Ερωτικές επιστολές: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα προς Σαλβαντόρ Νταλί

Written by

«Η αποκεφαλισμένη γυναίκα (στον πίνακά σου Το μέλι είναι γλυκύτερο από το αίμα) είναι το καλύτερο “ποίημα” με θέμα το αίμα που θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς.  Όλα είναι μπερδεμένα και επιθετικά σαν την αισθητική της φλόγας, όλα αναποφάσιστα και διαλυμένα… Τώρα καταλαβαίνω πόσα χάνω αφήνοντάς σε».

 

 Ορισμένοι υποθέτουν ότι, σε νεαρή ηλικία, μπορεί να υπήρξε  ομοφυλοφιλική σχέση ανάμεσα στον Σαλβαντόρ Νταλί και  τον ποιητή Φεντερίκο Γαρθία Λόρκα. Ήταν εξαιρετικά στενοί φίλοι και  δε θα ξάφνιαζε πολλούς αν μάθαιναν πως έχουν σχέση.

lorca

Ο Σαλβαντόρ Νταλί με το Φεντερίκο Γαρθία Λόρκα

 

Ο Νταλί δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είχαν σχέση: «Ο Λόρκα ήταν ομοφυλόφιλος, όπως όλοι ξέρουν και τρελά ερωτευμένος μαζί μου. Προσπάθησε να με «αποπλανήσει» δύο φορές. Εγώ εκνευρίστηκα πάρα πολύ, γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος και δεν με ενδιέφερε»

Ο ίδιος ο Νταλί παραδέχτηκε, ότι δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή μέχρι τα 25 του. Τότε γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, Γκαλά.

Βέβαια δε θα ήταν καθόλου απίθανο, ένας εκκεντρικός και επιδειξιομανής καλλιτέχνης όπως ο Νταλί, να δημιουργούσε φήμες για τον εαυτό του, για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου.