Τι ειν’ η πατρίδα μας; Σκέψεις γύρω από τον «πατριωτισμό» των πολιτικών μας με αφορμή τις παρελάσεις…

Written by

pp3Αν ακούσετε τους λόγους των πολιτικών μας, ιδιαίτερα αυτών των τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώσετε ότι ο πατριωτισμός τους περισσεύει. Κάντε μια ανάλυση του προφορικού ή  γραπτού τους λόγου και θα δείτε, ότι όλα όσα έγιναν, όσες αποφάσεις σκληρές παίρνονται, τα μνημόνια, οι μειώσεις μισθών, η εξόντωση των τελευταίων θυλάκων κοινωνικής πρόνοιας, όλα έγιναν και γίνονται στο όνομα της  έρμης της πατρίδας .

Διαπιστωμένο! Όσο πιο πολλές φορές στον λόγο τους αναφέρεται η πατρίδα και ο πατριωτισμός, τόσο πιο ανελέητες είναι αυτές οι επιλογές και τόσο περισσότερο με κάνουν να είμαι καχύποπτη για το αγαθό των προθέσεων  και των στόχων τους.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ενάντια στον πατριωτισμό. Και μην τον συγχέουμε με τον εθνικισμό και τις ακραίες πατριδολαγνικές κορώνες που κατά κόρον εξακοντίζονται, όχι μόνο από τους γνωστούς ακραίους χρυσαυγίτες αλλά και από ευυπόληπτα μέλη της πολιτικής, δημοσιογραφικής,  πολιτιστικής, πνευματικής μας εκπροσώπησης ή από αυτούς που εκόντων ακόντων ημών ανέλαβαν τέτοια δικαιώματα.

Για το καλό της πατρίδας μας άκουσα τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου να προσπαθεί να μας πείσει  για το δίκαιο της απόφασης του μνημονίου. «Πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα» διατεινόταν (Πρώτο Θέμα 6-5-2010). «Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό». (24-1-2011 συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα).

pa1«Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας» (Φεβ 2010). Αλλά Πατριωτικό καθήκον είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τον κ.  Παπανδρέου (Φεβ 2010) αλλά φως δεν είδαμε μέχρι τώρα.«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την πατριωτική σας συνείδηση» ζητούσε από τους βουλευτές του στην ομιλία του, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Και κάνοντας βέβαια τον σκληρό απολογισμό του και την αυτοκριτική του θεωρεί πως: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον για τη διάσωση της χώρας μας, αποφάσεις αναγκαίες για να σωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί» (ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς). Και αφού έκανε την εμπεριστατωμένη αυτοκριτική του επιβραβεύτηκε δίνοντας πανάκριβες διαλέξεις στα ακριβά πανεπιστήμια του εξωτερικού  με θέματα παρόμοια του λαμπρού έργου του ήτοι “πώς να εξοντώσετε έναν λαό” κλπ κλπ.

Και να τα μαλώματα και να οι καυγάδες για το ποιος είναι πιο πατριώτης και ποιος αντιπατριώτης. Ο κ. Παπανδρέου να κατηγορεί την αντιπολίτευση τότε, προ εκλογών, για «αντιπατριωτική υπονόμευση των προσπαθειών της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Και στην ανταπάντησή του ο κ. Σαμαράς να μας δίνει τον ορισμό της φιλοπατρίας. «E, τότε το Μνημόνιο και η υπαγωγή της χώρας σε ξένη επιτήρηση θα πρέπει, για τον κ. Παπανδρέου, να ταυτίζεται με την φιλοπατρία». Πετυχημένη ατάκα δεν λέω!!! Οι εκλογές πλησίαζαν και έπρεπε να μπει στη ζυγαριά το ποιος ήταν πιο πατριώτης.

pp4Αλλά και ο κ. Βενιζέλος από καθαρό πατριωτισμό ορμώμενος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών. «Θεωρώ ότι είναι πατριωτικό μου καθήκον η παρουσία μου σε αυτό το Υπουργείο. Έφυγα από την  Άμυνα για να έρθω στον πραγματικό πόλεμο. Στο όνομα το ελληνικού λαού έρχομαι εδώ – γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης και που καλείται να υποστεί θυσίες» (ομιλία κατά την παραλαβή του Υπουργείου).

Και βεβαίως από πατριωτισμό επίσης αιτιολόγησε όλες τις συν-αποφάσεις  που πήρε, το δίδυμο ΣτουρναροΣαμαρά. «Το πραγματικό σύγχρονο νόημα του πατριωτισμού, δεν είναι μια αίσθηση αυταπάρνησης ή λεβεντιάς, είναι η πάρα πολύ καλά σταθμισμένη αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, δηλαδή η ορθή εκτίμηση και αξιοποίηση του συσχετισμού των δυνάμεων» (ομιλία  κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων Ακολούθων Πρεσβείας).

Και ως ειδήμων και περί συνταγματικού δικαίου ορίζει και τη σωστή μορφή του πατριωτισμού. Αυτή δηλαδή του συνταγματικού πατριωτισμού.

pp6«Το Σύνταγμά μας, λοιπόν, πρέπει όχι απλώς να το σεβόμαστε, αλλά να το θεωρούμε στοιχείο του ίδιου του πατριωτισμού μας. Ο πατριωτισμός είναι αυτός που μας καθοδηγεί σε αυτό που κάνουμε, ένα πολύ σκληρό πατριωτικό καθήκον για την προστασία της χώρας. Και η πιο σημαντική εκδοχή του πατριωτισμού στη σημερινή εποχή είναι ο συνταγματικός πατριωτισμός» (συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

 

Είναι αυτό το γνωστό μας Σύνταγμα όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και οφείλουν να σέβονται και να υπακούουν τους Νόμους και άλλα τέτοια μπλα μπλα μπλα αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους Νόμους: αυτοί που τους νομοθετούν και τους κάναν, ράβε ξήλωνε, να είναι μόνο για τα δικά τους μέτρα.

Από άδολη αγάπη φυσικά προς την πατρίδα κινείται και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Αυτό εξάλλου το επεσήμανε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. «H σωτηρία της Πατρίδας είναι η υπέρτατη ιδεολογία! Για κάθε Έλληνα αυτή πρέπει να είναι σήμερα η υπέρτατη ιδεολογία». Είπε τη μαγική λέξη κλειδί για κάθε Έλληνα και πορεύτηκε και αυτός εξίσου πατριωτικά.

pp5Και βέβαια τον ίδιο πατριωτισμό ζητάει και από τον ελληνικό λαό. «Πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα», ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του και την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεν μας όρισε τότε τι ακριβώς εννοούσε και τι ζητούσε από εμάς αλλά το καταλάβαμε πολύ καλά αργότερα στο πετσί μας.

 

Το πόσο πατριώτης είναι ο κ. Σαμαράς το επιβεβαιώνει και το ηγετικό, προβεβλημένο και εξέχον στέλεχος της παράταξής του κ. Βορίδης. «Ο Αντώνης Σαμαράς συγκροτεί μια μεγάλη πατριωτική παράταξη» (δήλωση στον ΣΚΑΙ). Το πόσο μεγάλη είναι βεβαίως το καταλαβαίνουμε αφού χωράει και αυτόν και τον συνοδοιπόρο του από τις παλιές, καλές εποχές του ΛΑΟΣ κ. Γεωργιάδη (Αδώνεως και Υπουργού και συζύγου της κ. Μανωλίδου -θα καταρρεύσω- μόνο που δεν κατέρρευσε τελικώς αυτή αλλά όλοι οι υπόλοιποι εμείς).

Στους ορισμούς του πατριωτισμού θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και έναν ακόμα κορυφαίο του κ. Στουρνάρα (του γνωστού  με τη μητέρα των 500 ευρώ) όπου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, πατριωτισμός είναι η… επαναγορά των ομολόγων!!!.

Ας μην ξεχνάμε και τους ακραιφνείς και γνήσιους με τη βούλα πατριώτες like Καμμένος, like Καρατζαφέρης, like Ψωμιάδης (δικός μας αυτός). Ο κύριος Καμμένος εξάλλου το έχει δηλώσει ευθαρσώς. «Ο πατριωτισμός είναι η ιδεολογική μας πλατφόρμα και κοινή συνείδηση και ανάδειξη ενός πατριωτικού δημοκρατικού τόξου. Είναι αυτή που θα σώσει την πατρίδα από την καταστροφή…» (δεν ξέρω αν τα έγραψε πάνω στο γνωστό κότερο με την  ελληνική σημαία βεβαίως).

Για το γνήσιον της υπογραφής του πατριωτικού κόμματος όμως υπάρχει και άλλος παλαιότερος συνυποψήφιος. «Εμείς είμαστε το πατριωτικό κόμμα της Ελλάδας, ας το καταλάβουν», επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης εξηγώντας ότι ο ΛΑΟΣ δεν ζητάει τώρα εκλογές, επειδή η διαφορά του με τα άλλα κόμματα είναι ότι βάζει πρώτα από όλα την Ελλάδα και την πατρίδα» (όχι σαν μερικούς μερικούς ονόματα δεν λέμε).

Αλλά και ο πολύς κ. Π. Ψωμιάδης τον πατριωτισμό τον έχει σχεδόν σε αποκλειστικότητα. Λαμπρό πεδίον δόξης με αφορμή τις παρελάσεις. Με μηχανοκίνητα ή άνευ. Ή όπως λέμε με καϊμάκι ή άνευ καϊμακίου; Όλα τα είχε η μαριορή, που λέει και ο έρμος μας λαός, ο φερετζές της έλειπε. Ο οποίος χωρίζει τις παρελάσεις σε αυτές που έχουν επίκεντρο την Πατρίδα και σε άλλες που δεν την έχουν (αλλά δεν μας λέει ποιες είναι αυτές μην πάμε σε καμιά κατά λάθος που δεν έχει ως κέντρο την Πατρίδα). “Υπάρχουν” όπως μας διαβεβαιώνει, ” ασφαλώς και οι αντίθετες φωνές, αυτές των ψευτοκουλτουριάρηδων και των ¨προοδευτικών¨, που ενοχλούνται από τις παρελάσεις. Όχι βέβαια από όλες τις παρελάσεις, αλλά από αυτές που ενισχύουν το φρόνημα του λαού, την εθνική μας υπερηφάνεια, τις παρελάσεις που έχουν στο επίκεντρο την Πατρίδα.” Αχ! και αναπολεί τα ωραία αγνά εκείνα παλαιά χρόνια. «Εμείς που μεγαλώσαμε με άλλες αξίες και ιδανικά δεν βγάζαμε το εθνικό φρόνημα στο σφυρί. Γιατί η αγάπη για την Πατρίδα δεν έχει τιμή. Το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων δεν κοστολογείται».

images (11)

(εικόνα από παλαιό αναγνωστικό των ωραίων εκείνων ημερών που και άρματα υπήρχαν και αεροπλάνα ίπτανταν στον αέρα και μάλιστα άνευ χορηγών)

Αυτό το τελευταίο απόφθεγμα φαίνεται αρέσει και φοριέται πολύ. Τα ίδια είπε και ο Υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος. «Το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων δεν κοστολογείται» ισχυρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος (κοστολογούνται όμως οι ελληνικές σημαίες και τα σημαιάκια γνωστού μαγαζιού του κέντρου της Θεσσαλονίκης). Και ευτυχώς που υπάρχουν πατριώτες επιχειρηματίες (σε 5 ανήλθαν οι χορηγοί γράψε λάθος εθνικοί ευεργέτες λέγονται τώρα) και θα μας δώσουν τα χρήματα για τα καύσιμα. Για θυμίστε μου εκείνη την ελληνική ταινία; Στρατηγός με παντούφλες; Που όταν άναβαν τα φώτα και οι προβολείς φώτιζαν το άγαλμά του αυτός άναβε τα κεριά γιατί δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα; Μείναμε από ρεύμα, κύριοι, αλλά μάλλον δεν το πήρατε χαμπάρι και ζητάτε προβολείς σε αγάλματα!

Φταίω εγώ που ανασύρω στη μνήμη μου τη μεγαλειώδη φράση του Σάμιουελ Τζόνσον «Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων;» ή την επίσης αποστομωτική της Guinan «Πολιτικός είναι κάποιος που είναι πάντα έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή σας (περιουσία σας, αξιοπρέπειά σας, δουλειά σας) για την πατρίδα του»

Ναι στην παρέλαση θα πάω και φέτος αν και κάνετε κάθε τι για να με αποτρέψετε!!!

 images (8)