Ηλέκτρα του Ευριπίδη στο Θέατρο Κήπου -* Θέατρο κριτική

Written by

Την παράσταση «Ηλέκτρα» του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, παρακολουθήσαμε από την θεατρική ομάδα 5η εποχή στο θέατρο κήπου, ενταγμένη στο πρόγραμμα των γιορτών ανοιχτού θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράσταση που κύλησε μονότονα χωρίς ξεκάθαρο αισθητικό στίγμα και σε αναντιστοιχία- παρά τις κλασσικές αναφορές -με τον τραγικό πυρήνα του μύθου.

Η διαδοχή των σκηνών της δράσης τοποθετήθηκε σε θραυσματικό σκηνικό περιβάλλον αρχαίας εποχής, με αφαιρετική σχηματική εγγραφή ενός τείχους έξω από την αρχαία πόλη στην οποία αναφέρεται το έργο.
Τα κοστούμια των προσώπων σε θαμπούς τόνους ήταν ενταγμένα σε ένα ενδιάμεσο πλαίσιο, παρελθοντικής αισθητικής, με μια υπόδειξη συγχρονίας επιμέρους στοιχείων της εξάρτυσης. Τα μοτίβα της μουσικής αντήχησαν άτονα με μια εύληπτη χροιά στον τονισμό ανάγνωσης των σκηνών της δράσης. Πάνω στο εικονικό τείχος της πόλης, στο διαχωριστικό πεδίο, οι φωτισμοί δημιούργησαν ενδιαφέρουσες σκιές αντανάκλασης των μορφών των πρωταγωνιστών της ιστορίας.

Ηλέκτρα – Ερμηνείες

Οι ερμηνείες των ηθοποιών αποτυπώθηκαν χωρίς ιδιαίτερο σφρίγος και τα λόγια ακούστηκαν χωρίς συναισθηματική εμπλοκή. Απουσίαζε ο παλμός τραγικότητας και ο χαρακτήρας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και η κίνηση είχε μια άκαμπτη αίσθηση στις επαναληπτικές στροφές και τα άλματα. Κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες άφησαν στις ρωγμές των λόγων τους να διαφανεί και ο ρόλος που υποδύθηκαν, αλλά το όλο παραστατικό σχήμα λειτούργησε σε διεκπεραιωτικό πλαίσιο παρά τα ψήγματα θεατρικότητας. Ο χορός των γυναικών πλαισίωσε με καλλίφωνη ένταση τις σκηνές της ιστορίας, προσθέτοντας με πλαστικότητα πινελιές αισθητικής στις τραγικές εικόνες της δράσης και της αφήγησης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατρικού σχήματος.

Το χειροκρότημα ήταν αμήχανα συγκρατημένο με το τέλος της παράστασης, την ώρα που συνεχίζονταν οι ήχοι της πόλης και οι μουσικές, οι φωνές και ο βόμβος των αεροπλάνων στον αέρα της νύχτας.

Ηλέκτρα

Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μετάφραση Κ.Χ ΜΥΡΗΣ
Επεξεργασία Κειμένου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνικό – Κοστούμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Ευθυμιάδη, Παναγιώτης Εξαρχέας

cityculture.gr / Ηλέκτρα / θέατρο / κριτική Άγγελα Μάντζιου