε χώρα πας να μετακινείσαι σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία. Για τους τολμηρούς υπάρχει και το ωτοστόπ, η αναμονή βέβαια για κούρσα ενδέχεται να κρατήσει και ημέρες ολόκληρες! Υπομονή και όρεξη, οι λέξεις κλειδιά.

Διαμονή

Οι επιλογές στο συγκεκριμένο κομμάτι του ταξιδιού είναι αμέτρητες. Από φτηνά hostel και καταλήψεις,μέχρι γνωστούς και φίλους τα καταλύματα, που ενδέχεται να βρει κανείς είναι αρκετά. Όχι, πάντα όμως. Για το λόγο αυτό εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους διαδικτυακές κοινότητες με ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι στο όνομα της αλληλεγγύης και της οικονομίας συμμετέχουν σε κινήσεις όπως το couch-surfing (https://www.couchsurfing.org/ ). Η φιλοσοφία του» σερφαρίσματος σε καναπέδες» είναι αρκετά απλή. Δημιουργείς πάλι ένα προφίλ στο συγκεκριμένο site με όλα τα στοιχεία σου, δηλώνεις τον χώρο τον οποίο διαθέτεις για φιλοξενία και το πιο σημαντικό δέχεσαι κριτική και αξιολογήσεις για την κάθε φιλοξενία σου. Οπότε, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μείνει πχ. στο Βερολίνο και δεν διαθέτει χρήματα για στέγη, συνεννοείται με έναν σύντροφο couch-surfer, αφού πρώτα τον έχει επιλέξει βάσει των στοιχείων του και των αξιολογήσεων που του έχουν γίνει από προηγούμενους φιλοξενούμενους του. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει το επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη, αφού οι αξιολογήσεις σου λένε τα πάντα για σένα. Φυσικά, είναι free. Η ανταμοιβή σου είναι η καλύτερη από όλες, άμεση γνωριμία με την κουλτούρα της χώρας την οποία επισκέφθηκες. Αφού έχω πει και αυτό, περνάω  στο τελευταίο κομμάτι. Αυτό του τουρισμού.

Τουρισμός-Αξιοθέατα

Έχοντας πλέον φτάσει στο προορισμό σου, σου μένει ένα πράγμα: η όσο το δυνατόν καλύτερη γνωριμία με τα μνημεία, την ιστορία, την κουλτούρα, την πραγματική ζωή του τόπου. Στο δίκτυο couch-surfing είσαι σε θέση να ζητήσεις από το άτομο που σε φιλοξενεί ή ακόμη και από οποιοδήποτε μέλος του site, το οποίο κατοικεί στη χώρα την οποία επισκέφτηκες, να πάτε για ένα καφέ ή για μια μίνι ξενάγηση. Εξαρτάται στη διακριτική του ευχέρεια το να θα σε φροντίσει. Από την άλλη υπάρχει και το δίκτυο Dopios (http://www.dopios.com/) –όπως λέμε στην Ελλάδα ντόπιος- που μπορεί να παίξει τον ίδιο ακριβώς ρόλο. Η μοναδική διαφορά είναι ότι στο συγκεκριμένο ιστότοπο τα μέλη του έχουν τη δυνατότητα να κοστολογήσουν την κάθε ξενάγηση. Δηλαδή, να χρεώσουν την ώρα τους, φυσικά με ένα αρκετά χαμηλό ποσό. Ο στόχος είναι και στις δυο περιπτώσεις η αλληλεπίδραση με έναν ντόπιο, ο οποίος θα μπορέσει να σου μεταφέρει τον παλμό της πόλης πολύ καλύτερα από το TOP10 ή το LonelyPlanet ή ακόμα και από έναν ξεναγό!

Γενικές Πληροφορίες

Όσον αφορά κάποιες γενικές οδηγίες, με άξονα την οικονομία αλλά και τη διαφορετικότητα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Airbnb (https://www.airbnb.gr/ ) και από εκεί να οργανώσει το ταξίδι των ονείρων του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Άλλοι ιστότoποι που περιέχουν οικονομικές προτάσεις είναι το BrokeinLondon ( Brokeinlondon.com ), το οποίο φυσικά στεγάζεται στο Λονδίνο, αλλά σε συνεννόηση με τα παιδιά του site ίσως να βρεις πληροφορίες και για άλλες χώρες, Η επαφή με τους Dopious και τους Couchsurfers, παίζουν και εδώ εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, αφού τα παραπάνω δίκτυα είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

 αρχείο λήψης (2)

Υπάρχουν οικονομικοί τρόποι, φιλόξενοι άνθρωποι και ολόκληρα online δίκτυα για να υποστηρίξουν τα όνειρα μας. Το βασικό είναι η διάθεση που έχει κανείς, για να οργανώσει το ιδανικό ταξίδι. Τι περιμένουμε;