Τα κόκκινα Χριστούγεννα της Κάρλα Δεμβριέντες, κριτική παράστασης

Written by

Στο υπόγειο της Στεφάνου Τάττη και συγκεκριμένα στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου, ο μαιτρ του θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας Βαγγέλης Ηλιάδης εντυπωσιάζει, κάνοντας του θεατές να κρατούν τις ανάσες τους, να αγωνιούν για το ποιος είναι ο δολοφόνος, να μεταφέρονται σε ψηλούς αγγλικούς πύργους, να συμμετέχουν στα διαδραματιζόμενα, να ανακουφίζονται στο τέλος της παράστασης, όταν όλα αποκαλύπτονται.

Στη παράσταση που απολαύσαμε, το κείμενο το έγραψαν, με σωστό ύφος και δομή, οι Αλίκη Ροβέρτου και Μαίρη Μυλωνά και ο Ηλιάδης μετέφερε στο σανίδι, ακολουθώντας τη τεχνοτροπία των συγγραφέων και μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του έργου πιστά στους θεατές με ένα μοναδικό τρόπο, σαν να  ζούσαμε τη ζωή στο πύργο.

Η Κάρλα Δεμβριέντες ζει με το σύζυγό της Καλπούρνιο στο πύργο τους, με την υπηρέτρια Κατάνα, βρίσκονται δε σε αναμονή της άφιξης της κόρης Καρολίνα που σπουδάζει εσώκλειστη στη Σκωτία.

Η άφιξη του δημοσιογράφου Καντίνιο, που θέλει να διαλευκάνει τα όσα μυστήρια ακούγονται για τον πύργο, όπως και της κουνιάδας Κάρμεν, συνθέτουν ένα μακάβριο και συνάμα κωμικό στοιχείο, με ειρωνικά σχόλια, αμοιβαίες αιχμές, κουτσομπολιά άφθονα και κρασί βουργουνδίας, που ο σύζυγος έφερνε από τη Γαλλία.

Όλα αλλάζουν, όταν η υπηρέτρια ανακαλύπτει ότι ο αφέντης της κείται νεκρός με ένα μαχαίρι στη πλάτη, οι δε βρισκόμενοι στο πύργο ουδεμία δείχνουν σημασία στο γεγονός, αλλά απασχολούνται με άλλα επουσιώδη θέματα.

Το έργο, με το οποίο οι δύο σεναριογράφοι μόχθησαν να γράψουν, είναι ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρότητας των ανθρώπων, της προτεραιότητας που δίνουν σε θέματα σχεδόν ανύπαρκτα, η δε παράσταση σκηνοθετημένη άψογα, ολοκληρωμένη στις λεπτομέρειες, ώθησε τις καταστάσεις στη κόψη του ξυραφιού, χωρίς όμως να χαθεί το βαθύτερο νόημά της.

Ο Ηλιάδης εντυπωσίασε και σαν ηθοποιός, παίζοντας τον βασικό ρόλο της Κάρλας, συγκλόνισε με τον τρόπο που κινήθηκε, καθώς και με το συναίσθημα που πρόδιδε στη φωνή του, όπως και στην έκφραση του προσώπου . Όλοι όμως οι ηθοποιοί, η Σαββίνα Παρταλίδου στο ρόλο της Κατάνα, ο Αστέριος Γκουτσούδης σαν Καντίνιο, η Αλίκη Ροβέρτου σαν Καρολίνα και η Αλέκα Καπουσούζη σαν Κάρμεν συνέβαλαν αποτελεσματικά στην επιτυχία της παράστασης.

Πληροφορίες για την παράσταση δείτε εδώ.