Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, τα αγγίγματα του έρωτα

Written by

 

 Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και κάποιοι ξύπνησαν ήδη πιο χαρούμενοι από χθες, κάποιοι άλλοι περιμένοντας τι θα τους φέρει η μέρα, άλλοι πάλι απογοητευμένοι και κάποιοι άλλοι τέλος βέβαιοι ότι σήμερα είναι μια ακόμη συνηθισμένη μέρα, που θα τους βρει να κάνουν όλα όσα κάνουν κάθε Σάββατο…

Με άλλα λόγια δεν τους αγγίζει όλους και το ίδιο ο φτερωτός αυτός μικρός Θεός που για κάποιους έχει σήμερα την τιμητική του…

Είπα άγγιγμα και ο νους μου πήγε αμέσως στο βασικό θέμα αυτού του άρθρου, που δεν είναι άλλο από το σωματικό άγγιγμα μεταξύ δύο συντρόφων και την ιδιαίτερη αξία, που έχει.

Ο Freud τόνισε πως το Εγώ ξεκινά καταρχήν από τις σωματικές λειτουργίες και υποστήριξε πως οποιαδήποτε διαταραχή ή έλλειμμα στις σωματικές αισθήσεις οδηγεί σε προβληματική ανάπτυξη του Εγώ.

Ο Spitz, επίσης, μίλησε για τη σημαντικότητα του μητρικού χαδιού και της σωματικής επαφής μεταξύ μητέρας και παιδιού και τόνισε πως μια καλή, σταθερή και ζεστή σωματική επαφή επηρεάζει το παιδί έτσι ώστε να νιώθει ασφαλές, ικανοποιημένο με τη σωματική του εικόνα και γεμάτο αγάπη προς τον εαυτό του και τους άλλους.

Η θεραπευτική αξία του αγγίγματος είναι γνωστή και δεν είναι λίγοι αυτοί, που υποστηρίζουν πως το άγγιγμα επιδρά θετικά σε πολλές ασθένειες τόσο σωματικές όσο και ψυχικές.

 

Δυο ερωτευμένοι άνθρωποι νιώθουν πολύ έντονη την ανάγκη να αγγίζονται, να χαϊδεύονται, να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται αλλά πολλές φορές η ανάγκη αυτή φθίνει όσο περνά ο καιρός με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να αποφεύγουν το άγγιγμα ή να μη νιώθουν την αρχική έκσταση, που ένιωθαν όταν αγγιζόντουσαν στην αρχή της σχέσης τους.

 

Το άγγιγμα είναι καθοριστικό σε μία σχέση δύο συντρόφων καθώς συμβάλλει στα εξής:

·        Νιώθεις επιθυμητός όταν σε αγγίζει ο σύντροφός σου

·        Εξοικειώνεσαι με το σώμα του και εκείνος με το δικό σου

·        Νιώθεις ασφάλεια, ανακουφίζεσαι, χαλαρώνεις και ηρεμείς

·        Διεγείρεσαι και ανακαλύπτεις περιοχές του σώματός σου, που μπορούν να σου δώσουν πρωτόγνωρες αισθήσεις

·        Έρχεστε πιο κοντά και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη μεταξύ σας επικοινωνία

·        Το συχνό άγγιγμα διαχωρίζει τη σχέση σας από μία καθαρά φιλική σχέση

Ο Charles Dickens αξιολογεί το άγγιγμα ως κάτι σπουδαίο όταν μας παροτρύνει να έχουμε μία καρδιά, που δεν σκληραίνει ποτέ, ένα ταμπεραμέντο που ποτέ δεν κουράζεται και ένα άγγιγμα, που ποτέ δεν πονάει.

Μην τσιγκουνεύεσαι να δώσεις και να πάρεις… άγγιξε το σύντροφό σου και επέτρεψε του να σε αγγίξει και εκείνος… συνδύασε το άγγιγμα με μια πράξη επιθυμίας, αγάπης και έρωτα…

γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου-Παρίντα