Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου!!!

Written by

Τη δυνατότητα να…πάρουν ανάσα οι οφειλέτες του Δημοσίου καταβάλλοντας περισσότερες δόσεις με χαμηλότερα ποσά μηνιαίως δίνουν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως θα εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του κράτους, καθώς οι χαμηλότερες δόσεις και το «κούρεμα» θα ωθήσουν πολύ περισσότερους οφειλέτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό των χρεών τους και να παραμείνουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε η κυβέρνηση για να κάνει τους οφειλέτες να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, από τον προσεχή Μάρτιο. Ένα από τα καινούρια πράγματα που φέρνει η «πρόωρη εξόφληση» που εξήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, είναι και το κούρεμα του χρέους. Σε ποιες περιπτώσεις το χρέος των πολιτών στο δημόσιο «κουρεύεται» κατά 50%.
Όχι όμως με… παραδοσιακούς τρόπους.

Η κυβέρνηση καλεί τους 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου, να πληρώσουν άμεσα (από τον Μάρτη δηλαδή που θα ανοίξει αυτό το πρόγραμμα) από 202 ευρώ και πάνω, ούτως ώστε  1) να τους χαριστεί το αντίστοιχο ποσό από το υπόλοιπο της οφειλής τους και  2) να διακανονίσουν σε έως 100 δόσεις το υπόλοιπο! 3) Εάν ο οφειλέτης θελήσει να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του εφάπαξ, το 50% του συγκεκριμένου χρέους κουρεύεται.

Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστούσε έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 οφειλές 10.000 ευρώ από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΑ ή ΕΕΤΗΔΕ (όχι όμως από ΦΑΠ, ΦΠΑ ή παρακρατούμενους φόρους), θα μπορεί τον Μάρτιο, όταν «ανοίξει» η νέα ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, να πληρώσει πχ 300 ευρώ, οπότε θα του διαγραφούν και άλλα 300 ευρώ από τα συνολικά χρέη του και έτσι τελικά να βάλει σε ρύθμιση με 100 δόσεις το υπόλοιπο ποσό των 9.400 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα ανοίξουν τα… σεντούκια τους οι οφειλέτες και θα μπουν στη νέα ρύθμιση που θα φέρει άμεσα έσοδα στο Υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει αρκετές χιλιάδες οφειλέτες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα…

 γράφει η Κεφαλα Φαίη