Ντίνα Σιδέρη: Το Άλεξ είναι μια όμορφη οικογενειακή «γωνιά»

Written by

Το Σινέ  ΄Αλεξ επί της Ολύμπου είναι ο πιο ιστορικός κινηματογράφος της πόλης μας. Ο υπογράφων την συνέντευξη είναι ένας παλιός και τακτικός θαμώνας  του χώρου αυτού, έτσι, φέτος, δεν άντεξε στον πειρασμό να υποβάλλει μερικές ερωτήσεις στην διευθύντρια του χώρου, την κ. Κωνσταντίνα Σιδέρη, η οποία με πολλή καλοσύνη του απάντησε….
Κυρία Σιδέρη από πότε λειτουργεί ο χώρος αυτός ;
Από το 1967 – τον ίδρυσε ο πατέρας μου Χαράλαμπος.
 
Και υπό την δική σας διεύθυνση ;
Από το 1984, δηλαδή 32 χρόνια…..
 
Ποια ήταν η περίοδος που συγκέντρωσε το περισσότερο κοινό ?
Θυμάμαι ότι την 20η Ιουνίου 1978 – τη νύχτα του μεγάλου σεισμού – είχαμε 600 θεατές σε ένα καουμπόικο έργο ! Ο κόσμος διψούσε για θερινό σινεμά σε μια περίοδο που δεν είχε πολλές τέτοιες καλοκαιρινές ευκαιρίες, ούτε πολλά κανάλια τηλεόρασης
 
΄Ενα όμορφο θέαμα είναι οι γάτες που κυκλοφορούν εν ώρα προβολής. Είναι δικές σας ;
΄Οχι, είναι των γειτόνων ! Το χειμώνα είτε επιστρέφουν στα σπίτια τους ή εξακολουθούν να γυρνούν εδώ….
 
Πώς αντιδρούν οι θεατές ; Τους ενοχλεί καμιά ;
Οχι ποτέ ! Αντιθέτως, παίζουν μαζί τους, είναι «κομμάτι» του Σινε-Αλεξ, κάτι σαν μασκότ ….

Σκεφτήκατε ποτέ να μετατρέπετε το χώρο σας για πάρκινγκ το χειμώνα;
Ναι, αλλά πρακτικά είναι αδύνατο (ο τοίχος εδώ στην είσοδο, τα χαλίκια κλπ.)
Εδώ και λίγα χρόνια έχετε εγκαταστήσει βιντεο-προτζέκτορα. Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην παλιά μηχανή προβολής και σ’ αυτήν ;
Αρχικά να πω ότι όλοι οι κινηματογράφοι πλέον έτσι λειτουργούν. Αυτά τα μηχανήματα είναι πανάκριβα και πολύ βαριά (θα έλεγα ασήκωτα). Λειτουργούν σε συνδυασμό με κομπιούτερ. Είναι πιο αξιόπιστα και φυσικά αθόρυβα (θυμηθείτε το θόρυβο της μπομπίνας πριν λίγα χρόνια).  Ήταν μια ακριβή επένδυση που έπρεπε να γίνει, διότι το επιβάλλει η νέα τεχνολογία και οι νέες ταινίες, που κι αυτές απαιτούν τέτοια μηχανήματα προβολών.
Φέτος είδαμε από σας μια προτίμηση σε γαλλικές ταινίες, και ειδικά κωμωδίες. Γιατί ;
Ο γαλλικός κινηματογράφος πέρασε μια μεγάλη περίοδο αφθονίας αλλά και κακής ποιότητας (δεκαετίες 1990 και 2000). Τα τελευταία χρόνια όμως, και ενώ η ποσότητα παρέμεινε σε υψηλά και πάλι επίπεδα, παρατηρήθηκε μια στροφή στην ποιότητα. ΄Ετσι το Σινέ ΄Αλεξ φέτος έπαιξε πολλές από αυτές, οι οποίες μάλιστα πήγαν καλά.
 
Ποια ήταν η αποδοτικότερη σε εισπράξεις ;
Το  Cafe Society. Το παίξαμε για 2 εβδομάδες.
 
΄Εχετε θεατές μόνο από το κέντρο της πόλης ;
΄Οχι, έρχονται και από μακριά. Μου λένε ότι το ΄Αλεξ είναι μια όμορφη οικογενειακή «γωνιά»….
 
Συνεργάζεσθε με άλλους κινηματογράφους ; Τα παλιά χρόνια βλέπαμε παιδιά με μηχανάκια να τρέχουν να προλάβουν την δεύτερη προβολή, ώστε να παραδώσουν ή ανταλλάξουν τις μπομπίνες…..
Τώρα πια τα γραφεία διανομής ταινιών (όλα στην Αθήνα) στέλνουν  τις ταινίες σε σκληρό δίσκο και εμείς, πολύ απλά,  τις αντιγράφουμε. ΄Ομως δεν μπορούμε να τις προβάλλουμε όσες φορές θέλουμε, διότι για να κάνουμε μια προβολή μας στέλνουν κάθε βράδυ ένα διαφορετικό κωδικό, ο οποίος «ανοίγει» την ταινία.
 
Πόσο κοστίζει μια τέτοια συμφωνία ;
Η αμοιβή των γραφείων αυτών γίνεται με ποσοστά επί των εισιτηρίων.
 
Τι θα συμβεί φέτος την τελευταία μέρα του δικού σας καλοκαιριού ;
Την Παρασκευή 30 Σεπτ. και ώρα 9.30 μ.μ. θα προβάλλουμε την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η Ζωή είναι Ωραία» με ελεύθερη είσοδο. Το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε τους πάρα πολλούς θεατές που τόσα χρόνια μας τιμούν ερχόμενοι στις προβολές μας.
Κυρία Σιδέρη σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να είστε γερή ώστε να μας χαρίζετε πολλές όμορφες κινηματογραφικές στιγμές στο υπέροχο Σινέ ΄Αλεξ.
Και εγώ σας ευχαριστώ.

cityculture.gr / γράφει ο Σταμάτης Γαργαλιάνος