Οι 10 μη εντολές του Osho

Written by

Αν θες πραγματικά να απελευθερωθείς από κάθε είδους σκλαβιά τότε πρέπει να θυμάσαι τις 10 μη εντολές του Osho:

1. Ελευθερία  Η έκσταση είναι Ελευθερία. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον εκστατικό άνθρωπο. Μπορείς μόνο να ελέγξεις τον δυστυχισμένο άνθρωπο. Ο εκστατικός άνθρωπος δεν μπορεί να υποβιβαστεί σε σκλάβο. Δεν μπορείς να τον καταστρέψεις τόσο εύκολα. Δεν μπορείς να τον πείσεις να ζήσει σε καμιά φυλακή.

2. Η Μοναδικότητα της Ατομικότητας Αν δεν πετάξεις την προσωπικότητα σου δεν θα μπορέσεις να βρεις την ατομικότητα σου. Η ατομικότητα δίνεται από τη Ύπαρξη. Η προσωπικότητα επιβάλλεται από την κοινωνία. Η ατομικότητα έχει ποιότητα λιονταριού και το λιοντάρι πηγαίνει μόνο του!

3. Αγάπη  Η αγάπη είναι το μόνο θαύμα που υπάρχει. Η αγάπη είναι η σκάλα που οδηγεί από το γη στον ουρανό. Αν μάθεις καλά την αγάπη, τότε έχεις μάθει τα πάντα. Αν χάσεις την αγάπη, τότε έχεις χάσει όλη σου τη ζωή.

4. Διαλογισμός Ο Διαλογισμός είναι σαν το φάρμακο. Η χρήση του είναι προσωρινή. Όταν μάθεις την ποιότητα του τότε δεν χρειάζεται να κάνεις κανένα συγκεκριμένο διαλογισμό. Τότε ο διαλογισμός απλώνεται σε όλη τη Ζωή σου!

5. Σοβαρότητα Η σοβαρότητα είναι ένα είδος ασθένειας, ο καρκίνος της ψυχής. Είναι απολύτως καταστροφική, οδηγεί στην αυτοκτονία. οδηγεί στην θλίψη. Δεν μπορείς να είσαι σοβαρός χωρίς να είσαι θλιμμένος, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και θα είσαι σοβαρός μόνο αν έχεις χάσει επαφή με την ζωή και την ύπαρξη. Μόνο οι άρρωστοι άνθρωποι είναι σοβαροί. Oι υγιείς και οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι ποτέ δεν είναι σοβαροί, δεν μπορούν να είναι…

6. Παιχνιδιάρικη διάθεση Η Ζωή είναι Παιχνίδι. Όταν την αντικρίζεις με αθωότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση όλο το βάρος της καρδιάς σου θα εξαφανιστεί!

7. Δημιουργικότητα Η δημιουργικότητα είναι η ποιότητα που εσύ φέρνεις στην κάθε δραστηριότητα που κάνεις… Δεν έχει σημασία η συγκεκριμένη μορφή που παίρνει η δημιουργικότητα σου. Μπορεί να είναι ζωγραφική ή τραγούδι. Το να φυτεύεις ή να μαγειρεύεις ένα φαγητό. Το σημαντικό είναι να είσαι ανοικτός σε αυτό που θέλει να εκφραστεί μέσα από εσένα!

8. Ευαισθησία Γεννήθηκες, ήρθες στον κόσμο με ζωή, με συνειδητότητα, με τρομερή ευαισθησία. Μην προσπαθείς να χτίσεις γύρω σου ένα τείχος γνώσης.  Όποιο βίωμα κι αν σου έρθει άφησέ το να συμβεί και μετά άφησέ το να φύγει. Συνέχισε να καθαρίζεις το νου σου διαρκώς. Συνέχισε να πεθαίνεις ως προς το παρελθόν, ώστε να παραμένεις στο παρόν, στο εδώ και τώρα σαν νεογέννητο μωρό.

9. Ευγνωμοσύνη Χρειάζεται να νιώθουμε Ευγνωμοσύνη και για τον πόνο και για τη χαρά. Και για τα δύο… Οτιδήποτε έρχεται είναι δοσμένο από το Θεό και πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Εμάς μπορεί να μας αρέσει, μπορεί να μην μας αρέσει, αυτό όμως χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη μας. Από τη στιγμή που εδραιώνεται αυτή η ιδέα στην καρδιά μας τότε κάθε στιγμή αυτής της Ζωής είναι γεμάτη Ευγνωμοσύνη

10. Αίσθηση μυστηρίου