Θέατρο: Τα 10 καλύτερα έργα του 1ου τετραμήνου του 2017

Written by

Το πρώτο τετράμηνο του 2017 σημαδεύτηκε από τον απροσδόκητο θάνατο του μεγάλου θεατρικού δημιουργού ΑΧΙΛΛΕΑ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ, ενός αφοσιωμένου στο θέατρο καλλιτέχνη, που το υπηρέτησε, όπως και τον κινηματογράφο, από πολλές θέσεις.
Η απώλεια του ΑΧΙΛΛΕΑ είναι ήττα για τα θεατρικά πράγματα της πόλης μας, μια απώλεια αναντικατάστατη και τραγική.
Χαρακτηριστική της περιόδου αυτής είναι η ανάδειξη της stand up comedy ως σημαντικού είδους θεάτρου, όπως και ο εκφραζόμενος και δημιουργικός πόνος που ακόμη σιγοκαίει στους ηττημένους του εμφυλίου.

Με εκφραστές την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΑΝΑ και τον ΛΑΜΠΡΟ ΦΙΣΦΗ, το είδος της stand up comedy ευχαριστεί, χαροποιεί, ηρεμεί.
Η πρώτη, με το έργο ABOUT SEX και ο δεύτερος με το ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ενθουσίασαν, χειροκροτήθηκαν, αποθεώθηκαν.

Ο εμφύλιος, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό εκπροσωπήθηκαν από αρκετά έργα, ποιοτικότερα των οποίων ήταν

ΑΥΓΑ ΜΑΥΡΑ,
ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΝΙΝΕΥΙ,
OBIDA, H ΦΙΛΙΩ XAIΔEMENOY.

Πολύ συγκινητικό το πρώτο, (ΑΥΓΑ ΜΑΥΡΑ)  γραμμένο εξαιρετικά από τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟ και με έξοχη ερμηνεία της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΘΙΔΟΥ, απέδωσε ρεαλιστικά τη τραγωδία της φρικτής περιόδου.

Στο ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΝΙΝΕΥΙ των αδελφών ΚΟΥΦΑΛΟΙ, οι ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ, υποδυόμενοι Ιρακινούς πρόσφυγες στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ,σε κατάσταση αμόκ.

Στο έργο OBIDA σε δημιουργία και ερμηνεία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΑΝΙΔΗ,ο καλός ηθοποιός υποδύεται τον ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, σε μία συγκλονιστική παράσταση.
Τέλος, η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, στη ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ, απέδειξε ότι είναι κορυφαία ηθοποιός .

Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΙΜΟΡ του ΜΑΚ ΝΤΟΝΑ στο θέατρο Τ, ένα εξαιρετικό έργο, με υπέροχη πλοκή, ανατροπές και εξαιρετικό χιούμορ ήταν απίστευτα υπέροχο.

Το έργο ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΝΑΣΑ, του ΦΡΙΕΛ, από τα ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και ΚΟΖΑΝΗΣ, με θέμα τα προβλήματα-οικονομικά και κοινωνικά- μιας Ιρλανδικής οικογένειας, εντυπωσίασε.

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ, της ΡΕΖΑ, υπέροχο, ευχάριστο, με εξαιρετικές ερμηνείες.

Τέλος, οι ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ , στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, εντυπωσίασαν με το καυστικό τους χιούμορ, θίγοντας τα κακώς κείμενα στα εκκλησιαστικά,πολιτικά και δημοσιογραφικά πράγματα.

Ο γράφων εντυπωσιάστηκε επίσης από τα έργα Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ, ΤΟ ENCORE, ΤΡΩΑΔΑ, ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ, έργα που παίζονται στην ΑΘΗΝΑ.

cityculture.gr / γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος