Πέντε σημαντικές πληροφορίες από τη ζωή του Pablo

Written by

Αν υπήρξε μία προσωπικότητα που επηρέασε καταλυτικά τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, αυτός είναι ο Pablo Picasso. Με έργα όπως οι Δεσποινίδες της Αβινιόν, Η γυναίκα που κλαίει και η Γκουέρνικα, κατέκτησε για πάντα μία μοναδική θέση στον πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών.

Ο Picasso δέχτηκε επιρροές από διάφορα κινήματα στην τέχνη, όπως την πρωτόγονη τέχνη η οποία χαρακτηριζόταν από την ιβηρική παράδοση και τις Αφρικανικές μάσκες. Οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στον Κυβισμό, ο οποίος τελικά επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το έργο του.

Ας δούμε πέντε μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή ενός κορυφαίου της Τέχνης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του ανεξίτηλα με εκείνη:

  • Το πραγματικό του όνομα ήταν το μακρόσυρτο και τεράστιο Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso!
  • Το ταλέντο του στη ζωγραφική φάνηκε από νωρίς, λέγεται πως ζωγράφισε προτού ακόμα μιλήσει. Όταν ήταν 14 ετών, πέρασε σε μία ημέρα εξετάσεις της σχολής Καλών Τεχνών για τις οποίες άλλοι χρειάζονται ένα μήνα. Αποφοίτησε στα 16 του χρόνια.
  • Όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Picasso μία φωτογραφία της Guernica και τον ρώτησε <<εσείς το κάνατε;>> για να λάβει από τον ίδιο την αποστομωτική απάντηση: <<όχι, εσείς!>>
  • Δημιούργησε το αριστούργημα οι Δεσποινίδες της Αβινιόν όταν ήταν 26 ετών.
  • Εξίσου πολυτάραχη υπήρξε και η προσωπική του ζωή. Πολλές σχέσεις, δύο γάμοι, γυναίκες που δεν κατάφεραν ποτέ να τον ξεπεράσουν και έφτασαν ακόμα και στο σημείο να βάλουν τέλος στη ζωή. Η πολυτάραχη ερωτική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη απασχόλησε τη δημοσιότητα, όπως και η καλλιτεχνική του πορεία.

Ο Picasso παραμένει μία μυθική μορφή στο χώρο της τέχνης, ένα ορόσημο και ένα διαχρονικό σύμβολο που δε θα χάσει ποτέ την αίγλη του.

cityculture.gr/γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη