33ο Φεστιβάλ Βιβλίου, 33 χρόνια πολιτισμός και …μπουρίνια στη Θεσσαλονίκη

Written by

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει συνδεθεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων, με τις καθιερωμένες βροχές κατά τη έναρξη αλλά και τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Τη πρώτη χρονιά λειτουργίας του Φεστιβάλ το 1982, από το μπουρίνι που σηκώθηκε τα κύματα πλημμύρισαν τα περίπτερα με αποτέλεσμα τα βιβλία να ταξιδέψουν στη θάλασσα του Θερμαικού. Γκαντεμιά είπαν…. Μία φορά στις τόσες μπορούσε να συμβεί. Αλλά και τα επόμενα χρόνια οι βροχές συνεχίστηκαν, έτσι αποφάσισαν πως αντί να τα βάζουν με τα στοιχεία της φύσης πιο απλό θα ήταν  αντί του Μαιου που γινόταν το Φεστιβάλ και είχε μπουρίνια να μεταφερθεί τον Ιούνιο.

Αποτέλεσμα;

Mεταφέρθηκαν και τα μπουρίνια τον Ιούνιο!

festival bibliou 3Έτσι διόλου δεν μας ξαφνιάζει τους Θεσσαλονικείς η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε από χθες που στήθηκαν τα πρώτα περίπτερα.

Φέτος είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της πόλης ως: «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Συνδιοργανώνεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας –Θράκης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η συγκυρία που το Φεστιβάλ Βιβλίου 32 χρόνια μετά από τα εγκαίνια του από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, επιστρέφει στον ίδιο ιστορικό χώρο όπου θα φιλοξενηθεί, στην παραλία του Λευκού Πύργου. Όπως αποδείχτηκε και από τις προηγούμενες διοργανώσεις το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, άνθρωποι κάθε ηλικίας, έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Φεστιβάλ Βιβλίου. Έρχονται, ενημερώνονται, συζητούν με συγγραφείς, ποιητές και εκδότες και συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις. Τούτο συνδυάζεται με τον αγαπημένο για τους Θεσσαλονικείς περίπατο στην παραλία. Φέτος οι οιωνοί είναι καλοί και όλα δείχνουν ότι θα σημειωθεί νέο ρεκόρ επισκεπτών. Εξάλλου παρά την οικονομική κρίση τον τελευταίο χρόνο εκδόθηκαν πολλά και σημαντικά βιβλία που αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα του βιβλίου. Καλούμε λοιπόν τους Θεσσαλονικείς να έρθουν στην παραλία με τα βιβλία, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να διαβάσουν πολλά βιβλία.»

 info

Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης 2014
Νέα Παραλία: Τα περίπτερα ¨μετακόμισαν¨ και αναπτύχθηκαν κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης από το ύψος του Λαογραφικού Μουσείου προς το Μέγαρο Μουσικής 
Διάρκεια 6 – 22 Ιουνίου 
Ωράριο λειτουργίας:
(τις μέρες που δεν θα ρίχνει καρεκλοπόδαρα)
καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ 
Κυριακές πρωί 11-13.30 – απόγευμα 18.30-23.00
 
Α.Θ.