2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs

Written by

Από τις 20 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στην Μυτιλήνη! Τέσσερις αίθουσες (Δημοτικό Θέατρο, Κινηματογράφος Αριών, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, Θέατρο ΦΟΜ) θα φιλοξενήσουν ταινίες από όλα τα πλάτη και μήκη της Γης! Ταινίες ντοκιμαντέρ για τον έρωτα, το φλερτ, τον ρατσισμό, το χιούμορ, την διαφορετικότητα. Ένας φεστιβάλ που κοιτά «κατάματα την πραγματικότητα» όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κύριος Κώστας Σπυρόπουλος. «Ταινίες από το Περού, την Ινδία, την Κίνα, την Αργεντινή, την Κορέα, τα Βαλκάνια, την Υεμένη, την Παλαιστίνη , την Αλγερία, τη Μάλτα, το Ισραήλ, τον Καναδά συν-προβάλλονται με Αμερικανικές, Γερμανικές, Γαλλικές, Ιταλικές, Ισπανικές, Σκανδιναβικές παραγωγές στο δεύτερο AegeanDocs συνθέτοντας ένα πανόραμα του σύγχρονου κόσμου.» Μία αν μη τι άλλο φιλόδοξη και καινοτόμα φεστιβαλική παραγωγή και μάλιστα σε ένα νησί της Ελλάδας μακριά από το κέντρο, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πολυβραβευμένες ταινίες και συνεργασίες με φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το DocFest τού Σέφιλντ, το Φεστιβάλ της Κρακοβίας και το Dok Leipzig της Λειψίας προσδίδουν κύρος και ποιότητα στο φεστιβάλ το οποίο είναι μία παραγωγή του StoryDoc. Ο κύριος Σπυρόπουλος αναφέρεται επίσης στις θεματικές του φεστιβάλ-του οποίου οι προβολές θα είναι εντελώς δωρεάν για το κοινό- και οι οποίες είναι για την ελληνική ιστορία , το ναζιστικό και το νέο-ναζιστικό φαινόμενο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και τον έρωτα, το σεξ , το γάμο και το φλερτ, την αγωνία για το θάνατο και την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη μελαγχολία, το χορό, τη μουσική και το θέατρο, τα πάθη και τα χόμπι με τις μοτοσικλέτες, το ποδήλατο και τα skate.

Σχετικά με την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών ο κύριος Σπυρόπουλος είναι σαφής «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκυμαντέρ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί στέρεους δεσμούς με πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, ομάδες πρωτοβουλίας για το σινεμά, το θέατρο και τη φωτογραφία, αλλά και τη Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.Η πολύπλευρη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου προσφέρει όχι μόνο γνώση, εγκυρότητα και τεχνολογική καινοτομία, αλλά και το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οπτικοακουστικού εγγραμματισμού με θέμα την “Κριτική ταινιών – Θεωρία και πρακτική”.Αλλά και με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε Λέσβο, Λήμνο, αλλά φέτος και σε Χίο και Σάμο, το Φεστιβάλ υφαίνει ένα δίχτυ πολύπλευρων μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η συλλογή των ταινιών συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ματιάς στα προβλήματα της εποχής μας και ιδιαίτερα στα ζητήματα της περιοχής μας, ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, τη Νότια Ευρώπη και το Σκανδιναβικό Βορρά.»

Καλεσμένοι του φεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων ο βραβευμένος με όσκαρ Γερμανός σκηνοθέτης Thomas Stellmach ο οποίος θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία, “Virtuos Virtuel” και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Επίσης καλεσμένοι του Φεστιβάλ “Aegean Docs” είναι άλλοι 12 ξένοι σκηνοθέτες και 24 Έλληνες. Συγκεκριμένα, ο Ηeikki Ηuttu-Ηiltunen με την ταινία “The instrument of Himmler” από τη Φιnλανδία, ο Josef Deville με την ταινία “The sound of Belgium” από το Βέλγιο, ο Jaap Van Hoewijk με την ταινία “Killing Time” από την Ολλανδία, η υποψήφια για Όσκαρ 2014 Sara Ishaq, με την ταινία “The Mulberry House”, από την Υεμένη, ο Tomislav Hristov, με την ταινία “Love and Engineering” από τη Βουλγαρία.

H Emel Celebi με την ταινία “Ain’t no Cinderellas” και του Nazlı Bayram με την ταινία “İnsan Kent City of People” από την Τουρκία. Επίσης ο Alessio Genovese με την ταινία “EU13 – The last frontier” από την Ιταλία, οι Sergio García Locatelli, Marta Valdenebro και Alicia Díaz Jiménez, με την ταινία “My world, it’s in your Eyes”, η Olga Olenka από την Ισπανία και η Γερμανίδα Sybille Meder, η οποία παρουσιάζει την ελληνικού ενδιαφέροντος ταινία “Τhe Ιsland Βus.

Δυναμική είναι και η ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ με εξαιρετικούς σκηνοθέτες όπως οι Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος, Γιάννης Μισσουρίδης, Βασίλης Δούβλης, Άγγελος Κοβότσος, Σταύρος Ψιλλάκης, Ανέτα Παπαθανασίου, Ηλίας Γιαννακάκης, Παναγιώτης Ράππας, Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου, Μαριάννα Οικονόμου, Παύλος Κοσμίδης, Στέλλα Αλισσάνογλου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Νίκος Μεγγρέλης, Χάρης Ραφτόγιαννης, Λευτέρης Φυλακτός, Βασίλης Λουλές, Ελλη Χατζηχαραλάμπους, Σωτήρης Ζαφείρης αλλά και νεότεροι όπως οι Ευριπίδης Ταρασίδης, Ζώης Αντωνής, Μαρία Σιδηροπούλου, Ελιάνα Περηφάνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον ναζισμό. «Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά ταινιών και τους σκηνοθέτες τους για την ιστορία του Ναζισμού και το νεοναζιστικό φαινόμενο στην εποχή μας. Αυτές περιλαμβάνουν θέματα με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα, τις παράλληλες μορφές του Ναζισμού και του Φασισμού.» μας λέει ο κύριος Σπυρόπουλος.

Παρακάτω δίνουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του φεστιβάλ στην οποία μπορεί κανείς να βρει το πρόγραμμα των προβολών καθώς και τρόπους μεταφοράς, διαμονής και επικοινωνίας με το φεστιβάλ!

http://www.aegeandocs.gr/

Καλή θέαση!