Ήσυχη γη ~ Αλεξάνδρα Δαλάκα

Written by

(“Μονοπάτι” 2017, λάδι σε καμβά 180 x 200 εκ.)

Μια έκθεση που θυμίζει Ελλάδα, με κεντρικό άξονα της εικαστικής έρευνας το τοπίο, παρουσίασε η ανερχόμενη καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Δαλάκα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το τοπίο στις διαφορετικές εκδοχές του, πότε άγριο και ατίθασο, άλλοτε γαλήνιο και σιωπηλό, ώστε να συνδέεται με τα βιώματα και τα γεγονότα που ριζώνουν βαθιά στη γη. Οι πίνακές της είναι ρεαλιστικοί, με ορισμένους να θολώνουν ελαφρώς, δίνοντας την εντύπωση του ονείρου.

(“χωρίς τίτλο” 2018, μολύβι σε χαρτί 13 x 13 εκ.)

Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στα έργα της Αλεξάνδρας Δαλάκα είναι χαμηλόφωνη, χωρίς περιττές εντάσεις που αποσπούν την προσοχή από την αναζήτηση της ουσίας. Η τονική παλέτα που ακολουθήθηκε είναι διαβαθμισμένη και γίνεται εκτεταμένη χρήση γκρίζων αποχρώσεων. Πρόκειται για μια αφήγηση σιωπών και κενών, ώστε όποιος παρατηρεί τους πίνακες να στέκεται εκεί απαλλαγμένος από τις περιττές σκέψεις και να έχει την ευκαιρία να αναστοχαστεί για το νόημα της καθημερινότητάς του στη γη. Τα έργα επιδιώκουν την ταύτιση του θεατή με τη σιωπή που εμπεριέχεται σε κάθε αφήγηση, τη σιωπή της ήσυχης γης.

Ήσυχη γη, γιατί ο άνθρωπος όταν έρχεται σε επαφή με το φυσικό τοπίο ηρεμεί και με ευφρόσυνη διάθεση ανακαλύπτει τον εαυτό του. Οι ήχοι της φύσης, η όψη της και οι κινήσεις της οδηγούν στο στοχασμό και το νόημα της ζωής. Στοχασμό που μπορεί να επιφέρει ταραχή, αλλά λίγο πριν την έσχατη στιγμή, οδηγεί στη λύτρωση.

Μήπως είναι καιρός να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, την οποία τόσο εύκολα αφαιρέσαμε από την καθημερινότητά μας; Ο άνθρωπος, είτε ως χώμα και νερό είτε ως εξέλιξη των ειδών, δεν παύει ποτέ να είναι κομμάτι της γης. Και κατ’ επέκταση του σύμπαντος ή πιθανόν, ενός αιώνιου πνεύματος. Αυτό λείπει από τη σύγχρονη, μεταμοντέρνα κοινωνία που με τη φασαρία που κραυγάζει τριγύρω μας, την εξύψωση της φιλαυτίας, του εφήμερου και του ρευστού φράσει τελικά, τα “Μονοπάτια” που μας οδηγούν στο νόημα και την ουσία. Ίσως η απομόνωση να μας οδηγήσει στην ένωση, σε αντίθεση με την επιφανειακή ένωση που μας οδηγεί στη μοναξιά και την απομάκρυνση από τον εαυτό μας.

Για να γεμίσει κάτι, πρέπει πρώτα να αδειάσει. Αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε και εμάς, ως θεατές, μέσα από την έκθεση της Αλεξάνδρας Δαλάκα.

Αλεξάνδρα Δαλάκα

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε το 1994 στη Λάρισα. Φοίτησε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ..  Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Hochschule für Kunst im socialen στη Γερμανία.

cityculture.gr/ Ήσυχη γη ~ Αλεξάνδρα Δαλάκα / γράφει η Ami Patsi