Στον Πάγο (Frozen), στο θέατρο Τ *κριτική

Written by

Στο θέατρο boutique Τ της Θεσσαλονίκης παρακολουθήσαμε τη πρεμιέρα της πολύ αξιόλογης παράστασης, Στον Πάγο (Frozen) της Αγγλίδας , βραβευμένης με βραβείο TONY το 2004, ΜΠΡΑΙΟΝΙ ΛΕΙΒΕΡΙ.

Ένα έργο κυνικό με έντονα στοιχεία ευαισθησίας και μεγαλείου, ένα έργο ρεαλιστικό, επιστημονικό, με υπέροχες ερμηνείες, έξοχη σκηνοθεσία, ένα έργο δραματικό και παγκόσμιο.

Η παράθεση στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην εγκληματικότητα των ενηλίκων, που αυτή εκδηλώνεται με απαγωγές ανηλίκων, βιασμούς, κακοποιήσεις και δολοφονίες, σοκάρει και συγκλονίζει.

Παράλληλα με τη παρουσίαση των στοιχείων από επιστήμονα -την υποδύεται με επιτυχία η Σοφία Βούλγαρη- στη σκηνή είναι παρούσα μητέρα απαχθείσας και δολοφονηθείσας δεκάχρονης-Ελένη Δημοπούλου- και παρών απαγωγέας και δολοφόνος-Δημήτρης Ναζίρης-.

Οι μονόλογοι και οι διάλογοι των τριών προσώπων-πάντοτε οι τελευταίοι ανά δύο- σε πλήρη ανάπτυξη, με εξομολογητικά στοιχεία, με ωμή ειλικρίνεια κυριαρχούν και ενισχύουν τη πληρότητα της παράστασης.

Η ανακάλυψη των οστών της ανήλικης συγκλονίζει τη μητέρα της, που όμως επιστρατεύει όλη της την αξιοπρέπεια για να γίνει ο πόνος εσωτερικός και βουβός, επί πλέον δε αίρεται υπεράνω των φυσικών δυνατοτήτων και αποφασίζει να επισκεφτεί στη φυλακή και να συγχωρήσει τον δολοφόνο.
Η σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαιτζή λιτή, απέριττη, εστιάζει αποκλειστικά στη πλοκή του έργου, το αναδεικνύει και το προσφέρει στους θεατές με ένα ηδονικό πόνο

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών καθήλωσαν και με προεξάρχοντα τον δολοφόνο-ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΖΙΡΗ- μεταμόρφωσαν τον γραπτό λόγο σε ζωντανό.
Το video του Δημήτρη Ζάχου πολύ χρήσιμο.
Ένα υπέροχο έργο που θάταν άδικο αν δεν το δούμε

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος