Τα κόκκινα φανάρια της Βαρβάρας Δουμανίδου *κριτική θεάτρου

Written by

Η Βαρβάρα Δουμανίδου , με τους συνεργάτες της στο θέατρο του άλλοτε με τα Κόκκινα φανάρια, κατέγραψαν άλλη μία επιτυχημένη παράσταση στο ενεργητικό τους. Παρουσίασαν το έργο, επεξεργαζόμενοι με ευλάβεια ένα καυτό θέμα, υπαρκτό, αλλά και τραγικό, της δεκαετίας του 60, τα όσα δηλαδή διαδραματίζονταν στη Τρούμπα.

Πόνος ατέλειωτος, απόγνωση μεγάλη, ελπίδες φρούδες, εκμετάλλευση άκρατη συνιστούν το μωσαικό ενός η όλων των οίκων ανοχής της περιοχής. Πίσω από τα κόκκινα φώτα συντελούνταν δράματα. Απελπισμένες υπάρξεις να στενάζουν, έρωτες λυτρωτικοί.  Πάντοτε το τέλος να είναι δυσάρεστο και εξουθενωτικό για τις γυναίκες ιερόδουλες. Τα  θύματα των θυμάτων νταβατζήδων και της μαμάς ιδιοκτήτριας του μπουρδέλου.

Η ματιά στις γυναίκες αυτές δεν μπορεί παρά να είναι ματιά συμπόνιας για την κατηφόρα που πήραν. Αλλά τα πλάσματα αυτά, αδύναμα και ευάλωτα, συγκέντρωναν τον οίκτο και τη συμπάθεια.  Δεν ήταν λίγες οι φορές που αξιόλογοι άντρες τις ζήτησαν σε γάμο και δημιούργησαν οικογένεια έντιμη.

Έχουν γραφεί πολλές μονογραφίες για τη ζωή των γυναικών-ιερόδουλων. Οι περισσότερες με τρυφερότητα για τις γυναίκες αυτές. Ύστατο όπλο είχαν το βιτριόλι, σε αντίθεση με τους νταβατζήδες που χρησιμοποιούσαν σουγιάδες, όταν οι πόρνες δεν τους έκαναν τα χατίρια.

Η Βαρβάρα Δουμανίδου, με την εμπειρία να ανατέμνει καταστάσεις και γεγονότα που σημαδεύουν γενεές και γενεές, στα κόκκινα φανάρια, παράλληλα με τη μόνιμη σκηνή του πληρωμένου έρωτα, σαν φόντο στις σκηνές, παράλληλα εμφανίζει και τους πρωταγωνιστές που συζητούν, ονειρεύονται, εξομολογούνται.

Το έργο εξελίσσεται στο τέλος εποχής για την Τρούμπα και οι κοπέλες προβληματίζονται για το μέλλον τους.

Μια καθαρή παράσταση από τη Βαρβάρα Δουμανίδου, με ωμότητα ιδωμένη η κατάσταση, χωρίς ωραιοποίηση, συγκινητική και άκρως θεατρική.  Έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να προβληματισθούν, να δουν τη τραγικότητα κατάφατσα, να συμπονέσουν.

Οι ηθοποιοί

Οι ηθοποιοί που η επέλεξε η Βαρβάρα Δουμανίδου,  Όλγα Καλαμάρα, Δημ. Βασιλειάδης,Τζ. Βογιατζόγλου,’Αννα-Μαρία Γάτου, Μαρία Σεμερτζίδου,Βαρβάρα Δουμανίδου, Θεοδώρα Κωστάκου,Στ. Κωνσταντζίκης, Πέτρος Σατραζάνης, Ιωάννης Κυφωνίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ευαγ. Μίχος, Πέτρος Φραγκόπουλος, και Νατάσα Κοψαχείλη διεκπεραίωσαν με ακρίβεια και πιστότητα το ρόλο τους, συντελώντας στην αρτιότητα της παράστασης.
Υπέροχη η μουσική του Πέτρου Σατραζάνη.
«Κόκκινα φανάρια» στο Θέατρο Αυλαία

cityculture.gr/γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος