Ο κατά φαντασίαν ασθενής από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου

Written by

Την παράσταση Ο κατά φαντασίαν ασθενής παρακολουθήσαμε από την θεατρική ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου. Παράσταση ευχάριστη με τον αέρα του ερασιτεχνισμού και με την ρομαντική αύρα μιας περασμένης εποχής στην κοινωνική κριτική της.

Στο αισθητικό ρεύμα της ηθογραφίας, το ύφος της υπογραμμίστηκε από την φυσικότητα των τρόπων με τους οποίους συστήθηκε σκηνοθετικά, αξιοποιώντας τεχνικές και άλλων θεατρικών ειδών, ως προς τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και την ανάπτυξη των θεμάτων που θίγονται στην εξέλιξη της ιστορίας του έργου.

Το αστικού χαρακτήρα σαλονάκι, ως σκηνικό της παράστασης, έγινε ο χώρος της έκθεσης του ανάλαφρου κοινωνικού προβληματισμού του έργου. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της παράστασης- κάποιοι από αυτούς στο πρώτο τους βήμα- έπλασαν σε γενικές γραμμές το πλαίσιο των χαρακτήρων, τους οποίους υποδύθηκαν με λαϊκή απλότητα, με μιαν αίσθηση συστολής και τρυφερής αδεξιότητας αλλά και με διακυμάνσεις χειρονομιών και ύφους συγκριτικά όχι πάντα υπέρ των πιο έμπειρων ερασιτεχνών- ηθοποιών έναντι των πιο άπειρων.

Τα κοστούμια των ηθοποιών, με αρμονική χρωματικότητα, στο ύφος της αισθητικής της εποχής, ανέδειξαν πτυχές των χαρακτήρων με τρόπο σχολιαστικά προδηλωτικό. Παράλληλα, με τις λοξές πτυχώσεις των ετερόκλητων υλικών τους, φανέρωσαν τις υποστρώσεις της ηθικής και της ελαφρότητας των ηθών μιας κοινωνίας που εντυπωσιάζεται μιμητικά από το συμβατικό ενδυματολογικό περίβλημμα επιβολής της αξιοπιστίας και του κύρους κοινωνικών ρόλων.

Η επιλογή της μουσικής- αν και δεν πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο στην παράσταση- λειτούργησε ως γέφυρα συνοδείας και σε συνδυασμό με τις παρεμβολές των ιντερμέδιων- χορευτικών που έδωσαν μια χαριτωμένη οπτική στη σύνδεση των πράξεων του έργου.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής, μικρή σάτιρα των ηθών, εκθετικό σχόλιο στο όριο της υπερβολής και της φαντασίωσης της αξίας της ιατρικής επιστήμης. Με τη ζεστή ματιά και την φυσική συστολή των ερασιτεχνών ηθοποιών, στο όνομα των καλών τρόπων και της φιλότιμης αποδοχής, μια ατμόσφαιρα οικογενειακής γιορτής στη σκηνή του ΒΠΚ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου

(Θεατρική ομάδα Δήμου Ωραιοκάστρου )
Σκηνοθεσία-θεατρική διδασκαλία: Νέλλη Δελή
Σκηνικά- κοστούμια: Νίκος Ιγνατιάδης
Χορογραφίες: Σοφία Χατζίδου
Φωτισμός-Ήχος: Γιώργος Τομπάζης
Φωτογραφία: Μάριος Λιάκος

cityculture.gr/ Ο κατά φαντασίαν ασθενής κριτική Άγγελα Μάντζιου