Βαρκελώνη, Σαγράδα Φαμίλια (La Sagrada Familia) ο Ναός της Αγίας Οικογένειας

Written by

Σαγράδα Φαμίλια (La Sagrada Familia)

Η Σαγράδα Φαμίλια (Ναός της Αγίας Οικογένειας) είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Όλα ξεκίνησαν το 1882.από μια ιδέα  ενός Καταλανού βιβλιοπώλη, του Τζόσεπ Μαρία Μποκαμπέλα. Ο πρώτος αρχιτέκτονας ήταν ο Francisco de Paula del Villar. Η κατασκευή ξεκίνησε από την κρύπτη του ναού  στις 19 Μαρτίου 1882. Έναν χρόνο αργότερα όμως το 1883 ο Γκαουντί ήταν αυτός που ανέλαβε να την ολοκληρώσει. Το πρώτο που έκανε ήταν να αλλάξει όλα τα σχέδια. Ο Γκαουντί αφιέρωσε πλήρως τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια και μέχρι το 1926 που απεβίωσε, είχε ολοκληρώσει το 15 με 25 τοις εκατό.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία κατασκευή που αν και ξεκίνησε το 1882 (!!!) δεν τελείωσε ακόμα! Ναι αυτό ακριβώς που καταλάβατε. Η Σαγράδα Φαμίλια  ακόμα συνεχίζει να κατασκευάζεται. Θα δείτε με τα μάτια σας τις  εργασίες να συνεχίζονται κατά την επίσκεψη σας. Ο στόχος είναι ο ναός να ολοκληρωθεί το 2026, εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Γκαουντί.  Αλλά αυτό μάλλον δεν θα συμβεί καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί για τουλάχιστον 30 έως 80 χρόνια ακόμη.

Το έργο  χαρακτηρίστηκε σαν βασιλική μόλις το 2010

Για τον βαθιά θρήσκο Αντόνι Γκαουντί ήταν «η θεόπνευστη ιστορία της σωτηρίας του ανθρώπου μέσω της ενσάρκωσης του Χριστού, όπως δόθηκε στον κόσμο από την Παρθένο Μαρία». Γι’αυτό και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο έργο αυτό, περνώντας 15 χρόνια, ζώντας και δουλεύοντας εκεί, στο σημείο όπου οικοδομείται. Ο Γκαουντί πέθανε το 1926, χωρίς να δει το έργο της ζωής του να ολοκληρώνεται.

Η Σαγράδα Φαμίλια, αυτό το λαμπρό έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα, μόλις το 2010  καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο, σώστε να μπορεί πλέον να τελείται Θεία Λειτουργία!. Στην τελετή συμμετείχαν 6.500 άνθρωποι. Έτσι, από τουριστικό μνημείο-σύμβολο για την πόλη της Βαρκελώνης, έγινε εκκλησία-

Η πολυπλοκότητα του σχεδίου του Γκαουντί

H  Σαγράδα Φαμίλια  αποτελείται από πολλά πολύπλοκα τμήματα, τα οποία περιλαμβάνουν διπλούς διαδρόμους, μια περιπατητική με επτά αψιδωτά παρεκκλήσια, πύργους και τρεις πύλες, η καθεμία διαφορετική ως προς τη δομή και τη διακόσμηση. Ενώ είναι κοινό για τους καθεδρικούς της Ισπανίας να περιβάλλονται από πολλά ξωκλήσια και εκκλησιαστικά κτίρια, το σχέδιο της συγκεκριμένης εκκλησίας έχει ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: ένα σκεπαστό πέρασμα που σχηματίζει ένα ορθογώνιο και περιβάλλει την εκκλησία ενώνοντας τις τρεις πύλες. Πέρα από αυτή την ιδιαιτερότητα, το σχέδιο, επηρεασμένο από την κρύπτη του Villar, μετά βίας αγγίζει την πολυπλοκότητα του σχεδίου του Γκαουντί και τις αποκλίσεις του από την παραδοσιακή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική.

Τα κωδωνοστάσια του Γκαουντί

Το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιλάμβανε 18 κωδωνοστάσια, που αντιπροσώπευαν τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Οκτώ κωδωνοστάσια έχουν κατασκευαστεί από το 2010, που αντιστοιχούν στους τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη της Γέννησης και τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη των Παθών.

Το 2005, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του έργου, βρέθηκαν σχέδια του Γκαουντί στο Δημοτικό Αρχείο και δείχνουν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας να είναι μιρότερο από αυτό των ευαγγελιστών. Το ύψος του κωδωνοστασίου θα ακολουθήσει την πρόθεση του Γκαουντί.

Τα κωδωνοστάσια των Ευαγγελιστών θα υπερβαίνονται από γλυπτά με τα παραδοσιακά τους σύμβολα: έναν ταύρο (Άγιος Λουκάς), έναν φτερωτό άνθρωπο (Άγιος Ματθαίος), έναν αετό (Άγιος Ιωάννης) και ένα λιοντάρι (Άγιος Μάρκος). Το κεντρικό κωδωνοστάσιο του Ιησού Χριστού θα υπερβαίνεται από έναν γιγάντιο σταυρό. Η ολοκλήρωση των κωδωνοστασίων θα κάνουν τη Σαγράδα Φαμίλια την υψηλότερη εκκλησία στον κόσμο καθώς και την εκκλησία με το υψηλότερο κωδωνοστάσιο στον κόσμο (170 μέτρα ακριβώς, ώστε να είναι κατά ένα μέτρο χαμηλότερο από τον κοντινό λόφο Montjuïc).

Οι προσόψεις της Σαγράδα Φαμίλια

Η εκκλησία θα έχει τρεις μεγάλες προσόψεις: η πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, η πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση καθώς και η πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο. Η πρόσοψη της Γέννησης χτίστηκε πριν η κατασκευή διακοπεί το 1935 και φέρει την πιο άμεση επιρροή από τον Γκαουντί. Η πρόσοψη των Παθών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για το κωδωνοστάσιό της, τους βασανισμένους χαρακτήρες που συμπεριλαμβάνουν και φιγούρες του Χριστού καθώς και τον Χριστό εσταυρωμένο. Αυτά τα αμφιλεγόμενα σχέδια αποτελούν δουλειά του Josep Maria Subirachs. Η πρόσοψη της Δόξας, η οποία κατασκευάζεται από το 2002, θα είναι η μεγαλύτερη και η πιο μνημειώδη πρόσοψη καθώς θα εκπροσωπεί την ανάβαση προς τον Θεό. Θα απεικονίζει επίσης διάφορες σκηνές όπως η Κόλαση, το Καθαρτήριο και θα περιλαμβάνει στοιχεία από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και τις Επτά Ουράνιες Αρετές.

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO

Μαζί με έξι άλλα κτίρια του Γκαουντί στη Βαρκελώνη, η Σαγράδα Φαμίλια αν και ημιτελής ακόμα, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η  Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό κτίριο που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να το επισκεφθείτε όταν θα βρεθείτε στη Βαρκελώνη.

Info

Carrer de Mallorca, 401, 08013 Βαρκελώνη, Ισπανία
Ώρες λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 20:00 μ.μ.
Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ +34 932 08 04 14
Ιστότοπος www.sagradafamilia.org