Vincent van Gogh, Νυχτερινό καφενείο με έναστρο ουρανό (1888)

Written by

Το Νυχτερινό καφενείο με έναστρο ουρανό (“The Café Terrace on the Place du Forum, Arles, at Night”) (1888) είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Vincent van Gogh. Από τα πρώτα έργα που ο ίδιος φιλοτέχνησε κατά τη διαμονή του στην Άρλ.

Ο van Gogh ένιωθε πολύ περήφανος για το συγκεκριμένο έργο, γεγονός που πληροφορούμαστε από επιστολή που ο ίδιος έγραψε προς την αδερφή του. Ακόμη το έργο αυτό είναι το πρώτο από μία σειρά παρόμοιων σε θεματική έργων που ανήκουν στον Ολλανδό καλλιτέχνη. Ακολούθησε η Έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό (“Starry night over the Rhône”) (1888) και η Έναστρη νύχτα (“Starry night”) (1889).

Μπορεί το συγκεκριμένο έργο να πραγματοποιήθηκε με μία βασική μέθοδο που ακολουθούσαν οι ιμπρεσιονιστές, την παρατήρηση, όμως ο van Gogh δεν έμεινε απλώς στην αποτύπωση αυτών που παρατηρούσε. Προχώρησε παραπέρα προσδίδοντας στο σκηνικό το προσωπικό του στίγμα, τη διαφορετική ματιά του στα πράγματα. Έντονες πινελιές προσθέτουν κίνηση και ζωή στον πίνακα κάνοντάς τον διαχρονικό.
Το Νυχτερινό καφενείο με έναστρο ουρανό (“The Café Terrace on the Place du Forum, Arles, at Night”) (1888) δεν φέρει την υπογραφή του van Gogh, ωστόσο ο δημιουργός του επιβεβαιώνεται από το προσχέδιο του πίνακα καθώς και από τρεις επιστολές στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται στο εν λόγω έργο.

Νυχτερινό καφενείο με έναστρο ουρανό, φωτισμοί και χρώματα

Αυτό που εντυπωσιάζει τον θεατή του έργου είναι οι διαφορετικοί φωτισμοί, όπως τους συνέλαβε το μάτι του καλλιτέχνη και προβάλουν στο πλακόστρωτο σοκάκι.

Το χαρακτηριστικό κίτρινο του van Gogh είναι διάχυτο από διαφορετικές πηγές φωτός, από το καφενείο, από τα παράθυρα των σπιτιών του δρόμου, από ένα μαγαζί, από τα αστέρια στον ουρανό, ενώ σε αυτό παρεμβάλλονται πορτοκαλί πινελιές.

Ο ουρανός αποτυπώνεται με ιώδες μπλε και απουσιάζει το μαύρο χρώμα. Ο πίνακας διακρίνεται για τις έντονες χρωματικές του αντιθέσεις μεταξύ κίτρινου-μπλε, καθώς και για τα συναισθήματα που αυτές προκαλούν στον θεατή. Είναι η αποτύπωση της στιγμής μαζί όμως με την κίνησή της στο χρόνο.

Vincent van Gogh
Νυχτερινό καφενείο με έναστρο ουρανό (1888)
“The Café Terrace on the Place du Forum, Arles, at Night”
Kröller-Muller Museum, Otterlo

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα