Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Written by

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με 162 «ΝΑΙ» και 137 «ΟΧΙ»

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση έλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Επί συνόλου 299 ψηφισάντων βουλευτών (απών ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος), 162 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 137 βουλευτές (ΝΔ –  ΧΑ – Το Ποτάμι – ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ) καταψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων υπήρξαν σημαντικές εξαγγελίες. Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της επανασύστασης της ΕΡΤ, όπως προανήγγειλαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς. Επίσης, ανακοινώθηκε αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, με θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 Ευρώ. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ειδική κάρτα για κληρωτούς που είναι μέλη οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με αυτή την κάρτα, θα έχουν προτεραιότητα στις μεταθέσεις, αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες του Στρατού. Επιπλέον, προανήγγειλε το τέλος των «ρουσφετολογικών» μεταθέσεων θεσπίζοντας υποχρεωτική θητεία στην παραμεθόριο για όλους τους κληρωτούς. Ακόμη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε την κατάργηση της εργασίας τις Κυριακές.

Η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «γρήγορη αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων και εγκατάλειψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την επιθυμία του κόμματος του για επιτυχία της κυβέρνησης. Δήλωσε τη στήριξη του κόμματος του σε κάθε υπεύθυνη προσπάθεια, αλλά επισήμανε ότι δε θα αφήσει το κόμμα του την κυβέρνηση «να ρίξει τη χώρα στα βράχια». Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επεσήμανε την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, χαρακτηρίζοντας το «κάρτα για ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση». Δήλωσε, επίσης, τη στήριξη του κόμματος του σε ένα νέο πρόγραμμα, όπως αυτό προκύψει στο Eurogroup. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, ασχέτως ονόματος. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε το αποτέλεσμα των εκλογών ως εντολή για διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, στο οποίο φιλοδοξεί να επιτύχει μία συμφωνία. Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να παρουσιάζουν ως επικρατέστερο υποψήφιο τον Έλληνα Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

γράφει ο Απόστολος Τσομπάνης-Νότιος