Έκθεση του Γιώργου Κατσάγγελου “Relics to Eternity/Ειδομένη 2015-2016”

Written by

Από τις 22 Αυγούστου μπορεί να επισκεφθεί κανείς την τρέχουσα έκθεση του Γιώργου Κατσάγγελου με τίτλο “Relics to Eternity/Ειδομένη 2015-2016”. Ο Γιώργος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία στη Νέα Υόρκη με υποτροφία και έχει την βαθμίδα του Καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η έκθεση “Relics to Eternity/Ειδομένη 2015-2016” δεν είναι παρά μια καταγραφή του καλλιτέχνη στο χώρο της Ειδομένης από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Η έκθεση φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο ΚΜΣΤ είναι ουσιαστικά μια πολυμεσική εγκατάσταση που συνδυάζει φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παιδικά ρούχα και παιχνίδια και βίντεο. Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στη συλλογή του εικαστικού από την καθημερινή του επίσκεψη στο χώρο της Ειδομένης μετά την αποχώρηση των ελληνικών αρχών και το κλείσιμο των συνόρων. Τα αντικείμενα αυτά είναι ό,τι απέμεινε από τον καταυλισμό της Ειδομένης, είναι τα «υπολείμματα» (“relics”) των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών που με την αρχαιολογική φροντίδα του Κατσάγγελου γίνονται σύμβολα με ιστορική αξία και αντοχή στο χρόνο και την αιωνιότητα (“eternity”). Η έκθεση είναι μια κοινωνική δήλωση, μια θέση-καταγραφή στο κοινωνικό γίγνεσθαι απογυμνωμένη από ωραιοποιήσεις ή συναισθηματικές υπερβολές. Τα παιδικά παιχνίδια και ρούχα δημιουργούν συνειρμούς και ερωτήματα στον θεατή σχετικά με τις παραστάσεις των προκατόχων τους. Πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά το παιχνίδι με αυτές τις συνθήκες διαβίωσης; Πόσο καιρό άραγε πρόλαβαν να παίξουν; Πόσα παιδικά παπουτσάκια βρήκαν αδιέξοδα στα βήματά τους προς το μέλλον;
oidomeni2

Οι φωτογραφίες, το βίντεο και τα αντικείμενα της Ειδομένης αποτελούν σύμβολα που κρατούν το παρελθόν ως ιστορική καταγραφή και που προσφέρουν ένα νέο μήνυμα αισιόδοξο που βρίσκεται πέρα από κράτη και σύνορα, είναι το ανθρώπινο μήνυμα της ζωής που παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τον πόνο και την εξαθλίωση, τις απογοητεύσεις, αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται. Τα πρόσωπα των προσφύγων είναι πρόσωπα ιστορικά και συγκεκριμένα που μαρτυρούν τις κακουχίες που πέρασαν ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αψηφώντας τα κύματα που συνάντησαν στο διάβα τους και κρατώντας πάντα κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ελπίδα.
oidomeni3

Πληροφορίες
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21)
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
www.greekstatemuseum.com

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα