Μία βόλτα στον Φάρο του Καραμπουρνού…

Written by

Το 2003 η Διεθνής Ένωση Φαροφυλάκων καθιέρωσε την Παγκόσμια μέρα Φάρων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Η χώρα μας συμμετέχει στον εορτασμό ανοίγοντας στο κοινό ένα περιορισμένο αριθμό φαρικών σταθμών.

«Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο αποτελείται από περισσότερους από 1.550 πυρσούς που καλύπτουν τις ανάγκες φωτοσήμανσης ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού νήσων, νησίδων και βραχονησίδων (9.835) καθώς και 1.345 κόλπων και όρμων, 161 στενών και διαύλων και 520 λιμένων». Το παραπάνω κείμενο ανήκει στο φυλλάδιο που βρήκα σήμερα στον Φάρο του Μεγάλου Εμβόλου στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Αν προσθέσω τους αριθμούς δεν μου βγαίνουν απλώς περισσότεροι από 1.550, αλλά δεν θα το κάνω θέμα….

ο Φάρος του Μεγάλου Εμβόλου ή Καραμπουρνού

Η Υπηρεσία Φάρων ιδρύθηκε το 1887 και είναι ανεξάρτητη αρχή που ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Στο Δίκτυο περιλαμβάνονται 144 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί. Από αυτούς 51 έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αποτελούν παραδοσιακά «βιομηχανικά μνημεία» με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 θα αποκατασταθούν ακόμα 15 πέτρινοι φάροι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός του Φαρικού Δικτύου με νέα φωτιστικά σώματα LED.

Σήμερα άνοιξαν για το κοινό 28 Φάροι σε όλη τη χώρα, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Έτσι βρέθηκα στο Μεγάλο Έμβολο ή Καραμπουρνού, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Σκέφτηκα να μην σκάσω μύτη στις 10 ακριβώς, μην τυχόν και είμαι μόνη. Όμως στις εντεκάμιση διαπίστωσα ότι και άλλοι τρελοί μπήκαν Κυριακάτικα στα αυτοκίνητά τους και είχαν ήδη στηθεί στην ουρά για την ξενάγηση. Περιμέναμε υπομονετικά μέσα στο λιοπύρι, γιατί στον φάρο ανέβαιναν τρία τρία άτομα και η διαδικασία κρατούσε 8 με 9 λεπτά. Την χρονομέτρησα. Μετά από 40 λεπτά και έχοντας πολλά 8λεπτα ακόμα μπροστά μου εγκατέλειψα την ιδέα, όπως και πολλοί ακόμα. Μέχρι να τελειώσω τον γύρο για τις φωτογραφίες ο κόσμος είχε τριπλασιαστεί στην ουρά.

ο Φάρος του Μεγάλου Εμβόλου ή Καραμπουρνού

Πριν τον Φάρο βρίσκεται το  Φρούριο του Αγγελοχωρίου χτισμένο το 1883-1885 από Γερμανούς μηχανικούς κατά παραγγελία της Υψηλής Πύλης. Το κτίριο είναι κυκλικό με πολλούς χώρους, αλλά είναι εντελώς εγκαταλειμμένο. Με μία καλή συντήρηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ωραίο μουσείο με την ιστορία του ακρωτηρίου Καραμπουρνού. Το σημείο από την αρχαιότητα ήταν στρατηγικής σημασίας γιατί έλεγχε το πέρασμα στον κόλπο της Θεσσαλονίκης. Για αυτό και δίπλα στον Φάρο βρίσκεται ένα ογκώδες πολεμικό οχυρό κατασκευασμένο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς σε αυτό δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ σε ένα πλάτωμα πριν το οχυρό βρίσκονται δύο πολυβόλα.

το Φρούριο του Αγγελοχωρίου
το εσωτερικό του Φρουρίου
το εσωτερικό του Φρουρίου
το πολεμικό οχυρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η περιήγησή μου ήταν άκρως ενδιαφέρουσα γιατί εκτός από τις εγκαταστάσεις έχει εκπληκτική θέα προς την Θεσσαλονίκη αλλά και τον Όλυμπο.

το Φρούριο του Αγγελοχωρίου
η κουζίνα του Φρουρίου
το πολυβόλο

διαβάστε περισσότερα για το Φρούριο https://cityportal.gr/to-froyrio-aggeloxwrioy,162516,1351,1072,0 και για τον Φάρο
https://cityportal.gr/faros-aggeloxwrioy-megalo-embolo,162507,1351,1072,0