Κυριάκος Μπαλάσκας (tattoo artists)

Written by

Ένας παγκόσμιος θεσμός που εδώ και χρόνια δίνει τον παλμό στην tattoo κοινότητα ήρθε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την πόλη έναν σπουδαίο πόλο έλξης για όσους αγαπούν την δερματοστιξία και την κουλτούρα γύρω από αυτήν. Το Balkan Thessaloniki Tattoo Convention δίνει σ’εκείνους που το επιθυμούν, την ευκαιρία να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική διάσταση του τατουάζ, γνωρίζοντας από κοντά σπουδαίους tattoo artists από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας, έμπειρος τεχνίτης της επιχείρησης «Sake TattooCrew» και μέλος της ομάδας που οργανώνει το event σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μας μιλά για το φεστιβάλ, αποκαλύπτοντας παράλληλα πτυχές του εαυτού του στην Κατερίνα  Αλ-Σααγιάχ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το TattooConvention είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ τατουάζ στη Θεσσαλονίκη. Από πού προέκυψε, λοιπόν, η ιδέα της διοργάνωσής του; Υπήρξε ανταπόκριση;

Έπειτα από 8 άκρως επιτυχημένα Athens International Tattoo Conventions ήρθε η στιγμή να μεταφέρουμε το θεσμό στη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα το συζητούσαμε πάρα πολύ καιρό καθώς η σκηνή της Θεσσαλονίκης έχει ανέβει θεαματικά με αξιόλογους καλλιτέχνες. Η άμεσα θετική ανταπόκριση μας δικαίωσε. Περισσότεροι από 80 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και 111 περίπτερα θα περιμένουν να υποδεχτούν το κοινό. Βέβαια κυρίως μας τιμά το γεγονός πως ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης μας αγκάλιασε θέτοντας το 1ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention υπό την αιγίδα του.

 

Πώς αναπτύσσεται γενικότερα το community και η τέχνη του tattoo στην Ελλάδα;

Η τέχνη του tattoo είναι πανάρχαια και πάντα προσέλκυε το ενδιαφέρον του  κόσμου. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθηση και όλα δείχνουν πως θα εξακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα. Σ αυτό συμβάλλει και η βελτίωση του επιπέδου των περισσοτέρων Ελλήνων artists. Ήδη πολλοί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με τους ξένους καλλιτέχνες.

Ας απομυθοποιήσουμε τη στερεοτυπική εικόνα του μέσου «αλήτη» tattoofan. Πώς είναι, κατά τη γνώμη σου, το σημερινό προφίλ ενός ανθρώπου που αγαπάει τα τατουάζ;

Μία βόλτα στο tattoo convention επιβεβαιώνει ακόμη και τον πιο δύσπιστο πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ κοινού. Όλες οι ηλικίες, εκπρόσωποι όλων των επαγγελμάτων και κοινωνικών τάξεων δείχνουν την αγάπη τους στη τέχνη του τατουάζ.

Μίλησέ μου λίγο για’σένα… Πώς ξέκινησες ν’ασχολείσαι με την τέχνη του tattoo;

Η αγάπη μου για το tattoo ξεκίνησε από την εφηβεία. Επαγγελματική μορφή πήρε με το ξεκίνημα μου σε μεγάλο στούντιο στην Ελλάδα όπου παρέμεινα μέχρι φέτος. Ύστερα από αυτή την πολυετή συνεργασία και γεμάτος εμπειρίες  έκανα το επόμενο βήμα στην καριέρα μου και άνοιξα το δικό μου χώρο.

Θα έλεγες πως υπάρχει κάποια στιγμή που ήταν καθοριστική για τη μέχρι τώρα πορεία σου;

Αναμφισβήτητα η τυχαία ανακάλυψη των watercolor tattoos ενώ πειραματιζόμουν με χρωματικά αποτελέσματα . Η τεχνική αυτή παντρεύει γραφιστικά, γραμμές και χρώμα, δίνοντας την αίσθηση πως πρόκειται για νερομπογιές επάνω στο δέρμα.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Τα περισσότερα ερεθίσματα τα παίρνω από την κουλτούρα των στένσιλ στη street art και οτιδήποτε διαθέτει περιεχόμενο γραφιστικό. Μεγάλη έμπνευση αποτέλεσε η αισθητική του Star Wars. Εκεί οφείλεται και το όνομα του studio μου, Dark Side Tattoo Society.

Ποιά είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Με οτιδήποτε καταπιάνομαι προσπαθώ να δώσω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Συνεπώς σε ατομικό επίπεδο αυτό θα επιδιώξω για το Dark Side Tattoo Society. Αντίστοιχα σε συλλογικό επίπεδο θα συνεχίσουμε με τη Red & White productions να διοργανώνουμε επιτυχημένα tattoo conventions. Αυτή τη στιγμή το Athens International Tattoo Convention έχει φτάσει να είναι στην πρώτη δεκάδα στην Ευρώπη . Το ίδιο ευελπιστούμε και για το Balkan Thessaloniki Tattoo Convention.

 γράφει η Κατερίνα  Αλ-Σααγιάχ