47 Φεστιβάλ Ολύμπου, Παρουσίαση Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

Written by

Την Τεταρτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο η τρίτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου, μετά την Αθήνα και την Κατερίνη. Φέτος η τιμώμενη χώρα είναι η Τσέχικη Δημοκρατία.

Η κυρία Ελένη Κωνσταντίνου προλόγισε την εκδήλωση, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αποτελεί και συν διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Ολύμπου. Αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού που συμβάλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η επίτιμη πρόξενος της Τσέχικης Δημοκρατίας, κυρία Μαργαρίτα Ιγνατίδου, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη, όπως και ο Πρέσβης κος Jan Bondy, με το πάθος που διακατέχει τόσο τον πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου(Ορ.Φε.Ο.) Γρηγόρη Παπαχρήστο όσο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Χανδόλια. Η κυρία Ιγνατίδου επισήμανε την εξέχουσα θέση της Τσέχικης Δημοκρατίας στην κλασική μουσική, την τζαζ, στα κουαρτέτα και τον ποιοτικό κινηματογράφο. Η συμμετοχή της χώρας στο 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τσέχικης Δημοκρατίας και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται είναι ποικίλες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στις 30 Ιουνίου ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του κουαρτέτου Ensemble Martinu, καθώς και τα εγκαίνια τεσσάρων εικαστικών εκθέσεων στο χώρο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Οι υπόλοιπες συμμετοχές της Τσέχικης Δημοκρατίας αφορούν Ξιφασκία της εποχής της Αναγέννησης, κουκλοθέατρο, προβολή τεσσάρων ταινιών, εκ των οποίων η ταινία Kolja εχει βραβευτεί με Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινία το 1996. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αρχαιολογική ομιλία του γενικού Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Τσέχικης Δημοκρατίας Michal Lukes, PhD, για το νέο Εθνικό Μουσείο της χώρας. Η ομιλία θα ακολουθηθεί από ομιλία του Δρ. Δημήτρη Παντερμαλή σχετικά με το μουσικό όργανο Ύδραυλις, αντίγραφο του οποίου θα συνοδεύει με μουσική. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις της Τσέχικης Δημοκρατίας είναι δωρεάν.

Ο κύριος Αναστασάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας χαιρέτησε στην συνέχεια και τόνισε την εξαιρετική πρωτοβουλία του Ορ.Φε.Ο. για τον θεσμό της τιμώμενης χώρας. Είναι μία ευκαιρία, δήλωσε, κάθε φορά να ερχόμαστε σε επαφή με πλούσιες πολιτισμικά χώρες.

Αρχαίο θέατρο Δίου

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ κύριος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος δήλωσε ότι η παρουσίαση του προγράμματος γίνεται και στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της γειτνίασης με την Πιερία και των στενών δεσμών των δύο νομών. Είναι ευκαιρία να ενδυναμωθούν και να συνδεθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους νομούς κάτω από την επιστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία οφείλει να συνδέει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες. Ο κύριος Παπαχρήστος ανέφερε ότι κατά την παρουσίαση του Φεστιβάλ στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να την πραγματοποιήσει εκεί. Εξεπλάγην με την ερώτηση και απάντησε ότι γίνονται πολύ σημαντικές εκδηλώσεις εκτός Αθηνών σε χώρους εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας που πρέπει να προβληθούν στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία δεν ενημερώνεται επαρκώς για αυτές. Οι Θεσσαλονικείς, ανέφερε, ότι ήδη γνωρίζουν, αγαπούν και στηρίζουν το Φεστιβάλ εδώ και χρόνια. Ο κύριος Παπαχρήστος στη συνέχεια ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο κλείνει φέτος τα 47 χρόνια, δεν είναι μία σύγχρονη διοργάνωση αλλά βασίζεται στις γιορτές “Ολύμπια εν Δίω”, αρχαίων σκηνικών και γυμνικών αγώνων του 4ου αιώνα π.Χ. που θέσπισε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος Α’. Είναι μάλιστα στο αρχαίο θέατρο του Δίου που πρωτοπαρουσίασε ο Ευριπίδης τις Βάκχες. “Πολλές φορές κάνουμε αγώνα να πείσουμε για κάτι που είναι αυτονόητο” δήλωσε ο κύριος Παπαχρήστος. Φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 47 εκδηλώσεις, όσα και τα χρόνια του, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα τους. Το ίσως ακριβό εισιτήριο σε ορισμένες παραστάσεις οφείλεται στο ότι γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί αυτή η ποιότητα. Επίσης τόνισε, ότι το κόστος των δωρεάν εκδηλώσεων καλύπτεται από τους μεγάλους χορηγούς του Φεστιβάλ καθώς και από ίδια κεφάλαια. Ο κύριος Παπαχρήστος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των εθελοντών του Φεστιβάλ, τόνισε ότι και το Δ.Σ. είναι εθελοντικό, ενώ υπογράμμισε ότι με τα ταμειακά αποθέματα κάθε χρόνο υποστηρίζουν πολιτιστικούς συλλόγους του νομού Πιερίας, που τελούν σημαντικό έργο.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου κύριος Γιώργος Χανδόλιας πήρε στη συνέχεια το λόγο διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τις Βάκχες του Ευριπίδη. Τόνισε ότι φέτος διοργανώνονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ακτινωτά από τα κεντρικά σημεία του Φεστιβάλ. Σημαντικό γεγονός η σύζευξη με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ “Κλασικής μουσικής Δωματίου”, η οποία θα γίνει στην προ-φεστιβαλική συναυλία της 19ης Ιουνίου, με το Κουαρτέτο Chamber Music Hellas. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί, με παρότρυνση του Δρ. Παντερμαλή, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και για πρώτη φορά στο πλήρως ανακαινισμένο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ο κύριος Χανδόλιας παρουσίασε με πάθος όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιουλίου, καθώς ο διευθυντής ορχήστρας μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης είναι από την Κατερίνη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ.

το Ρωμαϊκό Ωδείο του Δίου, πριν την αναστύλωση.