Εκτοξεύτηκε ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος στην ιστορία

Written by

Στις 19:52 το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιουλίου ξεκίνησε το διαστημικό ταξίδι του πρώτου ελληνικού δορυφόρου στην ιστορία, του μικρού Λ-sat. Η εκτόξευση έγινε από τις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, όμως αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αμιγώς ελληνική επιστημονική ομάδα ονόματι Lambda Team, με έδρα της τη Silicon Valley. Ο μικρός δορυφόρος ζυγίζει μόλις 2 κιλά και εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Anteres, ο οποίος θα μεταφέρει επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το διαστημόπλοιο αναμένεται να φθάσει στον Σταθμό στις 16 Ιουλίου. Οι αστροναύτες του Σταθμού θα θέσουν τον δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Με τον Λ-sat θα γίνουν πειράματα του υλικού γραφένιου, σχετικά με το πώς επιδρά με την ακτινοβολία. Επίσης, με τη βοήθεια του δορυφόρου θα γίνεται παρακολούθηση και ελληνικών εμπορικών πλοίων, για προστασία απέναντι σε επιθέσεις πειρατών.

Δείτε τη διαδικασία της εκτόξευσης ΕΔΩ Στον ιστότοπό της, η Lambda Team, που έχει υιοθετήσει το σλόγκαν “Greek Minds at Work”, αναφέρει ότι η ομάδα αυτή στοχεύει να αναδείξει τους νέους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.