Ας μιλήσουμε για συναισθηματική νοημοσύνη… εσύ πόσο έξυπνος είσαι;

Written by

Ας μιλήσουμε για συναισθηματική νοημοσύνη. . .

Ζούμε σε ένα κόσμο και σε μια εποχή που τα συναισθήματα θεωρούνται μειονέκτημα. Όσο πιο πολύ νιώθεις, τόσο πιο ευάλωτος είσαι.. Όσα πιο πολλά νιώθεις, τόσο εύκολα δίνεις τη δυνατότητα σε τρίτα πρόσωπα να σε πονέσουν.

Οι περισσότεροι, έχουμε στο μυαλό μας ως ένδειξη εξυπνάδας την εκμετάλλευση και τον χειρισμό των συναισθημάτων του διπλανού, ώστε να επιτύχουμε ευκολότερα τον όποιο στόχο. Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι εντελώς αναληθή. Τα συναισθήματα είναι η ενστικτώδης αντίδραση του οργανισμού μας που πηγάζει από την φύση μας, προκύπτουν αυθόρμητα σε διάφορες καταστάσεις και, τα πιο γνήσια από αυτά, είναι δύσκολο να τα χειριστούμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δυνατότητα χειρισμού από εμάς τους ίδιους των ενστικτωδών αντιδράσεων μας σε φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις αποτελεί το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι γνωστή και ως EQ, βρίσκεται στο άλλο άκρο της πολύ πιο γνωστής IQ νοημοσύνης. Και ενώ η IQ έχει κερδίσει σε δημοφιλία την συναισθηματική νοημοσύνη, οι κοινωνικοί επιστήμονες και οι ειδικοί ψυχικής υγείας φαίνεται να έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα στην συναισθηματική νοημοσύνη.

Τρεις είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη.

  • Να ξέρω τι νιώθω, να διακρίνω τα συναισθήματα μου. Να τα εξηγώ και να μπορώ να τα διαχειρίζομαι πριν διαχειριστούν αυτά εμένα.. Να κυριαρχώ – δηλαδή – στο θυμικό μου.
  • Να μην εγκαταλείπω τους στόχους μου και – σαν φοίνικας – να αναγεννιέμαι από τις στάχτες μου. Να βρίσκω κίνητρα όταν οι συνθήκες είναι πρόσφορες και ο στόχος εφικτός. Από την άλλη, να μην κυνηγώ ανέφικτους στόχους και όνειρα απατηλά. Να αναγνωρίζω την ματαιότητα της επιδίωξης μου και να σταματώ εγκαίρως, πριν αποτύχω, πληγώσω ή πληγωθώ.
  • Και, τέλος, ακριβή ένδειξη για την συναισθηματική νοημοσύνη και μια από τις θεμελιώδης ανθρώπινες δεξιότητες είναι η ενσυναίσθηση. Η κατανόηση των συναισθημάτων ενός άλλου ανθρώπου ο οποίος βιώνει μια συγκεκριμένη κατάσταση, για παράδειγμα έναν θάνατο, ένα χωρισμό, μια απόλυση, αλλά και από την άλλη μια μεγάλη χαρά όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μια μεγάλη επαγγελματική επιτυχία. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θα κατανοείς τον διπλανό σου.

Φυσικά, αυτά δεν ισχύουν μόνο στην ιδιωτική ζωή μας, αλλά και στην εργασία μας. Ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο ένας άνθρωπος με υψηλό EQ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Στο εξωτερικό, συνηθίζεται, οι εργοδότες υποβάλλουν σε σχετικό τεστ τους υποψηφίους, ώστε να ελέγξουν αντιδράσεις σε ακραίες συνθήκες εργασίας.

Από όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι έμφυτη. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει πρόθεση, καλλιεργείται. Απαιτεί την ενεργοποίηση του συναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι περισσότερο δύσκολο να γίνει όταν υπάρχει κρίση στην κοινωνία (οικονομική, θεσμών, ιδεολογίας). Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεγάλη πλειοψηφία αγωνίζεται να επιβιώσει ή κυριολεκτικά και μεταφορικά, να καθιερωθεί.. Οπότε οι συναισθηματικά νοήμονες κάντε λιγάκι υπομονή, μέχρι να γίνουν πρόσφορες οι συνθήκες.

Οι υπόλοιποι, ας αναρωτηθούμε… πόσο έξυπνοι είμαστε τελικά…;

cityculture.gr/ Ας μιλήσουμε για συναισθηματική νοημοσύνη / γράφει η Λιάνα Χαντέ