Κωνσταντίνος Κερεστετζής – Έκθεση «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» στη Chalkos Gallery

Written by

Σταυρονικήτα Κετρετζής

Επισκεφθήκαμε τη ζωγραφική έκθεση «Άγιον Όρος» του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στη Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21). Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και χαρακτική. Ακόμη έκανε σπουδές στην Ισπανία, μελέτησε τα έργα της ισπανικής σχολής στο μουσείο του Πράδο με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή αλλιώς El Greco.

kerestetzis 4

Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία και τις Η.Π.Α.. Το θέμα της έκθεσης προσιτό και απρόσιτο συνάμα, το Άγιον Όρος μέσα από την προσωπική και συλλογική εμπειρία του καλλιτέχνη με το ιερό. Μέσα από την επανάληψη θεμάτων που έχουμε παρατηρήσει τελευταία σε εκθέσεις εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη γιατί τολμάει να προβάλει μια εμπειρία και μια άποψη και προοπτική.Kerestetzis

Πέρα από την εμπειρία του Αγίου Όρους και πέρα απ’ το προφανές αγιορείτικο σκηνικό το οποίο περιμένει να δει κανείς στην έκθεση, αντικρίζει και το αντίκτυπο του ιερού στη φύση, στον αέρα, στα πρόσωπα, στην απλότητα του χώρου. Σκηνές από κλειστούς χώρους αλλά και σκηνές φυσιολατρικές που αποπνέουν το στοιχείο του θείου στο μέτρο που αυτό γίνεται αντιληπτό και όχι υπερβολικό.

Η τεχνοτροπία του ζωγράφου είναι αξιοθαύμαστη αφού ξέρει πως να συνδυάζει ποικίλους χρωματισμούς με αποκορύφωμα κατά τη γνώμη μας το πράσινο με τις διαφορετικές του εντάσεις, την απόλυτη διαβάθμισή του και η εναρμόνισή του με τις εποχές. Οι πίνακες μοιάζουν πολύ με φωτογραφίες, καταφέρνουν δηλαδή να αιχμαλωτίσουν το στιγμιαίο σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεγελούν το μάτι του θεατή.

Δεν υπάρχει καμία επιτήδευση στα έργα, όλα μοιάζουν με στιγμιότυπα μιας καθημερινότητας διαφορετικής, μιας καθημερινότητας γεμάτης από απλότητα, καθαρότητα, φως και διαφάνεια. Αξιοπρόσεκτη η επιλογή των κορνιζών στα έργα που κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη.

Το «Άγιον Όρος» είναι μια έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 του ίδιου μήνα. . Απευθύνεται όχι μόνο σε ιερωμένους αλλά σε κάθε επισκέπτη και φιλο-εικαστικό που εκτιμάει την τέχνη, το ζωγραφικό λόγο και την προοπτική του.

Η Chalkos Gallery

Η Chalkos Gallery από την στιγμή που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τολμάει το διαφορετικό με πρωτότυπες ιδέες και πάντα με συνέπεια στην τέχνη. Ήδη μετράει πολλές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει και ήδη κατάφερε να βρίσκεται στην επικαιρότητα των εικαστικών δρώμενων της πόλης μας (βλ. Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair).

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα, Υποψ. Διδάκτορας Θεολογίας Α.Π.Θ.

Info
Κωνσταντίνος Κερεστετζής
Έκθεση ζωγραφικής  «Άγιον Όρος»
Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη

kerestetzis 4kerestetzis 5