Ξέρεις Καβάφη; τζάμπα θα πας ταξίδι (μια ωραία ιδέα)

Written by

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν σε μια πόλη της Σιβηρία για να γιορτάσουν τα 215 χρόνια από την γέννηση του Πούσκιν, του μεγάλου Ρώσου ποιητή. Προσφέρουν δωρεάν διαδρομές με το μετρό (δωρεάν εισιτήρια)  για όσους γνωρίζουν από ποίηση.  Με αυτόν τον ευρηματικό τρόπο οι αρχές του Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία προωθούν την αγάπη στην ποίηση: όποιος μπορεί να απαγγείλει τουλάχιστον δύο στίχους από οποιοδήποτε ποίημα του Αλεξάντερ Πούσκιν θα έχει δωρεάν εισιτήρια.  

Συγκεκριμένα στο Νοβοσιμπίρσκ στις 6 Ιουνίου, επέτειο της γέννησης του Πούσκιν, στις εισόδους επτά σταθμών του μετρό θα τοποθετηθούν καθηγητές, λογοτέχνες, φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι θα ελέγχουν αν οι επιβάτες… ξέρουν το ποίημά τους. Παράλληλα, απαγγελίες ποιημάτων του Πούσκιν θα πραγματοποιούνται και μέσα στους χώρους του μετρό.

Ο Αλεξάντερ Πούσκιν θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ρωσίας και ένας από τους στυλοβάτες της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. Τα ποιήματά του αποτελούν βασικό μέρος της σχολικής ύλης ενώ πολλές βιβλιοθήκες και δρόμοι ρωσικών πόλεων, ανάμεσα στις οποίες και το Νοβοσιμπίρσκ, φέρουν το όνομά του.

Η ποίηση ενάντια στη κρίση

Μήπως αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα να την εφαρμόσουμε και στη Ελλάδα ενάντια στη κρίση?  Υπάρχει οικονομική κρίση, ας την πολεμήσουμε συμβολικά με τον πολιτισμό!  Γι αυτό λοιπόν και εμείς στο cityculture.gr  αυτό που προτείνουμε είναι αντί να επιδοτηθεί μία πολυέξοδη συναυλία στα πλαίσια του χ φεστιβάλ, θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα – στους δύσκολους καιρούς που ζούμε-, να μεταφερθούν στο κόστος μεταφοράς των επιβατών με τον ΟΣΕ ή τον ΟΑΣΘ ή τα ΚΤΕΛ και παράλληλα να προωθεί και να τιμά το κράτος τους Έλληνες ποιητές στη επέτειο από τη γέννηση τους . Γιατί όχι;

Ξέρεις Καβάφη, Σεφέρη, Χριστιανόπουλο, Ελύτη, Δημουλά, Καρούζο;

Τζάμπα θα πας ταξίδι…

cityculture.gr/ γράφει ο Πέτρος Γραμμενίδης