Παναγιώτης Κούδας: To stand up είναι ζωντανό, το καταλαβαίνεις όταν το ζεις όταν το βλέπεις μπροστά σου

Written by

Ο Παναγιώτης Κούδας, με την ευκαιρία της παράστασης «Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης…»  παραχώρησε στο citycuture.gr μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη προσπαθώντας να μας εισάγει στον μαγικό κόσμο του stand up comedy .


-Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το stand up comedy;

Το stand up comedy είναι μια μορφή θεατρικής τέχνης με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στοχεύει όπως λέει και το όνομα του,  στην κωμωδία και έχει κάποια πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να τηρείς. Ο κωμικός είναι μόνος επί σκηνής και απευθύνεται άμεσα στο κοινό με τον μονόλογο του. Δεν παίζει κάποιο ρόλο αλλά είναι ο εαυτός του ή μια περσόνα βασισμένη στον εαυτό του και πάντα γράφει τα κείμενα μόνος του. Οτιδήποτε δεν τηρεί τα παραπάνω δεν είναι stand up comedy. Στο εξωτερικό αποτελεί μια λαϊκή μορφή διασκέδασης με ιστορία που μπορεί να φτάνει και τα 50-60 χρόνια πίσω. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν είδος αρκετά χρόνια, αλλά τελευταία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση.

-Πως έγινε η γνωριμία σας με αυτόν τον χώρο;

Ήξερα από μικρός τι είναι, δεν θυμάμαι πως και γιατί, αλλά ουσιαστικά μπόρεσα να δω κάποιες παραστάσεις στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν δόθηκε η δυνατότητα να κατεβάζουμε video μέσω του διαδικτύου. Αυτή ήταν και η ευκαιρία  να δω πως γίνεται και τι ακριβώς είναι, από μεγάλους κωμικούς. Έγραφα κωμικά κείμενα από πολύ μικρός και μόλις είδα τα video κατάλαβα αμέσως ότι αυτή η φόρμα είναι αυτό που μου ταιριάζει και αυτό που θέλω να κάνω.

koudas-pan-Τι είναι αυτό που σας μαγεύει σε αυτό το είδος και σε τι διαφέρει από τα άλλα είδη παραστατικής τέχνης;

Μου αρέσει που είμαι υπεύθυνος για όλα. Για το κείμενο, την απόδοση, την σκηνοθεσία. Αν θα πετύχεις ή όχι είναι δική σου ευθύνη. Οι βασικές διαφορές είναι όπως είπα και πριν ότι δεν παίζεις κάποιο ρόλο, είσαι ο εαυτός σου. Είσαι εσύ, οι σκέψεις σου, η προσωπικότητα σου εκτεθειμένος  στο κοινό στο οποίο απευθύνεσαι .

-Υπάρχει κάποιο είδος προετοιμασίας πριν βγείτε στη σκηνή;

Ναι βέβαια. Πολύ βαρετή μάλιστα. Ζέσταμα σωματικό, ζέσταμα φωνής, και να καταπιέσεις την φωνή του άγχους μέσα σου που σου λέει ότι όλα θα πάνα χάλια. Και καθόλου αλκοόλ. Ποτέ αλκοόλ πριν την παράσταση, άφθονο μετά.

-Πως ορίζετε εσείς την αίσθηση του χιούμορ; Τι σας φαίνετε αστείο και με τι γελάτε εσείς προσωπικά;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια, και σε επιστημονικούς κύκλους για το τι είναι το humor και από πού προέρχεται. Μπορείς να το μελετήσεις ανθρωπολογικά αλλά και πως λειτουργεί στην καθημερινότητα. Για μένα humor είναι κυρίως η δυνατότητα να δώσεις μια οπτική γωνία σε κάποιο θέμα που προκαλεί έκπληξη. Είτε μέσω της ομιλίας είτε σωματικά. Μου φαίνονται αστεία πάρα πολλά πράγματα, είτε απλά όπως πχ κάτι που θα κάνει ένα μωρό ή ακόμα και πολύ σοβαρά θέματα. Η μορφή της κοινωνίας μας σήμερα είναι αστεία από πολλές απόψεις, όσο είναι και δραματική. Αυτά τα δύο εναλλάσσονται. Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο.

-Με ποια θέματα καταπιάνεστε, λόγου χάρη σας εμπνέει η καθημερινότητα;

Η καθημερινότητα πάντα, η επικαιρότητα όχι. Οι καθημερινές καταστάσεις είτε είναι κάτι πολύ απτό όπως το ότι ανοίγεις το ψυγείο και το κλείνεις χωρίς να δεις τι έχει μέσα, είτε θέματα όπως οι σχέσεις μας, η κοινωνία είναι και το βασικό περιεχόμενο μιας stand up παράστασης.

– Υπάρχουν κάποια θέματα, που δεν ασχολείστε, είτε γιατί τα θεωρείτε πολύ σοβαρά ή καθόλου αστεία;

Ποτέ δεν θα αφήσεις ένα θέμα επειδή θα το θεωρήσει μη-αστειο a priori. Τα πάντα μπορείς να τα δεις με μια κωμική ματιά. Ακόμα και τα πιο σοβαρά θέματα. Αρκεί να ξέρεις πώς να το κάνεις και γιατί το κάνεις. Ιστορικά το Humor εξελίχθηκε ως ένα βαθμό και για να μας βοηθάει να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις, να τις  αποδομούμε και να τις μικραίνουμε στο μυαλό μας.koudas-pan2-Οι παραστάσεις σας έχουν στοιχεία interactive;

Σε μεγάλο βαθμό όχι, δεν στοχεύω στην ομιλία με το κοινό. Αν και πολλές φορές κάτι θα συμβεί που θα το πιάσεις και θα το χρησιμοποιήσεις. Φυσικά, δεν παίζεις στο κενό. Υπάρχει μια σύνδεση με το κοινό πολύ χειροπιαστή που πρέπει να την χειραγωγήσεις αν θέλεις να πάει καλά η παράσταση σου.

-Όταν δουλεύετε πάνω σε κάτι, υπάρχουν αστεία, που θεωρείτε ότι είναι βέβαιο ότι θα αγγίξουν τον κόσμο;

Πολλές φορές συμβαίνει να γράψεις ένα αστείο και να ενθουσιαστείς. Να πεις «πωω τι αστειάρα έγραψα» και να είσαι σίγουρος ότι θα πάει πολύ καλά. Συνήθως όταν είσαι σίγουρος, και έχεις εμπειρία αυτό ισχύει. Αλλά υπάρχουν  φορές που σκέφτεσαι κάτι και ενθουσιάζεσαι αλλά όταν το παρουσιάζεις πάει άπατο. Τις περισσότερες φορές φταις εσύ, και πρέπει να δουλέψεις τον τρόπο που το λες. Να περάσεις την οπτική σου πιο ξεκάθαρα. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που απλά δεν δουλεύει και το αφήνεις. Επίσης πολύ συχνά σκέφτεσαι κάτι, δεν δουλεύει, το αφήνεις και το βρίσκεις ξανά μετά από καιρό. Υπήρχε ένα κείμενο που δεν μου έβγαινε και το είχα στο συρτάρι μου για 3 χρόνια περίπου μέχρι να το καταφέρω.

-Πως βλέπετε συνολικά το stand up στην Ελλάδα;

Υπάρχει μεγάλη άνθιση. Βγαίνουν καινούργιοι κωμικοί συνεχώς, νέα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν και το κάνουν σωστά. Υπάρχουν ήδη πολλοί καλοί παλαιότεροι κωμικοί που κάνουν καταπληκτικές παραστάσεις, λειτουργούν δύο comedy club,διοργανώνονται φεστιβάλ. Ο κόσμος πλέον σε μεγάλο βαθμό το γνωρίζει, το ζητάει και το αποδέχεται. Οπότε πάμε καλά.

-Κλείνοντας τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με το stand up; Υπάρχουν κάποια εφόδια, που θα πρέπει να έχει;

Να είναι έτοιμος να αποτύχει. Θα αποτύχεις πολλές φορές στην αρχή για να πας καλά αργότερα. Να δούνε πολύ stand up  – ζωντανά όχι σε video. To video δεν είναι Stand up. To stand up είναι ζωντανό, το καταλαβαίνεις όταν το ζεις όταν το βλέπεις μπροστά σου. Όποιος θέλει να ασχοληθεί το μόνο που έχει να κάνει για να ξεκινήσει είναι να γράψει 5 λεπτά και να κατέβει σε μια βραδιά open mic που διοργανώνονται για αυτό τον λόγο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας κι ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στις παραστάσεις σας!

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, και για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

info
«Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης…»
STAND UP COMEDY SHOW
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
πρόγραμμα παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη –  δείτε εδώ

cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Καρολίδου