Αλεξάνδρα Τσουκάτου

Aleka Tsoukatou

Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Τσουκάτου.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα αλλά έχω καταγωγή κι από το Λεωνίδιο Κυνουρίας. Σπούδασα Ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Συνέχισα τις σπουδές μου στο Μοντπελιέ της Γαλλίας για Κλινική Ψυχολογία. Στη συνέχεια έκανα ένα πρώτο μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στη Σορβόννη (Paris V- DESS).  Και  ένα δεύτερο στην Κλινική Ψυχολογία, Ψυχοπαθολογία και Ψυχανάλυση στο ίδιο πανεπιστήμιο (Paris V- DEA).

Ολοκλήρωσα τον ακαδημαϊκό κύκλο με τη Διδακτορική Διατριβή μου στη Σορβόννη με θέμα : “Οικογενειακοί μύθοι στο Ελληνικό Οικογενειακό Σύστημα” (2000).

Παράλληλα εκπαιδεύτηκα στην Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεία. Είμαι ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής θεραπείας (EFTA). Παράλληλα ολοκλήρωσα και την επταετή μου εκπαίδευση στην Ψυχανάλυση και έγινα τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.

Δούλεψα σε πολλούς διαφορετικούς χώρους: Πρόγραμμα Επανένταξης ψυχασθενών σε προστατευμένα διαμερίσματα (ΨΝΘ), Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ειδικά στις Κλινικές: Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική και Β΄ Μονάδα Εντατικής Νεογνών και την τελευταία δεκαετία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού τομέα, όπου οργανώνω και το Σεμινάριο “Εισαγωγής στη Συστημική Σκέψη και την Οικογενειακή θεραπεία”.

Έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού, καθώς και δημοσιεύσεις σε περιοδικά. Διετέλασα μέλος της Πρώτης Συντακτικής Επιτροπής του Μεταλόγου: Συστημικές Προσεγγίσεις & Ψυχοθεραπεία!

Μιλάω Αγγλικά και Γαλλικά.
Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και ιδίως ο γαλλικός, όπως και το θέατρο!

Είμαι παντρεμένη κι έχω 2 δίδυμα αγόρια.
Το παιδικό θέατρο το λάτρεψα από τότε που έγινα μητέρα και διαπίστωσα τον ευεργετικό ρόλο του στα δικά μου παιδιά!! Το καλό παιδικό θέατρο τα διασκεδάζει, τα μορφώνει και τους δίνει υπέροχες εμπειρίες!!!

Στο cityculture.gr γράφω κριτικές για παιδικές παραστάσεις που βλέπω στο θέατρο. Τις παρακολουθώ φυσικά μαζί με τα παιδιά μου. Ουσιαστικά ερμηνεύω αυτά που βλέπω μέσα από τα μάτια τους.  Ο τρόπος που εκλαμβάνουν όσα βλέπουν είναι  ο πιο σημαντικός παράγοντας που μετράει στη κρίση μου για κάθε παράσταση.

Διαβάστε εδώ κείμενα και κριτικές που έχει γράψει η Αλεξάνδρα