Οι δέκα καλύτερες παραστάσεις του τριμήνου που προτείνει ο κριτικός του cityculture Βαγγέλης Ραφτόπουλος

Written by

epistrofistospiti

Η στήλη καθιερώνει την επιλογή των δέκα καλύτερων θεατρικών έργων ανά τρίμηνο, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει το θεατρικό κοινό στην εξαγωγή συμπερασμάτων και τη συμφωνία η διαφωνία του με την εκφρασθείσα γνώμη του υπογράφοντος.

Φυσικά η γνώμη καθενός είναι υποκειμενική, αλλά υπάρχει υποχρέωση των κριτικών να αναλύουν τα έργα και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό σκοπό της παράστασης, την επιτέλεση των προθέσεων των συντελεστών του έργου, τον σεβασμό των θεατών και την αρμονική σχέση κειμένου, σκηνοθεσίας και ερμηνείας.

Η Θεσσαλονίκη δεν  διανύει τη καλύτερη θεατρική της χρονιά, δεν διαθέτει πλάνο βελτίωσης των προσφερόμενων έργων, δεν έχει τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνθέσουν τις διεστώσεις θέσεις των θεατρικών παραγωγών και επιχειρηματιών, να ανακαλύψουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των θεατρικών έργων, να βρουν μια κοινή τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια, να έχουν ίδιες η παραπλήσιες τιμές στις ενοικιάσεις αιθουσών σε θεατρανθρώπους.

Η κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση στη επιλογή των έργων από το ΚΘΒΕ, φτηνές τιμές στα εισιτήρια, γεμάτες αίθουσες και αρκετά μεγάλο ρεπερτόριο.

Με τις αλλαγές που έγιναν , από πλευράς διεύθυνσης σε θέατρα, έχουμε τρεις θεατρικούς επιχειρηματίες- Γισγάκης, Χαρέλας, Χαρέλα- που ο καθένας διευθύνει από δύο θέατρα ,ΑΘΉΝΑΙΟ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ο πρώτος, ΑΜΑΛΙΑ και BLACK BOX ο δεύτερος και ΑΥΛΑΙΑ και ΣΟΦΟΥΛΗ η τρίτη.

Και οι τρεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες-έντιμες και επίπονες- για επιτυχημένες παραστάσεις, πολλές φορές με μεγάλη επιτυχία.

Τα ίδια καλά αποτελέσματα έχουν και το θέατρο Τ, το VIS MOTRIX, AΡΑΤΟΣ, ΦΛΕΜΙΓΚ,ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ , το ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ και άλλα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στα σχήματα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που οι άνθρωποί τους με δικά τους έξοδα προσπαθούν να συμβάλουν στη ψυχαγωγία των συμπολιτών μας.

Τα δέκα καλύτερα έργα του τριμήνου, πάντοτε κατά τη γνώμη μας, ήταν, σε αλφαβητική σειρά ,τα παρακάτω.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΚΟ- ΑΥΛΑΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-VIS MOTRIX  *κριτική α,  *κριτική β

ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ Τ

ΟΙΔΙΝΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ-BLACK BOX

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ-ΚΘΒΕ

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ-ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ *κριτική

ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ-ΑΥΛΑΙΑ

ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΛΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ/ΑΘΗΝΑΙΟ

ABOUT SEX-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ *κριτική

INSENSO-ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ *κριτική

 

cityculture.gr / γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!