«Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» του Ματ Μπράουν * Κριτική

Written by

Ένα υπέροχο έργο εποχής απολαύσαμε , ένα έργο-σταθμός , αφιερωμένο στην επιστήμη των μαθηματικών, στη τιτάνεια προσπάθεια για διάκριση και αναγνώριση ενός ασήμαντου ανθρώπου, κορυφαίου όμως μαθηματικού του 20ου αιώνα.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι απλοί άνθρωποι οφείλουν πολλά στους εμπνευστές του έργου, στη σκηνοθεσία του ΜΑΤ ΜΠΡΑΟΥΝ, στην ερμηνεία έξοχων ηθοποιών-με προεξάρχοντα τον ΤΖΕΡΕΜΥ ΑΙΡΟΝΣ- που τους έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια σπάνια προσωπικότητα, ένα μοναχικό Ινδό, που υπήρξε μαθηματική διάνοια και χάρη στη βοήθεια του καθηγητή ΧΑΡΝΤΥ κατάφερε να αποδείξει τη μεγαλοφυϊα του.

Ο λόγος για τον ΡΑΜΑΝΟΥΤΖΑΝ και τη μετάβασή του στο κολλέγιο TRINITY του CAMBRIDGE, όπου ο ΧΑΡΝΤΥ-ΤΖΕΡΕΜΥ ΑϊΡΟΝΣ- τον υποδέχεται , τον καθοδηγεί, τον συμβουλεύει, τον βοηθά να αποδεικνύει τις Θεϊκές εμπνεύσεις του, να προσαρμοσθεί, να επιβιώσει.
Οι αντίθετες προσωπικότητες των δύο πρωταγωνιστών και οι διαφορές τους-στη κουλτούρα, την πίστη, τη διατροφή, την ηλικία- διόλου επηρεάζουν τη φιλία τους, που εξελίσσεται σταδιακά σε αγάπη και απεριόριστο σεβασμό.

Ο ΝΤΕΒ ΠΑΤΕΛ-γνωστός από το SLAMDOG MILLIONAIRE- αφοσιωμένος με ιερή προσήλωση, αλλά και πίστη σε ό,τι πρεσβεύει , δέχεται επιθέσεις από καθηγητές και φοιτητές, δέρνεται ανηλεώς, αρρωσταίνει από φυματίωση, αλλά επικρατεί, γίνεται εταίρος της βασιλικής εταιρείας και του κολλεγίου TRINITY, αλλά πληρώνει με τη ζωή του τις κακουχίες, το διαφορετικό τρόπο ζωής στην ΑΓΓΛΙΑ, την απομάκρυνση από τη σύζυγό του.

Τόσο η εποχή, όσο και οι συνθήκες που επικρατούν στο κολλέγιο παρουσιάζονται με ακρίβεια, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, η φωτογραφία υπέροχη , τα κοστούμια ανάλογα.
Ο ΤΖΕΡΕΜΥ ΑΪΡΟΝΣ ώριμος όσο ποτέ, ο ΝΤΕΒ ΠΑΤΕΛ πειστικός σαν ΡΑΜΑΝΟΥΤΖΑΝ, οι ΤΟΜΠΥ ΤΖΟΟΥΝΣ, ΤΖΕΡΕΜΥ ΝΟΡΘΑΜ, ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΑΪ υπέροχοι.