Τίτος Ανδρόνικος 2η κριτική θέατρου

Written by

Τίτος Ανδρόνικος  Κριτική από τον Βαγγέλη Ραφτόπουλο
Ο Τίτος Ανδρόνικος είναι η πρώτη τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και γράφτηκε μεταξύ του 1588 και του 1593, αναφέρεται δε στην εκδίκηση που εκδηλώνεται με βιασμούς και ακρωτηριασμούς, τελειώνει δε με θυέστεια δείπνα.

Σε αντίθεση με άλλα έργα , ο Τίτος Ανδρόνικος είναι προιόν μυθοπλασίας και πολύ δημοφιλές στην εποχή του συγγραφέα, υπολείπεται όμως σε δημοφιλία όταν οι αιμοσταγείς παραστάσεις έπαψαν να ενδιαφέρουν τον κόσμο.

Η υπόθεση

Τον θρόνο του θανόντος αυτοκράτορα της Ρώμης διεκδικούν οι δύο γιοι του, ο Σατουρνίνος και ο Βασσιανός, όμως ο λαός επιλέγει τον στρατηγό Τίτο Ανδρόνικο, που εισέρχεται νικητής και τροπαιούχος, μετά τον θρίαμβο επί των Γότθων, την βασίλισσά τους δε Ταμόρα φέρνει αιχμάλωτο μαζί του,ακολουθούμενη από τους τρεις γιους της Χείρωνα, Δημήτριο, Αλάρμπο.

Επίσης μαζί του επιστρέφουν και οι επιζήσαντες γιοι του, στη μνήμη δε των φονευθέντων γιων του, ο Τίτος θυσιάζει τον Αλαρμπρο.

Ο Τίτος αρνείται το θρόνο, τον παραδίδει στον Σατουρνίνο, με τον οποίο θέλει να παντρέψει τη κόρη του Λαβίνια, που όμως είναι αρραβωνιασμένη με τον αδελφό του Βασσιανό, που υπεραγαπά.

Οι δύο εραστές δραπετεύουν με τη βοήθεια των γιων του Τίτου, που σκοτώνει τον γιο του Μούτιο.
Στη συνέχεια ο Σατουρνίνος παντρεύεται τη Ταμόρα, που για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου της, βάζει τους γιους της να δολοφονήσουν τον Βασσιανο, να βιάσουν την Λαβίνια και να της κόψουν τα χέρια και τη γλώσα, ενοχοποιούνται όμως και καταδικάζονται σε θάνατο.

Ο Ααρών, μαύρος εραστής της Ταμόρα παραδίδει στον Τίτο τα κεφάλια των δύο γιων του, αφού πρώτα δέχεται ο Τίτος να του κοπεί το χέρι.
Η Λαβίνια υποδεικνύει τα ονόματα των βιαστών της, η Ταμόρα γεννά ένα μαύρο μωρό, καρπό του έρωτά της με τον Ααρών, ο Τίτος καλεί τον Λουκιο και τον Σατουρνίνο σε δείπνο συμφιλίωσης και εκεί τους σφάζει.

Ακολουθεί πραγματική σφαγή των Λαβίνια, Δημητρίου, Χείρωνα, Ταμόρα, Τίτου, Σατουρνίνο, με τον Λούκιο να στέφεται αυτοκράτορας και τον Ααρών να θάβεται ζωντανός.

Η παράσταση Τίτος Ανδρόνικος

Η εταιρία θεάτρου Μικρός Βορράς, με επιμονή στον βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα των παραστάσεων και με την εμπειρία πετυχημένων, όπως οι μήνες, ο χρυσαιτός Άτυς και η βασιλοπούλα Ροδογάλη, το Αισώπου κόμιξ του Γιάννη Σερεφά, ο Κουκουμπλής,η Ελένη του Ευριπίδη, η Ομήρου Οδύσσεια και η κατσαρίδα, ενεπλάκη στη διαδικασία παρουσίασης της παράστασης Τίτος Ανδρόνικος, όπου αναμετρήθηκε με τις ικανότητες του σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου και των ερμηνευτών της.

Μια απόφαση ομολογουμένως δύσκολη, δεδομένης της πολυπλοκότητας του έργου, των βίαιων και ωμών σκηνών, καθώς και των προβλημάτων μεταφοράς του στη σκηνή.
Ο σκηνοθέτης, εκφράζοντας με ακρίβεια τη τεχνοτροπία του συγγραφέα, δίδαξε τους ρόλους στη κόψη του ξυραφιού, έπαιξε με τα διάκενα των λέξεων και έσπρωξε τις καταστάσεις στα άκρα, χωρίς όμως να βλάψει τις ισορροπίες της φόρμας.
Η παράσταση ήταν τεκμηριωμένη στις σημασίες της, κυριαρχική στο κλίμα της και εξαντλητικά προετοιμασμένη, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος στους ρόλους εναλλαγών.

Η σύνθεση συγγραφέα, σκηνοθέτη και ερμηνευτών ίσως δεν θα ήτο δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα και να καθηλώσει τους θεατές πιο δυνατά.
Οι τελευταίοι παρακολούθησαν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ηθοποιών και τους ακολούθησαν τυφλά σε αυτή τη πρωτόγνωρη διαδικασία.
Οι δημιουργοί πέτυχαν τόσο στη δημιουργία μιας ασφυκτικής ατμόσφαιρας και στη σταδιακά επιδεινούμενη κατάσταση.

Η μετάφραση του έργου ήταν του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, οι βοηθοί σκηνοθέτη ήταν η Βασιλική Ζώκου και η Κορνηλία Προκοπίου και ηθοποιοί οι Γιάννης Μαστρογεώργης, Αλέξανδρος Νικολαίδης, Χρήστος Τσαβός και Κων/νος Φωτίου.

Τίτος Ανδρόνικος Διαβάστε εδώ τις μέρες και ώρες που παίζεται η παράσταση

Διαβάστε ακόμη μια κριτική για την παράσταση Τίτος Ανδρόνικος

cityculture.gr/ κριτική Βαγγέλης Ραφτόπουλος