Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη με τον Αντώνη Αντωνίου – κριτική

Written by

Σε ένα ζεστό χώρο, κάπου στα Πατήσια ο Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη, εδώ και αρκετές δεκαετίες έστησαν το θεατρικό τους στέκι και από εκεί μεταγγίζουν στους θεατές, τους φανατικούς θεατές τους, τις άπειρες γνώσεις τους, την ωραία αρρώστια τους για το θέατρο, το ελληνικό συνήθως και τους γεμίζουν με μια όμορφη συγκίνηση, απόρροια της αγάπης τους, της ανιδιοτελούς γι αυτό που κάνουν.

Μετά από τη πετυχημένη παράσταση, τα αυγά μαύρα, που έκανε τους θεατές να κλάψουν, να αποφορτισθούν και να μετάσχουν σε ένα συγκλονιστικό έργο, ήρθε το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη, του ακαδημαικού Θανάση Βαλτινού, να ταράξει την ήσυχη συνείδησή μας, να τη φορτώσει με συμπόνια, πόνο και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Τόχει τάμα ο εκλεκτός ηθοποιός και σκηνοθέτης να μας αφυπνίζει, να μας μπολιάζει με εγρήγορση, να μας μεταδίδει, αναδρομικά έστω, την αγωνία ανθρώπων που πόνεσαν, υπέφεραν, αλλά προσπάθησαν να επιβιώσουν, έστω και με τεχνάσματα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την Ελλάδα ερείπιο από φτώχεια και ανεργία, Αρκάδες αδελφοί και φίλοι προσπαθούν να δραπετεύσουν στην Αμερική, να απολαύσουν και αυτοί κάτι από την ευδαιμονία του νέου τόπου.
Η αφήγηση του Αντωνίου, ως Κορδοπάτη, σε έκανε να ζεις μαζί του τον πόνο του, την ταλαιπωρία του, την δραπέτευσή του στη μακρινή χώρα, τη σύλληψή του, την επιστροφή του στην πατρίδα και την υπόσχεσή του για επάνοδο.

Μαζί με την ταλαιπωρία και η αλληλεγγύη των Ελλήνων συμπατριωτών, αλλά ταυτόχρονα και τα σταγονίδια ρουφιανιάς που άφθονα ρέουν στο αίμα μας και καταστρέφουν ό.τι ωραίο έχουμε.

Οι θεατές καρφωμένοι στη μαγευτική διήγηση του μεγάλου ηθοποιού συμπάσχαμε, χαιρόμασταν, αλλά πάντοτε απολαμβάναμε την απίστευτη ικανότητα της ερμηνείας του.

Στο τέλος χειροκροτήσαμε με ενθουσιασμό τη παράσταση, σκουπίζοντας τα δάκρυα που ανεξέλεγκτα έτρεχαν στα μάτια μας.

Προσωπικά θεωρώ υποχρέωσή μου να συστήσω το έργο και την ερμηνεία θερμά και να ζητήσω από του Έλληνες πολίτες να απολαύσουν μια συγκινητική παράσταση στη Θεατρική σκηνή της οδού Νάξου.-

Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη – Συντελεστές 

Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ,
Σκιάθου & Νάξου 84, πλατεία Κολιάτσου ,
Τηλ.: 210-2236890
Συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός
Σκηνοθέτης Αντώνης Αντωνίου
Ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου
Διασκευή : Αντώνης Αντωνίου, Σκηνικά κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης, Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Πληροφορίες

Από 5 Οκτωβρίου μέχρι Κυριακή των Βαίων
Τετ. 19.15, Πέμπ., Παρ., Σαβ. 21.15, Κυρ. 20.15
Διάρκεια 100′
Εισιτήρια
Γενική Είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ

cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος


Σας αρέσει η σελίδα μας; Κάντε Like!