Διακίδου Μαρία: Μοναδικές μουσικές συνθέσεις από μια 15χρονη Θεσσαλονικιά μαθήτρια γυμνασίου

Written by

Η Διακίδου Μαρία γεννήθηκε και ζει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Είναι 15 χρονών, έχει τελειώσει την Γ ́ Γυμνασίου στο 1ο Γυμνάσιο Θέρμης και συμμετείχε στην ορχήστρα «Θερμόαιμοι» του σχολείου της.

Ξεκίνησε το βιολί πριν 6 χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης με δάσκαλο τον κ. Βοζίκη Κωστή και από φέτος φοιτά στο Ωδείο Πανοράματος με δασκάλα την κ. Παπαδοπούλου Κατερίνα. Παράλληλα στο ίδιο ωδείο κάνει και κλασικό Διακίδου Μαρίατραγούδι (μονωδία) με τον κ. Κατσάρα Κωνσταντίνο (πρώτη της δασκάλα υπήρξε η κ. Μαυρίδου Θάλεια). Μαθήτευσε στη περίφημη χορωδία του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης για 2 χρόνια υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου Βασίλη, στη χορωδία του Ωδείου Bolero Καλαμαριάς υπό τον κ. Αραμπατζή Σάκη και τα τελευταία 3½ χρόνια είναι μέλος της ονομαστής χορωδίας του Ι. Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό την κ. Μελιγκοπούλου Μαρία. Συνεργάστηκε επίσης με τη χορωδία Πιερίδων Μουσών υπό τον καταξιωμένο μαέστρο κ. Μαυρίδη Ευθύμη.

Με το βιολί ασχολήθηκε γιατί ήταν το όργανο που πραγματικά της άρεσε, αν και αυτό θεωρείται –τουλάχιστον στην αρχή– το δυσκολότερο απ’ όλα και παρόλο που από τον οικογενειακό της περίγυρο δεν υπήρχε κάποιο πρόσωπο να τη βοηθήσει μουσικά. Και όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, μα έγινε η αιτία ώστε να ασχοληθούν με τη μουσική και οι αδερφές της, τις οποίες έχει τώρα συνοδοιπόρους της.

Τα ακούσματά της Μαρίας Διακίδου ήταν και είναι εμποτισμένα από την κλασική μουσική, το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, τα διεθνή και κινηματογραφικά τραγούδια, μέχρι το σύγχρονο ποπ.

Από τους παλιότερους έλληνες δημιουργούς ξεχωρίζει τον Χατζηδάκι και τον Θεοδωράκη ενώ από τους σύγχρονους την κ. Ρεμπούστικα και Καραϊνδρου.

Από τους καλλιτέχνες του εξωτερικού της αρέσει ο τρόπος που o Andre Rieu προσπαθεί να κάνει προσιτή την κλασική μουσική στο ευρύ κοινό, ενώ θαυμάζει τη Celine Dion και τον Αndrea Bocelli. Ανήκει επίσης και στο fun club των One Direction.

Παίζει βιολί (και λίγο κιθάρα και τουμπερλέκι), συνθέτει και τραγουδά καθαρά από ανάγκη να εκφραστεί και δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της χωρίς τη μουσική. Δείχνει να διασκεδάζει με όλο αυτό το παιχνίδι με τα μυστηριώδη σύμβολα (νότες) και δεν αποκλείει και στίχους για τη μουσική της. Ας μην φανταστεί όμως κανείς ότι ο δρόμος της είναι στρωμένος μόνο με ροδοπέταλα. Κάτω απ’ αυτά υπάρχουν και λίγα δάκρυα αλλά και πολύς ιδρώτας.

Το ιστορικό της μουσικής σύνθεσης «γαλήνη»

Το 1ο Γυμνάσιο Θέρμης μαζί με το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κας Βασιλικής Κατσούκα, η οποία είναι μουσικός και των δύο παραπάνω σχολείων, διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 8-4-16. Για την υποστήριξη της εκδήλωσης αυτής η Μαρία προσφέρθηκε να συνθέσει το κομμάτι «γαλήνη».

Πρόσφατα συνέθεσε άλλες 3 μουσικές συνθέσεις με τίτλο: «Στη στιγμή», «Κάπου παραδίπλα» και «Πολύ πιθανόν». Τις συνθέσεις αυτές, καθώς και τη σύνθεση «Γαλήνη» μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει στο youtube.

cityculture.gr / γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!