«Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου στη Μονή Λαζαριστών –ΚΘΒΕ *κριτική

Written by

Από μια ταράτσα με θέα τον ουρανό και ένα καφενείο με θέα τη θάλασσα, ως σκηνικό δράσης, η «Αγγέλα», ξετυλίγεται στον απόηχο μιας αυτοχειρίας και μιλάει για τη ζωή των υπηρετριών και ενός κοινωνικού περίγυρου αποκλεισμένων ανθρώπων, σε περασμένες δεκαετίες.
Έργο που εστιάζει στις λεπτομέρειες ενός κοινωνικού σκηνικού, το οποίο συνθέτει μια γενικότερη εικόνα της μετεμφυλιακής ελληνικής πραγματικότητας. Θίγει τα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της εσωτερικής μετανάστευσης και της εργασίας, της εκμετάλλευσης και της σκληρής πραγματικότητας, του έρωτα και της αγάπης, της φυγής και της διεκδίκησης των ονείρων, τόσο ως ατομική πράξη ακύρωσης της ζωής όσο και ως αγώνα επιβίωσης.

Αυτό το κοινωνικό τοπίο, που ακούει και τις φωνές του γειτονικού κινηματογράφου και διακατέχεται από το πείσμα της ηρωίδας, έστησε η παράσταση, «Αγγέλα», με ευανάγνωστη θεατρική ροή, σε σκηνοθεσία κ. Γ. Παλούμπη. Ο σκηνοθέτης, αξιοποιώντας ολόκληρο τον χώρο του θεάτρου, δημιούργησε έναν ψευδαισθητικό άξονα ευέλικτης δράσης, μέσα – από και προς- στο θέατρο και στον χώρο της σκηνής. Άφησε τον μίτο της ιστορίας να ξετυλιχτεί αργά ως δράση και αξιοποίησε το βάθος των σιωπών σε όμορφες και δραματικής έντασης σκηνές. Μετατοπίζοντας, λίγο έστω, το όριο των πραγμάτων στο ονειρικό πεδίο πριν το τέλος της ιστορίας, συνέθεσε μιαν εικονοποιΐα στο ημίφως και πίσω από το ρεαλιστικό φως της σκηνής. Θεατρική αφήγηση μιας ιστορίας με πολλές εικόνες να χρωματίζουν τις λεπτομέρειές της, έδωσε στον θεατή, αναπαραστατικά και με αποστασιοποίηση, υπαινικτικά και συναισθηματικά ταυτόχρονα, το δραματικό της υπόβαθρο, με ωραίες αναλογίες και κορυφώσεις σιωπών και δράσης.

Οι ηθοποιοί της παράστασης υποδύθηκαν πειστικά τους ρόλους τους, ανασυνθέτοντας την παλαιότερη εποχή ως ήθος συμπεριφοράς προσώπων, που είναι θύτες και θύματα μιας σκληρής κοινωνικής-οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας. Τα λόγια τους ακούστηκαν με μια νοσταλγική προβολή της ανάμνησης της ζωής της επαρχίας, εκφρασμένη και ως εικόνα πικρής μνήμης θανάτου. Θανάτου που, με έναν παράδοξο τρόπο, ενώνει τα πρόσωπα ως βίωμα και κοινή μοίρα. Οι ερμηνείες τους είχαν δύναμη, ένταση και αίσθηση της ιστορίας και του αντίστοιχου ρόλου, στις διαχωριστικές γραμμές των δύο φύλων. Αυτή την αίσθηση των ρόλων αποτύπωνε εν μέρει και η εικόνα των κοστουμιών τους, στον ελεύθερο -σκηνικό- χώρο μιας ταράτσας στον ιστό του αστικού τοπίου.

«Αγγέλα», ιστορία εσωτερικών και εξωτερικών μετατοπισμών, που αφουγκράστηκε και η μουσική της παράστασης. Με ποικίλα ηχοχρώματα η μουσική κατέγραψε τη λαϊκή ένταση κυρίως, παράλληλα με το καταπιεσμένο στοιχείο μιας νοσταλγικής – σε υπαινιγμό- τρυφερότητας .

Δραματική ιστορία διεκδίκησης της ζωής και της αγάπης, με ανάλαφρες στιγμές που ανατρέπονται, με συμβολισμούς φυγής που κρύβονται σε μια κινηματογραφική ταινία και στα λόγια των ανθρώπων. Με μια κρυμμένη απειλή σε μια μασκαρεμένη, λαϊκή γιορτή καρναβαλιού και με το πείσμα ζωής, της νεαρής ηρωίδας, στον καταφατικό νοηματικό της πυρήνα.

«Αγγέλα», στο θέατρο της μονής Λαζαριστών, παράσταση που χειροκροτήθηκε θερμά σε ένα κατάμεστο θέατρο.

«ΑΓΓΕΛΑ» του Γιώργου Σεβαστίκογλου
Μονή Λαζαριστών- ΚΘΒΕ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χρύσα Σερδάρη
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Κατερίνα Αλέξη (Αγγέλα), Έφη Δρόσου (Κυρία Παπά), Χρύσανθος Καγιάς (Αστυνομικός), Σοφία Καλεμκερίδου (Άννα), Νίκος Κολοβός (Γιατρός), Πέλλα Μακροδημήτρη (Φανή), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στράτος), Γιολάντα Μπαλαούρα (Η κυρία της Φανής), Σταυριάννα Παπαδάκη (Νέρα), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Μένιος), Μιχάλης Συριόπουλος (Λάμπρος), Γιώργος Σφυρίδης (Κορυφαίος Εϊβαλάδων), Θάνος Φερετζέλης (Γκαρσόνι), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Γεωργία).

Συμμετέχουν επίσης: Πηνελόπη Βασιλείου, Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Ζιάννα, Γιάννης Καράμπαμπας, Μαρία-Ελένη Κούζου, Σταυρούλα Κουλούρη, Γιώργος Μαντζιάρης, Νίκος Μήλιας.


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!