Μια όμορφη Ισλανδική παράδοση

Written by

Οι λάτρεις του βιβλίου θα θέλουν να υιοθετήσουν αυτή την υπέροχη παράδοση στις διακοπές τους, η οποία συγχωνεύει λογοτεχνία και διακοπές, δύο απολαύσεις σε ένα ενιαίο γεγονός.

Οι Ισλανδοί έχουν μια όμορφη παράδοση δίνουν βιβλία ο ένας στον άλλο την παραμονή των Χριστουγέννων και στη συνέχεια περνούν μια αναγνωστική νύχτα. Το έθιμο αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα τους, αφού κάθε χρόνο τα σπίτια πλημμυρίζουν από βιβλία. Η πλειοψηφία των βιβλίων στην Ισλανδία πωλούνται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.

Σε αυτή την εποχή του έτους, τα περισσότερα νοικοκυριά λαμβάνουν ένα ετήσιο κατάλογο βιβλίου πάνω στις νέες κυκλοφορίες και μπορούν να επιλέξουν ποια από αυτά θέλουν να αγοράσουν, τροφοδοτώντας έτσι τη ραχοκοκαλιά της εκδοτικής βιομηχανίας.

Ένα μικρό νησί, με πληθυσμό μόλις 329.000 άτομα, είναι εξαιρετικά λογοτεχνικό. Αγαπούν να διαβάζουν και να γράφουν. Σύμφωνα με ένα άρθρο του BBC, «Η χώρα έχει τους περισσότερους συγγραφείς, τα περισσότερα βιβλία που έχουν εκδοθεί και περισσότερα βιβλία διαβάζονται, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο…Ένας στους 10 Ισλανδούς θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο».

Φαίνεται ότι δίνεται περισσότερη αξία στα βιβλία σε σχέση με τα e-books αφού δεν έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Ένας διαχειριστής βιβλιοπωλείο είπε «Το βιβλίο στην Ισλανδία είναι ένα τεράστιο δώρο. Δεν δίνουν e-books εδώ».

Ακούγεται σαν μια θαυμάσια παράδοση, ιδανική για ένα βράδυ χειμώνα. Είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να ενσωματωθεί και στην δική μου οικογενειακή γιορτή των Χριστουγέννων. Είναι, ίσως, το μοναδικό πράγμα που δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως και πολλοί άλλοι βιβλιόφιλοι.

Η καλύτερη επιλογή για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Τι περιμένετε, λοιπόν, κάντε και εσείς δώρο ένα όμορφο βιβλίο στην οικογένειά σας και στους φίλους σας.

cityculture.gr/ Γράφει η Έλενα Τσομπάνη