Αχ – η κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου *κριτική Β. Ραφτόπουλος

Written by

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα των αρχών του προηγούμενου αιώνα-1911-, του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνη από την θεατρική ομάδα Bijoux de Kant, σε θεατρική διασκευή της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη και σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, μια διασκευή που σέβεται τα ήθη και έθιμα της εποχής, το πρωτότυπο κείμενο , τα λυρικά στοιχεία του βιβλίου , τις λεπτές και αόρατες γραμμές μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το σκηνοθετικό εύρημα των παράλληλων μονολόγων γοητεύει τον θεατή, μονόλογων  που τέμνονται και τονίζουν τις ερμηνείες των καλών ηθοποιών, που αναστενάζουν για την ομορφιά που χάνεται, τους χαμένους έρωτες,  την ανάμιξη ζωής κα θανάτου, φωτός και σκότους.

Το έργο υμνεί τον έρωτα, τον παθιασμένο έρωτα, τον καταλυτικό έρωτα, τον θριαμβευτή έρωτα, αλλά και τον καταδικαστικό έρωτα, τον εκδικητικό έρωτα, τον θανατηφόρο έρωτα.

Ο έρωτας του Νίκου, της Λιόλιας και της Βεργινίας είναι το σημείο αναφοράς του έργου, αναφορά αφετηρίας και κατάληξης των τραγικών συναισθημάτων, με τους ηθοποιούς να είναι ταυτόχρονα αθώοι και ένοχοι από την ίδια αιτία, τον έρωτα, να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στο σκοπό τους, σε μια υποδειγματική κινησιολογία και με έμφαση ακόμη και στους τονισμούς της κάθε λέξης.

Το κύριο πλεονέκτημα της παράστασης είναι ο ίδιος ο λόγος και ο τρόπος που οι ηθοποιοι αρθρώνουν το ποιητικό κείμενο, που αριστουργηματικά πρόσφερε η Γλυκερία Μπασδέκη.

Η εναλλακτική και εκκεντρική θεατρική ομάδα επιλέγει μοναδικά διαμάντια  και τα αναπαριστά με εξαιρετικό τρόπο, χαρίζοντας στους θεατρόφιλους στιγμές απαράμιλλης τέχνης και ατμοσφαιρικής έκστασης.

Οι ηθοποιοί Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μαθωναίος, Κατερίνα Μισιχρόνη και Μαίρη Συνατσάκη εκπλήρωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, διέτρεξαν με επιτυχία τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!