Μια έκπληξη για τους Θεσσαλονικείς.«Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!… Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Written by

Μια εξαιρετική ιδέα του ΚΘΒΕ. Η προβολή της νέας παραγωγής του  «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!… Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης», ένα μήνα πριν το ανέβασμά της, στους δρόμους της πόλης. DSC06181 Οι Θεσσαλονικείς, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απρόσμενη έκπληξη. Σιγά που δεν θα μας αρέσουν τέτοιες εκπλήξεις. Έδραξαν την ευκαιρία και τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τους συντελεστές της παράστασης. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, λέει ο σοφός λαός μας. Όπου κέφι και χαρά λοιπόν…και όλοι συμμετέχουν. Μας άρεσε η στιγμή που ο κύριος που παρακολουθούσε δίπλα μου τις σκηνές από την παράσταση, τραγουδούσε τόσο όμορφα την οπερέτα, » Στο στόμα γλυκά φίλησέ με» που τον πήραν μαζί τους οι ηθοποιοί και χορευτές για να σιγοτραγουδήσει μαζί τους. Αλλά και στον χορό συμμετείχαν πολλοί. Λίγο σπρώξιμο ήθελαν και βρέθηκαν και αυτοί στη δίνη.

DSC05926Πολύ καλοί όλοι οι συντελεστές, με πολύ κέφι και ρυθμό μας συνεπήραν τούτο το Σαββατιάτικο πρωινό. Στην αρχή μπροστά από το Κρατικό Θέατρο, μετά στην Πλατεία Αριστοτέλους και τέλος στο Λιμάνι μαζί με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ο Μητρέντζης μας χάρισε και αυτός τις δικές του στιγμές με το μπουζούκι του και το απαράμιλλο στυλ του. Ο Άκης Σακελλαρίου πάντοτε αναδίδει ποιότητα, ζεστασιά και αμεσότητα. Μας συγκίνησε στο τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη μάνα μου…

DSC06213Βέβαια εκεί που έγινε το σώσε ήταν με την εμφάνιση της Ζωζώς Σαπουντζάκη. Μια Ζωζώ στα κόκκινα κάτω από τον εκτυφλωτικό μεσημεριανό ήλιο της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στα πάτρια εδάφη κάνοντας πάντα με τον καλύτερο τρόπο αυτό που κάνει πάντοτε. Να είναι ο εαυτός της. Τραγούδησε και χόρεψε, «Θα πάρω το αμάξι μου στην τσέπη χαρτζιλίκι κι απόψε τα  μεσάνυχτα θα’ ρθω Θεσσαλονίκη. … Θεσσαλονίκη είσαι μια στον κόσμο δεν είναι άλλη». ¨Οτι και να πούμε για τη Ζωζώ είναι λίγα.Κερδίζει πάντα την παράσταση όπου πηγαίνει!!. Δείτε το ΕΔΩ

DSC06028

Στην παράσταση που βασίζεται στα κείμενα και στην έρευνα του Λάμπρου Λιόβα και σκηνοθεσία-χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου συμμετέχουν ο Άκης Σακελλαρίου, Σοφία Καλεμκερίδου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Καύκας, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Βασίλης Σπυρόπουλος.  Και βέβαια θα είναι και η Μαριώ και ο Χρήστος Μητρέντζης και ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας η αστραφτερή Ζωζή Σαπουντζάκη. Και φυσικά με ζωντανή ορχήστρα.

 

DSC06048Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου και είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που διατρέχει την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας μέσα στον χρόνο τους πολλούς και διαφορετικούς «ήχους» της πόλης. Η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από το 1912 ως τις μέρες μας θα ζωντανέψει στο ΚΘΒΕ. Καλύπτοντας έναν ολόκληρο αιώνα: βορειοελλαδίτικα δημοτικά τραγούδια, σεφαραδίτικες μπαλάντες, τούρκικοι χαβάδες, μουσικές μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων, οπερέτες και αστικά τραγούδια, βαριετέ, ρεμπέτικα και λαϊκές επιτυχίες, αλλά και ο σύγχρονος ήχος των τραγουδοποιών της πόλης, ως το χιπ χοπ!

DSC06097

 

Η παράσταση θα ανέβει στη Μονή Λαζαριστών που επαναλειτουργεί επιτέλους δημιουργώντας ξανά έναν πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό κόμβο σε ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Και μην σας πτοεί που είναι ας πούμε μακριά, γιατί μακριά δεν είναι. Το Κρατικό Θέατρο βρήκε τη λύση και σε αυτό.

 

Και γι’ αυτή την παράσταση, όπως και για το Ραφτάδικο, μια άλλη καλή παράσταση του Κρατικού, που επίσης παίζεται εκεί, το ΚΘΒΕ διαθέτει λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά των θεατών.

Το Κρατικό μας υπόσχεται και άλλες εκπλήξεις πριν και κατά τη διάρκεια του ανεβάσματος της μουσικής αυτής παράστασης.  Κάτι και για γευστικές δοκιμές στο φουαγιέ ακούσαμε. Γιατί ναι η μνήμη συνδυάζεται και με μια άλλη αίσθηση, αυτή της γεύσης. Μας αρέσει η εξωστρέφεια του Κρατικού Θεάτρου, που ενισχύει το ρόλο που θα πρέπει να έχει ένα Κρατικό Θέατρο, αυτό ενός συνδετικού ιστού μέσα στην πόλη.

Αναμένουμε λοιπόν!