Βόυτσεκ του Γκεόργκ Μπύχνερ στο Black Box *κριτική

Written by

Το εξαιρετικό έργο του Μπύχνερ ΒΟΥΤΣΕΚ, ένα έργο από τα καλλίτερα της παγκόσμιας δραματουργίας παρουσιάσθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο ΒLACK BOX, σε μια παράσταση καθηλωτική, εντυπωσιακή, δηλωτική της διαφορετικότητας προσωπικοτήτων, όπουο δυνατός κυριαρχεί, ο αδύναμος υποτάσσεται, χρησιμοποιείται, γίνεται πειραματόζωο και τελικά ξεσπά σε πιο αδύναμο και τον εξοντώνει.
Ο υπογράφων  – που σημειωτέον παρακολουθεί για δεύτερη φορά τη παράσταση,  μετά από αυτή στο νέο ΑΤΤΙΣ- εντυπωσιάσθηκε τόσο από το κείμενο, όσο και από τη σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμου και την ερμηνεία των ηθοποιών.
Το έργο διαδραματίζεται σε στρατιωτικό ρυθμό, που ακολουθεί τις σχέσεις ιεραρχίας στο κολαστήριο του στρατού, τις σχέσεις του ΒΟΥΤΣΕΚ με τη σύζυγό του, τις σχέσεις του  ΒΟΥΤΣΕΚ με τον ιατρό του στρατοπέδου, όπου ο στρατιώτης ΒΟΥΤΣΕΚ πληρώνεται για να χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο.
Το κολαστήριο έχει όλα τα στοιχεία που οι σύγχρονες κοινωνίες περιλαμβάνουν, εκμετάλλευση, μηδενισμό της προσωπικότητας, αθλιότητα, φυλάκιση και ο αδύναμος επικαλείται τη σύζυγό του η τον φίλο του, σαν δεκανίκι ύπαρξης.
Η αντίδραση του στρατιώτη γίνεται μηδενική, υφίσταται αδιαμαρτύρητα την επίδραση του περιβάλλοντος, κάτω από ένα αυστηρό στρατιωτικό δίκαιο, αδυνατεί να εξεγερθεί και μοιραία ξεσπά στο εύκολο θύμα, τη γυναίκα του, που την κατακρεουργεί, κάτι που πολύ συχνά συμβαίνει στη κοινωνία των ανισοτήτων, των διακρίσεων, στη κοινωνία της ανυπαρξίας επιβολής νόμων, στη κοινωνία προστασίας των αδυνάμων, όντας η γυναίκα του θύμα του θύματος-άνδρα.
Οι ηθοποιοί Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, με προεξάρχοντα τον Μελέτη Ηλία-Βόυτσεκ  ήταν υπέροχοι, με στρατιωτική πειθαρχία στις εντολές του εξαιρετικού Σάββα Στρούμπου.-