«Loving Vincent» μια μοναδική κινηματογραφική διαδρομή στη ζωή και τα έργα του van Gogh

Written by

Η ταινία «Loving Vincent» είναι η πρώτη στην ιστορία του κινηματογράφου μεγάλου μήκους ταινία animation που πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ζωγραφική στο χέρι. Τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι ελαιογραφίες ζωγραφισμένες από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, μεταξύ των οποίων οι 20 είναι Έλληνες δημιουργοί, που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου και συμμετείχαν στην παραγωγή του έργου. Στο πρώτο στάδιό της η ταινία γυρίστηκε κανονικά με ηθοποιούς, φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν σε ειδικά διαμορφωμένα σκηνικά ώστε να μοιάζουν με πίνακες του Ολλανδού καλλιτέχνη αλλά και σε green screen. Οι ζωγράφοι που εργάστηκαν για την ταινία αποτύπωσαν κάθε σκηνή πάνω σε καμβά ακολουθώντας την τεχνοτροπία του van Gogh. Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι της ταινίας οι Ντορότα Κομπιέλα (Dorota Kobiela) και Χιου Γουέλτσμαν (Hugh Welchman). Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ανσί και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης.

«Loving Vincent» και Vincent van Gogh

Ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του Vincent van Gogh ο γιος του ταχυδρόμου, ο Αρμάν Ρουλέν, αναλαμβάνει μετά από έκκληση του πατέρα του να παραδώσει το τελευταίο γράμμα του van Gogh στον αδερφό του Τεό. Ο αδερφός του ζωγράφου όμως έχει πεθάνει με αποτέλεσμα ο Αρμάν Ρουλέν να ταξιδέψει στον τελευταίο τόπο διαμονής του van Gogh όπου και αυτοκτόνησε στη Γαλλία, στην Οβέρ-συρ-Ουάζ. Κατά την εκεί διαμονή του ο Αρμάν Ρουλέν θα έρθει σε επαφή με πρόσωπα που γνώριζαν τον van Gogh και θα προσπαθήσει να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του ματαϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας εκτυλίσσεται όλο το μυστήριο που κυριαρχεί γύρω από τον θάνατο του ζωγράφου, κάθε πρόσωπο που γνωρίζει ο Αρμάν Ρουλέν έχει και μια διαφορετική θεωρία. Τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές της ταινίας είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι τους οποίους μάλιστα συνήθιζε να ζωγραφίζει ο καλλιτέχνης στα έργα του, μοιάζουν να ζωντανεύουν μέσα από την καλλιτεχνική αποτύπωση των ηθοποιών προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού. Ο ταχυδρόμος Ρουλέν, η Αντελίν Ραβού, ο γιατρός Γκασέ και η κόρη του Μαργκερίτ, ο έμπορος τέχνης μπαρμπα-Τανγκί, ο βαρκάρης, η Λουίζ Σεβαλιέ.

«Loving Vincent» πέρα από τον εντυπωσιασμό

Η όλη σύλληψη του έργου περνάει πολύ πιο πέρα από τον απλό εντυπωσιασμό όπως ακριβώς και η τέχνη του van Gogh ο οποίος δεν έμεινε στον ιμπρεσιονισμό αλλά έκανε το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα μένοντας στην ιστορία της τέχνης ως μεταϊμπρεσιονιστής. Η ταινία προβάλει τον άνθρωπο στον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο που προσπάθησε να βγει απ’ το περιθώριο να ταιριάξει και να ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο χωρίς επιτυχία. Η ταινία επισημαίνει τις δυνατότητες όχι μόνο των τεχνολογικών μέσων αλλά και τις δυνατότητες των έργων του van Gogh, μιας τέχνης που εισάγει τον θεατή σε ένα νέο περιβάλλον γεμάτο παχιές στρώσεις χρώματος και αντίληψης του κόσμου στην απλότητά του, στις λεπτομέρειες της φύσης, στα καθημερινά πρόσωπα. Ο Vincent van Gogh έζησε μια ταραχώδη ζωή, γεμάτη απογοητεύσεις και απόρριψη και υπέφερε από ψυχικά τραύματα. Ο ίδιος είχε επίγνωση της κατάστασής του και της γενικευμένης αντίληψης που είχαν σχηματίσει για το πρόσωπό του γι’ αυτό είχε γράψει «θέλω να δείξω μέσα από τη δουλειά μου τι κρύβει στην καρδιά του ένας τιποτένιος». Μια μοναδική ταινία που δεν στάθηκε μόνο στον τόσο σύγχρονο τρόπο αποτύπωσής της αλλά ανέδειξε και τη δύναμη της τέχνης.

«Loving Vincent» συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Ντάγκλας Μπουθ (Αρμάν Ρουλέν), Ρόμπερτ Γκούλαζικ (Βίνσεντ Βαν Γκογκ), Έλινορ Τόμλινσον (Αντελίν Ραβού), Τζερόμ Φλιν (γιατρός Γκασέ), Σίρσα Ρόναν (Μαργκερίτ Γκασέ), Κρις Ο’Ντάουντ (ταχυδρόμος Ρουλέν), Τζον Σέσιονς (μπαρμπα-Τανγκί), Άινταν Τέρνερ (βαρκάρης), Έλεν Μακρόρι (Λουίζ Σεβαλιέ).

Στούντιο: Break Thru Films & Trademark Films

*Στη Θεσσαλονίκη η ταινία «Loving Vincent» προβάλλεται τον Οκτώβριο από τον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα
Loving Vincent