Τρικυμία – Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Εθνικό Θέατρο Ρουμανίας *κριτική

Written by

Την παράσταση «Τρικυμία», από το Εθνικό θέατρο Ρουμανίας «Ίων Λούκα Καρατζιάλε», παρακολουθήσαμε στο θέατρο Δάσους. Παράσταση ενταγμένη στο πρόγραμμα του 1ου διεθνούς φεστιβάλ δάσους, του ΚΘΒΕ.

Ευφάνταστη παράσταση με εικαστικά ευρήματα και παραστατικές τεχνικές, που ξεδιπλώθηκε σαν παραμύθι εξωτικό, πατώντας στη μαγεία των ονείρων, σε σκοτεινές ίντριγκες, στη δύναμη της φαντασίας, μιλώντας για εξουσία και τέχνη, στη συνθήκη υπερβολής και ψεύδους, αυταπάτης και φαντασμαγορίας, πανανθρώπινων μέτρων και φυσικών νόμων.

Η σκηνοθετική ματιά ανέδειξε τη σκοτεινή λάμψη και την πολύπλοκη ενέργεια της εξουσίας, την δύναμη της τέχνης και την τόλμη της φαντασίας, την απατηλή φαινομενικότητα και τον κόσμο των ανθρώπων και των πνευμάτων, σε μια ιστορία εκδίκησης, γνώσης και ποιητικού πάθους. Με εύγλωττο προσθετικό χιούμορ ενίσχυσε αισθητά το ρυθμό της προς αφήγησιν ιστορίας, υποστηρίζοντας και υπενθυμίζοντας ανατρεπτικά την εποχή και τη συνθήκη, στη συγχρονική συγκυρία του θεάτρου και ως θέατρο μέσα στο θέατρο.
Με δυνατές ερμηνείες, ατμοσφαιρικές σκηνές φωτισμένες με ιδιαίτερο τρόπο, ποικίλες – στον χρονικό διασκελισμό τους- μουσικές και ήχους, αποκάλυψε τα δυνατά όπλα της σκέψης και της φαντασίας του μεγάλου δραματουργού-ποιητή, σε μια παράσταση μοντέρνα, συγχρονισμένη και λεπτοδουλεμένη σε όλα της τα επίπεδα. Οι σκηνές της τρικυμίας, των χορών, των ονείρων, της πολυαξονικής δράσης στο σκηνικό του καραβιού-νησιού, δόθηκαν με αισθητική καλλιτεχνία ποιητικής έκφρασης, που επικαλείται, στο πνεύμα της, την σκοτεινότητα του αόρατου κόσμου και τη μαγεία της γνώσης.
Οι ηθοποιοί της παράστασης με πολλές τεχνικές, έδωσαν πολύχρωμες διαστάσεις στην ιστορία, ενσωματώνοντας στους ρόλους τους ποικίλες εκφράσεις και επικοινωνιακούς αυτοσχεδιασμούς. Οι ερμηνείες τους, πολύτροπα δυναμικές, εγγεγραμμένες στο απαιτητικό σύστημα μελέτης, με τη μίξη πολλών στοιχείων, ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων στις λεπτομερείς τους, ατομικές και ομαδικές, εκφάνσεις, σε ένα αποτέλεσμα ανατρεπτικά υποδειγματικό. Με μοντέρνα κοστούμια και με παράδοξες αναφορικές πινελιές διαφοροποιήσεων, τα πρόσωπα της ιστορίας αυτής, έγιναν όλα τα πρόσωπα και τα στοιχειά του έργου και άλλα τόσα σύγχρονα προσωπεία, φυλακισμένα στο χώρο της πραγματικότητας, όπως αναδύθηκαν από τη ζωηρή φαντασία στο μυαλό του δημιουργού και του μεσολαβητή καλλιτέχνη.

Ο ρόλος του Πρόσπερο, αποδόθηκε πολύ εκφραστικά στις πλαστικές μεταπτώσεις του. Κέντρισε την περιέργεια ποικιλοτρόπως με την έμπειρη δεξιοτεχνία, κεντώντας τόσο αέρινα το ρόλο του, στη φυσική τάση της αέναης ανατροπής. Ακόμη και στην τελική σκηνή της υπόκλισης προς το κοινό, με μία απλή κίνηση, έδειξε την αυτο-ειρωνική διάσταση, καταργώντας για λίγο την ναρκισσιστική αναφορικότητα, στην χειροκροτούμενη επιτυχία του αποτελέσματος. Με τη συνωμοτική του ματιά προς το κοινό, χωρίς λόγια, είπε πολλά για τους θεατρικούς-ποιητικούς αγώνες που ακόμη και όταν τελειώνουν, συνεχίζουν στη στιγμή, την μαγική πορεία τους ανά τους αιώνες, «…γλυκό βάλσαμο της περιπλάνησης», προς δόξαν της γνώσης και της τέχνης, αιώνες τώρα!

Εθνικό Θέατρο «Ίων Λούκα Καρατζιάλε» (Teatrul National IL Caragiale)
«Τρικυμία» -Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία και μουσική επένδυση: Alexander Morfov
Μετάφραση: Radu Nichita, Nina Cassian
Παίζουν:
Πρόσπερο: Ion Caramitru
Μιράντα: Alexandra Sălceanu
Κάλιμπαν: Mihai Călin
Άριελ: Istvan Teglas
Φέρντιναντ: Alexandru Călin
Σεμπάστιαν: Gavril Pătru
Αντόνιο: Ioan Andrei Ionescu
Αλόνσο: Andrei FInţi
Γκονζάλο: Vitalie Bichir
Στέφανο: Marcelo S. Cobzariu
Τρίνκουλο: Mihai Calotă
Ναύτες, πνεύματα, πλάσματα του νησιού: Alexandra Poiană, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuţ Toader, Axel Moustache, Eduard Adam
Βοηθός σκηνοθέτη: Patricia Katona
Σκηνογραφία: Nikola Toromanov
Βοηθός σκηνογράφου: George Pomponiu
Σχεδιασμός κοστουμιών: Andrada Chririac
Βοηθός σχεδ. Κοστουμιών: Daria NiGht
Χορογραφίες: Florin Fieroiu
Μουσική διδασκαλία: Lucian Maxim
Σχεδιασμός φωτισμού: Chris Jaeger
Stage managers: Viorel Florea, Silviu Negulete
Υποβολέας: Angelica Manciu
Ήχος :Sorin Brehuescu
Φωτισμός: Ionel Docan
Χειρισμός dimmer: Mircea Mitroi,
Media: Constantin Șimon
Χειρισμός media: Andrei Florea
Συντονισμός σκηνής: Eugen Mareș
cityculture.gr/γράφει η Άγγελα Μάντζιου