Δεσποινίς Χάος

Written by

Ένα κείμενο της βραβευμένης συγγραφέως Δέσποινας Καλαϊτζίδου, πήρε σάρκα και οστά στα χέρια του σκηνοθέτη Αντώνη Καραγιάννη και με την εξαιρετική ερμηνεία της Αλεξάνδρας Τσιάγκα, ικανοποίησε τους θεατές του θεάτρου Μαίωτρον στην άνω πόλη της Θεσσαλονίκης σε αβάν πρεμιέρ.
Η σύγκρουση της πρωταγωνίστριας με τον εαυτό της, η μάχη συνειδητού-υποσυνείδητου, η άπειρη ενέργεια-σχεδόν παρανοική- που την εκδηλώνει με πάθος, το brain storming που την χαρακτηρίζει, συνθέτουν μια παράσταση ιδιαίτερη, σύγχρονη, πρωτότυπη.


Με αφορμή αποτελέσματα εξετάσεων που έλαβε και ο φόβος που την διακατέχει γι’ αυτά, την αγριεύει, την εκστασιάζει και τη κάνει να παρουσιάζει μια ασυνήθιστη εξωστρέφεια και ξέφρενη λογόρροια που δεν αφήνει αδιάφορους όσους παρακολουθούν τη παράσταση.


Στο έργο Δεσποινίς Χάος χαρακτηριστικές είναι οι αντιθέσεις, όπως υγεία-ασθένεια, θάρρος-φόβος, ζωή-θάνατος, απελπισία-αισιοδοξία.
Η καλή ηθοποιός με αγωνία ζωγραφισμένη στο σώμα της αποδίδει με κάθε λεπτομέρεια τη συναισθηματική της φόρτιση, τις μεταπτώσεις της, τους φόβους της.


Η εκκρεμότητα στη γνώση των αποτελεσμάτων παραμένει και το δίπολο υγεία-ασθένεια συμπορεύεται με την εξέλιξη του έργου, με τον θεατή να συμπάσχει και να προσπαθεί να εξερευνήσει τις άγνωστες πτυχές του μυαλού της ηθοποιού-ασθενούς.


Ένα έργο με ψυχολογικές προεκτάσεις, με κραυγές αγωνίας δεν επιτρέπει στους θεατές να μείνουν ασυγκίνητοι από τον προκλητικά ταχύτατο ρυθμό αντιδράσεων της Αλεξάνδρας Τσιάγκα.


Το νέο θέατρο Μαίωτρον ελπίζουμε με τη παρουσίαση του έργου Δεσποινίς χάος και άλλων παρομοίων, ελπίζουμε να καλύψει την όποια θεατρική ένδεια υπάρχει στη πόλη μας.


Άλλωστε οι συντελεστές της παράστασης Σταύρος Παρχαρίδης-παραγωγός, Δέσποινα Καλαϊτζίδου-συγγραφέας, Αντώνης Καραγιάννης-σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Τσιάγκα-ηθοποιός και Μαρία Παπατζέλου-σκηνογράφος, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του θεάτρου

cityculture.gr/ Δεσποινίς Χάος / Κριτική παράστασης / Βαγγέλης Ραφτόπουλος