Μη μου λες το γιατί (συλλογική προσπάθεια 11 συγγραφέων που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη)

Written by

Το βιβλίο είναι μια συλλογική προσπάθεια από 11 συγγραφείς που το χαρακτηριστικό γνώρισμα που τους ενώνει είναι η καταγωγή τους από τη Θεσσαλονίκη.  Τα ονόματα των συγγραφέων του βιβλίου είναι : Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, Μάνος Αργυριάδης, Άρτεμις Ευθυμιάδου, Λένα Ζαΐμη, Μάγδα Ιωαννίδου, Βιργινία Καλλιδοπούλου, Κατερίνα Λαζίδου, Χριστίνα Μελίσσα Χαλικιοπούλου, Αθηνά Παπαδοπούλου, Αρσινόη Πασχαλίδου και Μαρία Συτμαλίδου

Όπως το περιγράφει η συγγραφέας Εύα Ρασούλη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:  είναι ένα δραματικό ψυχογράφημα, με ήρωες διαφορετικών προελεύσεων, που εμπλέκονται χωρίς να γνωρίζονται, μέσα από την προσωπική ιστορία της ζωής τους, η οποία τελικά συγκλίνει σε ένα και μοναδικό πρόσωπο.

Ο Στέφανος Κουρτέσης, ο κεντρικός ήρωας του έργου, είναι μια προσωπικότητα που συναρπάζει και απωθεί, με την απίστευτης σκληρότητας συμπεριφορά του και τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο τσαλαπατά και εκμεταλλεύεται τους πάντες γύρω του, προκειμένου να επιτύχει την προσωπική του ευδαιμονία, όπως τουλάχιστον αυτός την αντιλαμβάνεται.
Οι γυναικείοι χαρακτήρες, που αποτελούν τον στόχο τού πρωταγωνιστή της ιστορίας, στριφογυρίζουν σαν χορεύτριες σε γαϊτανάκι, γύρω από τον γοητευτικό εγκληματία, και αντιδρούν η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο, σημείο που αποτελεί και το πλέον γοητευτικό παράδοξο του μυθιστορήματος. Συναρπαστικός στην πολυπλοκότητά του και ο χαρακτήρας της γυναίκας τού κεντρικού ήρωα, η οποία, οδηγημένη από τον φόβο και την ανασφάλεια, τοποθετεί ηθελημένα τον εαυτό της σε μια αδιανόητη κατάσταση, ώσπου η μοίρα να τη φέρει αντιμέτωπη με το πιο κρυφό μυστικό της. Το απροσδόκητο τέλος αποτελεί μία ευφάνταστη έκπληξη για τον αναγνώστη και κλείνει με τον καλύτερο τρόπο μία συναρπαστική αφήγηση. Το παρόν έργο,το οποίο διαβάζεται απνευστί, αποτελεί μία επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάστε κάποιες κριτικές από 

‘‘Δέκα εκκολαπτόμενοι συγγραφείς κατάφεραν κάτι απρόσμενο: να γράψουν ένα μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος, λογοτεχνικές αρετές, αληθοφανείς ήρωες, συναρπαστική πλοκή και ομοιογενή γλώσσα σε τέτοιο βαθμό που είναι δυσδιάκριτες, σχεδόν ανύπαρκτες, οι διαφορετικές πένες που εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή του. Ο έμπειρος συγγραφέας, ενορχηστρωτής και μαέστρος της ομάδας, Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί ένα έργο χωρίς φάλτσα και παραφωνίες.
Κώστια Κοντολέων Συγγραφέας – Μεταφράστρια

Καθηλωτικό! Χίλια μπράβο! Απορίας άξιο πώς έντεκα άτομα κατόρθωσαν να συμπλεύσουν με αριστουργηματική συνοχή, να καταθέσουν το ταλέντο και τη φαντασία τους, για να αναπτύξουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.
Και το κυριότερο, κάποιοι είναι πρωτόπειροι στη συγγραφή. Χρειάζεται συντονισμένη ομαδική δουλειά, επιμονή και καλή καθοδήγηση. Συγχαρητήρια! Να συνεχίσετε το έργο σας.
Μαρία Χανιώτου Συγγραφέας

Είναι φορές που η μυθιστορία ξεπερνάει ακόμη και την πραγματικότητα. Έντεκα ήρωες αναζητούν την προσωπική τους λύτρωση μέσα από σωστούς ή λάθος δρόμους μέχρι το ανατρεπτικό τέλος. Μπορεί η λύσσα της ψυχής και η φωτιά της εκδίκησης να δείξουν τον δρόμο της αγάπης; Το βέβαιο είναι ότι έντεκα διαφορετικές προσωπικότητες με εφαλτήριο τη δική τους αγάπη για τη γραφή μάς χαρίζουν ένα ταξίδι που αξίζει τον κόπο να το κάνουμε μαζί τους.
Ευρυδίκη Αμανατίδου  /Συγγραφέας – Επιμελήτρια

Πρωτότυπο! Καθηλωτικό! Απέριττο! Οι 11 τρυπώνουν βαθιά στη σκέψη και την ψυχή των ηρώων χωρίς προσπάθεια εντυπωσιασμού, μυστηρίου… και περιττά σχήματα λόγου. Μας παρασύρουν στον κόσμο που έφτιαξαν, μας βυθίζουν κομμάτι κομμάτι στο μωσαϊκό που δημιούργησαν μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και να ολοκληρωθεί η εικόνα αφήνοντάς μας συγκλονισμένους! Συγχαρητήρια, για ένα ανάγνωσμα που δεν σε αφήνει να ξεφύγεις από τις σελίδες του και λυπάσαι σαν φτάσεις στο τέλος.
Νικόλ Άννα Μανιάτη /Συγγραφέας

Μη μου λες το γιατί
ΤΙΜΗ:14,84 Ε ΣΕΛΙΔΕΣ: 448 ISBN: 978-960-558-208-1
Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία – Μυθιστόρημα
Αγγελίδης Γκέντζος Τάσος
Αργυριάδης Μάνος
Ευθυμιάδου Άρτεμις
Ζαϊμη Λένα
Ιωαννίδου Μάγδα
Καλλιδοπούλου Βιργινία
Λαζίδου Κατερίνα
Χαλικιοπούλου Μελισσά Χρ.
Παπαδοπούλου Αθηνά
Πασχαλίδου Αρσινόη
Συτμαλίδου Μαρία