10 μήνες για να σώσουμε τον κόσμο, με το Avaaz

Written by

“Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό email που σας έχω στείλει ποτέ.”

Aυτό ήταν το πρώτο πράγμα που είδα μόλις μπήκα στα mail μου.Ήταν από το Αvaaz την διαδικτυακή πλατφόρμα που οργανώνει άτυπα “δημοψηφίσματα” για καίρια προβλήματα του κόσμου, όπως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ανεξέλεγκτες επιδημίες, η φτώχεια, η περιβαλλοντική καταστροφή κ.α. Στην ουσία έχουν δημιουργήσει, εκ θεμελίων, τον όρο online acitivist, αφού με μια σου υπογραφή γίνεσαι μέρος ενός παγκοσμίου κινήματος το οποίο απαιτεί. Και απαιτεί έντονα!

Το παρακάτω κείμενο έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και πως όλοι μας πρέπει να δράσουμε άμεσα…

Πρόσφατα, ένας επιστήμονας επισκέφτηκε το ρωσικό αρκτικό ωκεανό για την ετήσια έρευνα που διεξάγει στα τοξικά αέρια μεθανίου που αναβλύζουν απ’το βυθό στην περιοχή. Έχει δει εκατοντάδες τέτοιους κρατήρες στο παρελθόν που φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο στο πλάτος. Από εκεί απελευθερώνεται μεθάνιο, το οποίο είναι 50 φορές χειρότερο για το κλίμα του πλανήτη μας απ’ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή τη φορά όμως όταν είδε τον πρώτο κρατήρα δεν πίστευε στα μάτια του. Είχε πλάτος ένα ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ. Σας ένας γιγάντιος, ανοιχτός αγωγός που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες μεθανίου απευθείας στην ατμόσφαιρά μας. Καθώς συνέχισε το ταξίδι του, είδε κι άλλον κρατήρα ενός χιλιομέτρου πλατύ, και μετά κι άλλον ένα, κι άλλον ένα… Ήταν εκατοντάδες. 

Γι’αυτό οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουμε. Καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται, δημιουργούνται πολλά, απότομα σημεία κατάρρευσης της ισορροπίας του κλίματος τα οποία επιταχύνουν την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους της Αρκτικής, καταστρέφοντας έτσι αυτόν το γιγάντιο λευκό «καθρέφτη» ο οποίος χρησιμεύει στο να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου πίσω στο διάστημα. Έτσι, οι ωκεανοί μας υπερθερμαίνονται και με την σειρά τους λιώνουν περισσότερους πάγους …κοκ. Έχουμε ξεφύγει παντελώς από τον έλεγχο. Το 2014 ο καιρός εκτροχιάστηκε: ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το σταματήσουμε αυτό, αν κινητοποιηθούμε άμεσα και μαζικά. Μέσα απ’αυτόν τον εφιάλτη μπορούμε να δημιουργήσουμε το πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ένα καθαρό, πράσινο μέλλον, σε ισορροπία με τον πλανήτη που μας δίνει ζωή.

Έχουμε 10 μήνες μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι. Σε αυτή τη συνάντηση, οι ηγέτες του κόσμου θα καθορίσουν τη μοίρα του πλανήτη μας. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι. Έχουμε 10 μήνες για να πείσουμε τους ηγέτες να συμμετέχουν στη διάσκεψη, να τους δώσουμε ένα σχέδιο και να τους καταστήσουμε υπευθύνους για την εφαρμογή του. Σ’αυτή τη μάχη υπάρχουν δύο στρατόπεδα: στο ένα είμαστε εμείς οι πολίτες και στο άλλο οι πετρελαϊκές και οι μοιρολάτρες.

Μπορούμε να νικήσουμε. Οφείλουμε να νικήσουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να οργανωθούμε πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα στηρίξουμε τον αγώνα με λίγα ευρώ. Θα εκταμιεύσουμε τις δεσμεύσεις μόνο εάν φτάσουμε το στόχο μας. Για να κάνουμε πραγματικότητα τον κόσμο που ονειρευόμαστε:

Κάνε κλικ για να δεσμευτείς να στηρίξεις με όποιο ποσό μπορείς. Θα εκταμιεύσουμε τη δωρεά σου μόνο εάν φτάσουμε τον στόχο των 10.000 νέων υποστηρικτών:

Η μοιρολατρία της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μάταιη, αλλά και επικίνδυνη. Είναι όντως αργά, αλλά είναι απολύτως στο χέρι μας να αποτρέψουμε την καταστροφή μετατοπίζοντας την πηγή των οικονομιών μας απ’το πετρέλαιο και τον άνθρακα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μια τέτοια μετάβαση, όχι μόνο θα σώσει τον πλανήτη μας αλλά θα ενώσει και όλους τους λαούς όσο ποτέ πριν, μέσα από μια οικουμενική δέσμευση για συνεργασία για την προστασία του κοινού μας σπιτιού: του πλανήτη μας. Είναι ένα πανέμορφο κι εφικτό ενδεχόμενο. Το Avaaz δημιουργήθηκε ακριβώς για να γεννά αυτά τα οράματα. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης χρειάζεται θάρρος, ελπίδα αλλά και τα κοφτερά μυαλά που διαθέτει το κίνημά μας. Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο:

  1. Διατήρηση της Δυναμικής – η Παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργάνωσε το κίνημά μας, έδωσε νέα πολιτική βαρύτητα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ήταν μοναδικό και έφερε απτά αποτελέσματα σε εθνικές πολιτικές. Αλλά πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι γιατί οι πετρελαϊκές ετοιμάζονται για μάχη.
  2. Θα κάνουμε τον Hollande ήρωα – Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande θα είναι ο επικεφαλής της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι. Θα έχει δηλαδή θέση κλειδί. Πρέπει λοιπόν να τον κάνουμε να πιέσει για μια δυνατή συμφωνία. Ήδη και ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι απ΄τους υπουργούς του έχουν συναντηθεί με την ομάδα του Avaaz και μάλιστα πρότεινε να δώσει στη συμφωνία το όνομα του μέλους του Avaaz που του παρέδωσε το ψήφισμά μας! Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα κάνει πίσω όταν έρθουν τα δύσκολα.
  3. Θα βουτήξουμε πιο βαθιά – Το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί δράσεις και τακτικές οι οποίες ξεφεύγουν απ΄τα συνηθισμένα. Είναι η στιγμή για δυνατή, άμεση, ειρηνική δράση που θα κεντρίσει την προσοχή του κόσμου, θα εκφράσει την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και θα εμπνεύσει τους πολίτες να συμμετέχουν. Θυμάσαι τους Αγανακτισμένους και το Occupy;
  4. Θα ξεμπροστιάσουμε τους μπαχαλάκηδες – Δισεκατομμυριούχοι όπως οι αδελφοί Koch και οι πετρελαϊκές τους εταιρείες προσπαθούν να μας χαλάσουν το σχέδιο για τη διάσωση του πλανήτη μας. Χρηματοδοτούν στημένες έρευνες για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ξοδεύουν εκατομμύρια σε προπαγανδιστικές δημόσιες σχέσεις και εξαγοράζουν πολιτικούς σε χονδρική. Μέσα από ερευνητική δημοσιογραφία και άλλες τακτικές, πρέπει να τους ξεμπροστιάσουμε και να τους καταλογίσουμε ευθύνες για τις επικίνδυνες πράξεις τους.
  5. Θα καθορίσουμε τη συμφωνία – Ακόμη και ενώπιο της καταστροφής του πλανήτη μας, αν βάλεις 195 κυβερνήσεις μέσα σε ένα δωμάτιο είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν ανίκανες. Για να μην κολλήσει λοιπόν η συζήτηση σε πολύπλοκες πολιτικάντικες συζητήσεις, θα πρέπει εμείς οι πολίτες να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές της συμφωνίας τραβώντας ταυτόχρονα την προσοχή των ΜΜΕ επάνω τους. Ο κύριος στόχος μας είναι μια οικουμενική δέσμευση για μετάβαση σε έναν κόσμο που θα τροφοδοτείται με 100% καθαρή ενέργεια. Αυτό είναι που θα δώσει τέλος στην βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και θα τονώσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια.

Η κλιματική αλλαγή είναι το απόλυτο παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία όλων των κυβερνήσεων του κόσμου. Και το Avaaz είναι η απόλυτη λύση συλλογικής δράσης με εκατομμύρια ενωμένους πολίτες, με κοινό όραμα, σε κάθε χώρα του κόσμου. Ήρθε η ώρα που περιμέναμε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αντάξιο των ονείρων των παιδιών μας. Ας ξεκινήσουμε. 

Ricken και η ομάδα του Avaaz.

Φυσικά, η ριζοσπαστική online παρουσία δεν πρέπει να υποκαθιστά πλήρως και τη φυσική, χωρίς την οποία δε μπορεί να αλλάξει πραγματικά τίποτε.

________________________________________________________________

αρχείο λήψης

Το Avaaz είναι ένα κίνημα 40 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ.

*Δείτε εδώ την εκστρατεία κατά της Monsanto Mons-ter.