Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός – από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ)

Written by

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου της ΕΘΟΛ

Υπό τους ήχους των βομβαρδισμών, των πυροβόλων όπλων και των γερμανικών στρατιωτικών παπουτσιών στις γειτονιές της Κατοχικής Ελλάδος, μία κατ’ανάγκη παρέα μπλέκει σε κωμικοτραγικές περιπέτειες, τις οποίες δημιουργούν το ανθρωποκυνηγητό ενός Εβραίου φυγά και η ανάγκη τεκνοποίησης δύο ζευγαριών. Τί πρόκειται να συμβεί όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να κρύψει στο σπίτι τους ένα νεαρό Εβραίο, από τους Γερμανούς και τους δοσίλογους? Ο πελαργός θα καταφέρει να φέρει μωρά στα δύο άτεκνα ζευγάρια και αν ναι σε ποιους θα πρέπει να πει τα «συγχαρητήρια»? Γιατί με τη λήξη της Κατοχής, ένας πατριώτης αρνείται να συνομιλήσει με ένα μπαούλο? Οι απαντήσεις δίνονται επί σκηνής…

Η παράσταση της ΕΘΟΛ

Η ΕΘΟΛ συνεχίζει το πολιτισμικό της έργο, ανεβάζοντας την επίκαιρη θεατρική κωμωδία Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός των Θ.Παπαθανασίου και Μ.Ρέππα. Το πνεύμα της ομαδικής συνεργασίας της ΕΘΟΛ κρίνεται εκ του αποτελέσματος, καθώς η παράσταση αποδίδει με επιτυχία όλα τα φανερά και κρυφά θέματα που θίγει το έργο των συγγραφέων: Από τις πληγές της Κατοχής (φτώχεια, φόβος, ανάγκη επιβίωσης, ναζισμός, θάνατος) μέχρι τους κλυδωνισμούς των προσωπικών σχέσεων μεταξύ ζευγαριών, γειτόνων και τυχαίων αγνώστων.

Τα σκηνικά και οι ενδυματολογικές επιλογές αποτυπώνουν με ρεαλισμό τις συνθήκες διαβίωσης σε μία μαύρη εποχή και εναρμονίζονται με τον ρεαλισμό και την φυσικότητα στις ερμηνείες των ηθοποιών. Γρήγορες εναλλαγές, χωρίς υπερβολές και περιττές ιαχές προσφέρουν στον θεατή στιγμές γέλιου ενώ παράλληλα του υπενθυμίζουν ότι οι βαθύτεροι συλλογισμοί μπορούν να γεννηθούν μέσα από το χαμόγελο .
Εύχομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη να μας δοθεί κάποια στιγμή η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κάποια θεατρική παράσταση της ΕΘΟΛ.

Ηθοποιοί & Συντελεστές της παράστασης

(με σειρά εμφανίσεως)

Χριστίνα: Ζ.Πανταζή
Μίμης: Π.Κουντάνης
Λέλα: Β.Σταυροπούλου
Βαγγέλης : Σ. Αιβαλιώτης
Ιακώβ: Χ. Ασλιχανίδης
Βικτώρια: Μ.Πετράκου
Πατριώτης: Π. Καρράς

Σκηνοθεσία: Κώστας Λαός
Σκηνικά: Δημοσθένης Τζανάκος
Ενδυματολόγος: Μαριέττα Μαρούδα Κοντονή
Κατασκευή σκηνικών: Δημοσθένης Τζανάκος, Μέλη της Ε.Θ.Ο.Λ.
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Λαός
Χειρισμός ήχου: Πέτρος Βερδήλος, Στέφανος Ρασσιάς
Φωτισμός: Φωτεινή Γάγκα, Γιάννης Ζάχος
Επιμέλεια αφίσας: Έλενα Νταλιάνη

cityculture.gr/ γράφει η Αριστέα Αθ. Βραζιώτη