Η ταινία της ημέρας: Ζουν ανάμεσα μας/ They live(1988)

Written by

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρπεντερ

Σενάριο: Τζον Κάρπεντερ

Παίζουν: Ρόντι Πίπερ, Κιθ Ντέβιντ, Μεγκ Φόστερ

Υπόθεση: Ο Νάντα, ένας αλητάκος, κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης ψάχνοντας για δουλειά ώσπου πέφτει πάνω σε ένα ζευγάρι γυαλιά που του αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο κάποιον ανθρώπων: το εξωγήινο!

Γιατί να την δω;: Δεν είναι αριστούργημα. Δεν είναι μεγάλη ταινία. Δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Αλλά έχει κάτι! Κάτι που σε κάνει να σκύψεις με ενδιαφέρον πάνω της και να την παρακολουθήσεις μέχρι τέλους. Είναι ακριβώς το είδος της ταινίας που λες «τι βλέπω τώρα;» αλλά συνεχίζεις να την βλέπεις και δεν ξεκολλάς! Ο Κάρπεντερ είναι ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς. Οι χαμηλού κόστους ταινίες του κατάφερναν να αξιοποιήσουν πλήρως τα βασικά συστατικά του κινηματογράφου και πέτυχαν μάλιστα σε ένα είδος που το έχουμε συνηθίσει με πολλά εφέ, τεράστια σκηνικά, μεγάλες μάχες κτλ. Ο Κάρπεντερ κατάφερε να κάνει το sci fi πιο «ανθρώπινο» και να το φέρει κατά μία έννοια πιο κοντά στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

Έτσι και στην συγκεκριμένη ταινία, ο Νάντα είναι ένας από μας. Η απειλή βρίσκεται ανάμεσα μας (εύστοχη η ελληνική μετάφραση του τίτλου) και όχι σε κάποιο μακρινό σύμπαν. Οι εξωγήινοι έχουν ανθρώπινη μορφή, είναι υπεράνω πάσης υποψίας και είναι καλά οργανωμένοι. Ο Κάρπεντερ και σ’ αυτή την ταινία σατιρίζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον καπιταλισμό, τον καταναλωτισμό αλλά και την τηλεόραση σε σημείο μάλιστα που την κάνει βασικό όργανο επικοινωνίας των εξωγήινων επισκεπτών. Η cult υφή της ταινίας κορυφώνεται σε μία σκηνή που έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Στην σκηνή που ο Νάντα και ο Φρανκ πλακώνονται στις μπουνιές σε ένα σοκάκι. Η διάρκεια της είναι πέντε λεπτά (!!!) και οι ατάκες, όταν αυτές εμφανίζονται, είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Δεν θα μείνουμε στον αν τα μπουκέτα ήταν αληθινά ή όχι. Θα μείνουμε όμως σε μία ατάκα που έχει μείνει στην ιστορία:  Ι m here to chew bubble gum and kick ass, and Ι m all out of bubble gum. Χωρίς λόγια!