«Ασκητική» (Salvatores dei) στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών *κριτική

Written by

askitiki salvatores dei

Στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, παρακολουθήσαμε την θεατρική απόδοση της Ασκητικής ( Salvatores dei), από το Κθβε.
Η σκηνοθετική γραφή, με πολλές σκέψεις στο υπόβαθρό της, ακολούθησε επιλεκτικά τη ροή του κειμένου, στοχεύοντας στην ανάδειξη του φιλοσοφικού οράματος του συγγραφέα για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Αφουγκράστηκε ήσυχα, χωρίς υπέρβαση, τον λόγο των ανήσυχων, ζωηρών σκέψεων, πολλαπλασιάζοντας την ενέργειά τους, σε έξι φωνές οι οποίες ακούστηκαν αντηχητικά και συμπληρωματικά, ως μονόλογος, μουρμουρητό και εξομολογητικό- διαλογικό μανιφέστο.

Από το λιτό σκηνικό με τα συμβολικά αντικείμενα, όπως το χώμα, ο ξύλινος πάσσαλος -κορμός, το σκοινί, οριοθετήθηκε, από το κέντρο προς την περιφέρεια, ο αέναος κύκλος στο σχήμα της σπείρας και του λαβυρίνθου. Ακόμη στον ευρύτερο κύκλο, συμπληρωματικά αντικείμενα, όπως οι πέτρες, το κρασί, τα μουσικά όργανα, τα κεριά, το παλαιό βιβλίο στο κέντρο, έδωσαν το στίγμα της σκηνοθετικής σκέψης, σε υποδεικτικό σχήμα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, μη λεκτική, πρωτόγονη θεατρική εικονοποιΐα. Σ’ αυτόν τον κύκλο εισήλθαν οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης της παράστασης, κ. Α. Κουτσουρέλης, σε σχηματισμούς που εναρμόνισαν βηματισμούς, ήχους και λόγο, με εκφραστική διάθεση επι-κοινωνίας του νοηματικού πυρήνα του έργου, αντίδωρο διαχρονικού στοχασμού. Από αυτόν τον κύκλο εξήλθαν επίσης, απευθυνόμενοι προς τους θεατές πιο άμεσα, σε επιτονισμό του νοηματικού πλέγματος, προτάσσοντας τον φιλοσοφικό λόγο, με σεβασμό στο πνεύμα του συγγραφέα, σε ένα αποτέλεσμα καθαρό στην απέριττη απλότητά του.

«Ασκητική», στη θεατρική γραφή του ΚΘΒΕ. Απόπειρα θεατρικής ανάγνωσης, σε ανάπτυξη αλλά και σε υπόδειξη, με ελάχιστα μέσα, ενός διαχρονικού ποιητικού οράματος. Αποτύπωση πρόταξης του φιλοσοφικού στοχασμού στον λόγο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Στόχος υψηλός που αξίζει να επαινεθεί ως επιλογή αναζήτησης εκλεκτικής συγγένειας. Θεατρικό δρώμενο στο ταξίδι της επικοινωνίας της τέχνης και της κοινωνίας των ιδεών: μετασχηματισμός που συνεχίζεται ποικιλοτρόπως.

-Το ΚΘΒΕ, τιμώντας την μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζει την Ασκητική στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, για λίγες παραστάσεις.
Διαβάστε εδώ μέρες και ώρες παραστάσεων

ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος.

« …τραγούδα κρεμάμενος στην άβυσσο το μαγικό τούτο περήφανο ξόρκι: ΠΙΣΤΕΥΩ…».

«Μια δύναμη μέσα σου, ανώτερή σου, διαπερνάει συντρίβοντας το κορμί σου και το νου σου και φωνάζει: «Παίξε το τωρινό και το σίγουρο, παίξε το για το μελλούμενο κι αβέβαιο!».
«Κύματα σκοτεινά, πηχτά, όλο αίματα οι αιώνες ανεβοκατεβαίνουν. Η κάθε στιγμή είναι μια άβυσσο που ανοίγει».
« Από το πιο σκοτεινό μόριο ύλης ως τον πιο μεγάλο στοχασμό, μεταδίνεται ο χορός της γιγάντιας ερωτικιάς σύγκρουσης».
« Κοίταξε τους ανθρώπους, λυπήσου τους. Κοίταξε τον εαυτό σου ανάμεσα στους ανθρώπους, λυπήσου τον».
«Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι συ».
«Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα κύκλο δικό του από πράματα, από δέντρα, ζώα, ανθρώπους, ιδέες – και τον κύκλο τούτον έχει χρέος αυτός να τον σώσει. Αυτός, κανένας άλλος. Αν δεν τον σώσει, δεν μπορεί να σωθεί».
«Τ’ άστρα λάμπουν μέσα στο μυαλό μου, οι ιδέες, οι ανθρώποι και τα ζώα βόσκουν μέσα στο λιγόχρονο κεφάλι μου, τραγούδια και κλάματα γιομώνουν τα στρουφιχτά κοχύλια των αυτιών μου και τρικυμίζουν μια στιγμή τον αγέρα».
«Μια γλώσσα πύρινη είναι η ψυχή κι αγλείφει και μάχεται να πυρπολήσει τον κατασκότεινο όγκο του κόσμου. Μια μέρα όλο το Σύμπαντο θα γίνει πυρκαγιά».
« Αν είσαι σοφός, πολέμα στο κρανίο, σκότωνε τις ιδέες, δημιούργα καινούριες».
Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
SALVATORES DEI
ΑΣΚΗΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

cityculture.gr/ γράφει η Άγγελα Μάντζιου


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!